Benedek
-2 °C
14 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Március 20-án volt a halak napja, ennek örömére a KSH egy csomó érdekes halas adatot tett közzé látványos infografikájukban. Kiderül belőle, hogy az EU-s átlaghoz képest mennyire kevés halat eszünk, és hogy leginkább pontyot és fehér busát horgászunk a hazai tavakban.

 • A Seychelle-szigetekhez tartozó Aldabra szigete nagyon fontos fészkelőhely a teknősök számára. Van köztük olyan faj, ami már csak ezen a szigeten él, de az aldabrai óriásteknősöknek a vízpartra sodródott flip-flop szőnyegen kell keresztül küzdeniük magukat, mire kiérnek a szárazföldre. Craig Francourt és társai már kiszedtek egy kisebb dombnyit, de azt mondják, akár 50-60 ezer(!) darabot is vállalnak.

 • Kimenekítenek több mint 40 vadállatot a Gázai övezet rafahi állatkertjéből, ahol azok szörnyű körülmények között tengődnek - közölte a Négy Mancs nemzetközi állatvédő szervezetre hivatkozva az MTI. Hetekig tartó szívós tárgyalások eredményeként sikerült rábírni a Gázai övezet legrégibb állatkertjének tulajdonosát, hogy adja át az állatokat.

  A tulajdonos belátta, hogy pénz hiányában nem tudja megfelelő körülmények között etetni és gondozni az állatokat, így átad a Négy Mancsnak négy oroszlánt, több majmot és tarajos sült, egy hiénát, farkasokat, kutyákat és macskákat, akiket 300 kilométerrel messzebb Jordániába, egy ottani állatmenedékhelyre szállítanak.

  A rafahi állatkertben januárban kihűlésben elpusztult négy újszülött oroszlán, néhány hónappal később pedig az borzolta fel az állatvédők kedélyeit, hogy egy felnőtt nőstény oroszlánnak metszőollóval levágták a karmait, hogy a látogatók játszadozni tudjanak a ragadozóval.

  A rafahi állatkert 1999-ben nyílt, az izraeli blokád alatt álló palesztin területre a Gázát Egyiptommal összekötő, mára lerombolt titkos alagutakon érkeztek a vadállatok. Az állatkert lakói közül már sok elpusztult a bombázások alatt.

 • Március 21. Johann Sebastian Bach születésnapja a Google pedig egy igazán forradalmi módon emlékezik meg a zeneszerzőről. A doodle segítségével mindenki komponálhat zenét, arról pedig, hogy a végeredmény Bach-ra jellemző legyen a Google, illetve az általuk fejlesztett mesterséges intelligencia gondoskodik.

  Az AI-val 306 Bach művet elemeztek, hogy képes legyen felismerni a hangjegyek mintézatait, majd harmóniákat alkotni belőle. Az egész nagyon jól néz ki, és egyszerűen működik a végeredményt pedig könnyű megosztani a közösségi média felületein, de aki akarja az le is mentheti a műveit. 

  Ha valakit jobban érdekelnek a részletek, illetve tud angolul, akkor itt egy videó arról, hogy pontosan hogyan készült a doodle.