Méhészet a felhőkarcoló tetején
Ginza az egyik legismertebb és legdrágább üzleti- és bevásárlónegyede Tokiónak, tele luxusüzletetekkel, éttermekkel, cukrászdákkal, galériákkal, éjszakai bárokkal, központjában hatalmas felhőkarcolókkal. Egy ilyen égbe nyúló irodaház tetőteraszán csinált méhészetet Jamamoto Maoko és Fukahara Tamocu, a két méhész, aki szívén viseli a világ és a japán méhek sorsát.
A Ginza Honey Bee projekt célja, hogy felhívja a figyelmet a fenntartható életmódra azzal, hogy akár egy világváros közepén is működtethető egy méhészet, ha odafigyelünk az egyensúlyra.
A két méhész elkötelezte magát a második világháborút követő erdőirtások, az egyre terjeszkedő rizsföldek és a növényvédő szerek használata miatt romokban heverő japán méztermelés feltámasztása mellett. A kezdeti nehézségek után, négyévnyi munkával mára 25 tetőteraszon vannak kaptárjaik, és méheik évi 440 kilogramm mézet termelnek meg. A bevételekből további környékbeli zöld projekteket is támogatnak, például helyi biogazdaságokat, faültetéseket, de hozzájárulnak a tetőteraszok környezetbaráttá tételéhez is.
Jamamoto és Fukahara közeli tervei között szerepel egy húszkaptáros farm létrehozása a Tokiói pályaudvar közelében.