Erik, Alexandra
8 °C
18 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Verssel köszöntötte magát ötvenedik születésnapján Lackfi János József Attila-díjas magyar költő, író, műfordító.

  Mennyi minden fér bele ötven évbe? Például hat gyerek, négy unoka, hatvanegy könyv, kétezer vers, félmillió levezetett kilométer. Ötven év, amiben csak úgy röpködtek az ezrek, százezrek, milliók, ötven év tele olyan pillanattal, amik a vers végére egyértelművé teszik, hogy vannak dolgok, amiket még a Számtan című versben sem lehet számokkal kifejezni.

   Boldog születésnapot!

 • Az első netes sztárok egyike egy angliai testvérpár volt, akik azzal írták be magukat a mémek történelemkönyvébe, hogy egyikük megharapta a másikuk ujját. Az alig egyperces felvétel (Charlie Bit My Finger címmel) rejtélyes okból végigsöpört a világon, és 2007 óta több mint 880 millió megtekintésnél tart.

  Az akkor egy-, illetve hároméves testvérek, Charlie és Harry Davies-Carr ma már 14 és 17 évesen az élet kapujában állnak, és szüleik elhatározták, hogy ideje megalapozni a jövőjüket. Azt tették, amit egyre több köztünk járó mém is megtesz: beléptek az NFT-piacra, és egy aukción

  meghirdették a videó eredeti verzióját. 

  Az NFT a non-fungible token, azaz a nem behelyettesíthető érme rövidítése. Leginkább az egyedi gyűjthető tárgyak, a baseballkártyák vagy bélyegek digitális megfelelője, és máris meghökkentő hisztériát váltott ki a befektetők körében, gazdaggá téve olyan nehézsúlyú mémeket, mint a lakástűznél somolygó Disaster Girl.

  Nézz meg a videót, ahányszor csak teheti, mert május 23-án törölni fogják a YouTube-ról, és onnantól kezdve csak a dollárszázezreket kifizető boldog tulajdonos izgulhatja végig a felvételt:

 • GettyImages-1038452434
  Fotó: David M. Benett / Getty Images Hungary

  Egy igazi topmodellnél nem számít a kor, és Cindy Crawfordra ez hatványozottan igaz. Az 55 éves modell a világ legjobb fotósainak pózolt karrierje során, több mint 600 magazin címlapján tűnt fel, de mostanáig egyszer sem szerepelt a Vogue brazil kiadásában. Az Instagramon is közzétett fotók tanúsága szerint érdemes volt várni:

  Cindy Crawford egy öt évvel adott interjúban egyébként azt mondta, biztos abban, hogy modellként már nem fog szerepelni. A Vogue-gal azonban kivételt tett, ugyanis ez a magazin volt az, amelynek amerikai kiadása 1986-ban elsőként közölte címlapon a fotóját.

 • Kisebb adok-kapok bontakozott ki Puzsér Róbert publicista és Hodász András katolikus pap-youtuber között.

  Puzsér Róbert a Magyar Hangban megjelent publicisztikájában épp Lakatos Márkon köszörülte tollát, amiért a stylist állítólag arról beszélt, hogy rendszeresen visz ágyba heteroszexuális férfiakat. Véleménye szerint ezt mások a melegek elleni uszításra használhatják fel.

  Ez utóbbiak csoportjába sorolta a publicista Hodász Andrást Dúró Dórával, Budaházy Eddával és Trombitás Kristóffal karöltve, amire a katolikus pap a Szemlélek portálon reagált.

  Mint írta, meglepődve olvasta Puzsér Róbert sorait, ugyanis nem emlékszik olyan mondatra, amelyben bármely társadalmi csoport elleni fizikai vagy egyéb erőszakra szólított volna fel. Hacsak az nem számít uszításnak, hogy valakivel nem ért egyet gondolkodás nélkül mindenben – tette hozzá.

  Hodász András úgy vélte, a józan diskurzust éppen az teszi lehetetlenné, ha a másképp gondolkodókat rögvest fóbiásnak vagy uszítónak látjuk és láttatjuk, karaktergyilkosságot elkövetve ezzel. Leszögezte, számára értelmezhetetlen a kérdés, hogy ki melyik oldalon áll, hiszen épp a szekértábor-logikát igyekszik meghaladni.

  A széles körben elterjedt általánosítás, a karaktergyilkosság, a kétbites egyszerűsítés és az ezzel szorosan együtt járó cancel culture az, ami ellen küzdenünk kell, és ami ellen – eleddig azt hittem – Puzsér Róbert is küzd... Ugyanolyan aljasság volt őt „összeberkizni”, mint amilyen most engem „összedúródórázni”

   – közölte, hozzátéve, hogy egy dologban azért egyetért a publicistával: a szexualitásról (és nagyjából minden másról) szóló hazai közbeszéd elég primitív színvonalon áll. Ezen ő speciel változtatni igyekszik.