Eleonóra
-1 °C
12 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Igaz, ezen a fehéroroszországi utánpótlásmeccsen nem a gyerekek kezdték egymást püfölni, hanem felajzott apukák. A liveleak.com-on olvasható hír szerint a kelet-fehéroroszország Orsa városában a helyi Lokomotiv és a hrodnai Neman fiatal hokisainak meccsén a vendégszurkolók, vagyis a fiatal játékosok szülei felmásztak a lelátón a hazai szurkolókhoz, és balhézni kezdtek. A bunyónak – ami még januárban történt, de csak most került nyilvánosságra az egyik szurkoló által készített videó – komoly sérültjei nem voltak, így rendőröket sem hívtak az esethez, szóval végül is semmi különös nem történt.

 • Akinek nincs meg, a Hol van Wally? (vagy Amerikában: Hol van Waldo?) egy olyan mesekönyvsorozat, amelynek lapjain ezernyi figura között kell megkeresni a piros-fehér csíkos sapkás, Lennon-szemüveges Wallyt. Őt:

  Itt van Wally
  Itt van Wally

  Faék-egyszerűségű játék, de évtizedek óta működik. Ha belegondolunk, az a meglepő, hogy a mesterséges intelligencia egész eddig nem hódította meg (legalábbis tudtunkkal) a Wally-keresés világát, de ennek vége. Mostantól a kétségbeesett szülőknek, akik az istennek sem képesek megtalálni a kifejezetten feltűnő ruhába öltöztetett figurát, és már az óvodás korú gyerek is röhög rajtuk/sír a kudarc miatt, nem kell földhöz csapniuk a könyvet.

  Hiszen megalkották a Wally-kereső robotot:

   Amint a videón látszik, a gép agya egy Rapsberry Pi minikomputer, ami egy kamerával és gumikézzel felszerelt robotkarhoz csatlakozik. A Pythonban programozott algoritmus először fényképet csinál a jellemzően több száz fogurát tartalmazó könyvlapról. Ezután egy arcfelismerő modul azonosítja az arcokat, és ezek adatait elküldi a Google AutoML nevű gépi tanuláson alapuló szolgáltatásának. 

  Az összes arc felismerése a képen
  Az összes arc felismerése a képen
  Fotó: Youtube

  Az AutoML-ben különösebb programozási ismeretek nélkül, kódblokkok egymás után pakolgatásával lehet gépi tanulásos algoritmusokat létrehozni. Ebben az esetben az algoritmus összehasonlítja a látott ember arcát a Wallyról az előzetes tréning során kialakított képpel. Ha 95 vagy magasabb valószínűséggel megtalálta Wallyt, akkor a gumikéz lecsap.

  Megtalált Wally
  Megtalált Wally
  Fotó: Youtube

  A fejlesztő szerint az algoritmus akár 4,5 másodperc alatt megtalálja Wallyt, ami felülmúlja az átlagos óvodások teljesítményét.

  Forrás: Business Insider

 • Szingapúr sok mindenben világelső, a dél-kelet-ázsiai városállam most éppen olyan tömegközlekedést vezet be, amelynél a városi buszok megállóit maga az utas határozhatja meg. Ehhez csak le kell tölteni egy okostelefonos applikációt, aminek segítségével meg lehet adni, hogy az utas hol szeretne felszállni, illetve leszállni. Egyelőre csak néhány vonalon (a belvárost a Marina parttal, illetve a nyugati Joo Koon ipari negyeddel összekötő vonalakon), illetve csak bizonyos éjszakai órában működik a tesztrendszer. A reptéri minibuszrendszerhez hasonló ügyes navigáció az egyedi igények alapján azonnal képes módosítani a buszok számára az ideális útvonalat.

 • Az Indexen is beszámoltunk róla, hogy a Netflix elkaszálta a Jessica Jonest és a The Punishert, ezzel pedig véget ért a streaming szolgáltató saját kis Marvel-univerzuma. Ezzel a döntéssel sikerült az egykori DVD kölcsönzőnek rendesen magára haragítania sorozatok rajongóit. Közöttük ott van Eminem is, aki használta az alkalmat és Twitteren keresztül mondta el a véleményét az ügyről: 

   Kedves Netflix! A Punisher kaszájával kapcsolatban azt szeretném mondani, hogy épp elrontjátok az egészet!

  Nem csoda, hogy Punisher karaktere közel áll a rapperhez, ugyanis 2009-ben ő is feltűnt az egyik képregényben, először mint Punisher ellensége, később azonban összefogtak és együtt nyomták le a közös ellenségüket.

  A Punisher a Netflixen biztosan nem fog folytatódni, azért nem mert a jogok a Disney-nél vannak, akik idén szeretnék beindítani a saját streaming szolgáltatójukat, amivel pont a Netflix ellen szállnának harcba. Arra viszont lehet esély, hogy a Netflixes Marvel-sorozatok a Disney +-on folytatódjanak a jövőben.