Julianna, Lilla
-3 °C
11 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A dél-karolinai Blufftonban egy kisebb tó partján nem zöld, nem barna, hanem narancssárga aligátorok bukkantak fel. A szokatlan jelenségről a CNN számolt be, A mértékadó csatorna több lehetséges magyarázatot is felvetett, köztük azt, hogy a hüllők túl sok Cheetost ettek.

  190215034003-orange-alligator-2-exlarge-169
  Fotó: WJCL

  Vagy épp azt, hogy egy nagyon lelkes Fidesz-szavazó festette őket sárgára. (Jó, igazából a CNN nem Fidesz-szavazót írt, hanem a helyi egyetem amerikaifoci-csapatának, a Clemson Tigersnek a szurkolóját, de az a hasonlat tálán túl távol állt volna az átlag magyar olvasótól.)

  A megfejtés azonban az amerikai állam nemzeti parkjának szakértőjétől, David Lucastól érkezett, és így szól: "Télen az aligátorok szeretik beásni magukat valahová, hogy biztonságban tudjanak hibernálódni. Lehetséges, hogy néhányuk a tóba futó vascsövek közé bújtak el, és egész télen a rozsdás vízben feküdtek, ami megszínezte őket."

  Tehát, amit a képeken látunk, azok szimplán rozsdás aligátorok.

 • - legalábbis ezt írja a kelet-ázsiai politikával foglalkozó, bár szebb napokat is látott The Diplomat online magazin egy vendégszerzője, aki a kínai internetes békakultusz feltárására vállalkozott.

  A béka jelent esetben nem a hüllőt, hanem a békaszájú Csiang Cö-min egykori pártfőtitkárt és államelnököt jelenti, aki a cikk szerint ma a legnépszerűbb a néhai és jelenlegi kínai "politikai szereplők" (azaz egyeduralkodók) hosszú sorában, és az interneten nagyrészt meta, de komolyabb üzenettel is bíró kultusza van.

   

  Aminek a legfőbb oka, hogy Csiang alatt bár ugyanúgy kommunista diktatúra volt, mint ma, a békaimádók szerint mégis valamivel szabadabb és nyugatiasabb volt a rendszer. Míg a jelenlegi diktátor, Hszi Csin-ping (aki nem béka, hanem Micimackó) rendes, Maho-féle személyi kultuszt épít, és a bölcs vezető nagyságát az élet minden területén zengeni kell, addig Csiang a maga idejében a "puha" propaganda eszközivel élt, például ukulelézett, táncolt a francia elnök feleségével és Elvist énekelt. A régi szép idők, amikor még puhább volt a diktatúra, a vezető meg karizmatikusabb, és mondott vicceseket is, olvasható ki a szövegből. 

  De Csiang követőit állítólag más dolgok is összekovácsolják, például az, hogy ők (kortársaik nagy részével ellentétben) ismerik az 1980-as és 1990-es évek kínai történelmét, és erre irtó büszkék; hiába nem kérdőjelezik meg a kommunista uralmat, politikai nézeteiket illetően kirekesztve érzik magukat a fiatal kínai generációban, ahol a közvélekedés két végletet különböztet meg, az apolitikusakat és a Kínát kritikátlanul istenítő kis rózsaszíneket; és mivel ahogy mindenki másnak (már a kommunista párt felső vezetését kivéve), nekik sincs semi beleszólásuk, hogy mi történik Kínában, így jobb híján az online békaimádatban, azaz a Csiang Cö-min idézetek mémesítésében élik ki politikai vágyaikat.

  Ezek a mémek pedig nagyrészt régi, a maguk nemében elég erős Csiang-videókon és nyilatkozatokon alapulnak, például amikor a hongkongi vezetőválasztás lezsírozásáról, a Falun Gong vallási szekta elnyomásáról, vagy egyéb, nem kifejezetten vicces ügyekről nyilatkozik úgy, ahogy csak egy 90-es évekbeli kínai pártfőtitkár tud. Persze elég abszurd, hogy ebből mémkultúra lett, de hát mi nem az 2019-ben.

  (Ráadásul Csiang még él, és hiába vonult vissza lassan 20 éve, 93 évesen még mindig a kínai politikai élet egyik befolyásos alakja.)

 • rage

  Denzel Curry óriási nagy kedvencem az újhullámos amerikai rapperek közül, és a 2017-es budapesti koncertje óta van egy érzésem, hogy ha 30 évvel korábban születik, akkor biztos rockzenekara lenne. Ezt a megérzésemet támasztotta alá ezzel a videóval, amiben gyakorlatilag hibátlanul tolja el a Rage Against the Machine-től a Bulls on Parade-et rendes zenekarral.