Hortenzia, Gergő
8 °C
17 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az Egyesült Államok Parti Őrsége lefülelt  egy tengeralattjárót a Csendes-óceánon, amiben aztán több mint 2 tonna kokaint találtak. A fogás azért is bravúros, mert sikerült az előtt átvenni az irányítást a tengeralattjáró felett, hogy az irányítás érzékelhette volna a rajtaütést és elsüllyeszthette volna a rakományt. 

  A tengeralattjáróban annyi drog volt, hogy a hatóságnak kellett hívni egy darut, hogy átemelhessék a nagy fogást a hajójukra. 

  A tengeralattjárós csempészés most nagyon nagy divat lett, mert az esetek többségében sikerül telhesen észrevétlen maradni, a feltételezések szerint mindössze az esetek az ilyen szállítmányok 10 százalékát sikerül lefülelni. Külön nehezti a dolgot, hogy ezek a járművek a Beatles örökbecsű dalával ellentétben nem sárgák, hanem olyan kékek, hogy nehéz legyen kiszúrni őket, ráadásul sokat nehezít a helyzeten az a tény is, hogy a víz ltt közlekednek, így  helikopterekről nem igazán lehet kiszúrni őket. 

 • Nem csak itthon gond, hogy egy idő után – engedély híján – nem tudnak mit kezdeni a cirkuszokból kitett vadállatokkal. Most a Krím-félszigeten működő, legnagyobb magánkézben lévő vadasparkjának tulajdonosa kénytelen megszabadulni 30 medvétől. Mivel az egészségügyi hatóságok szabélytalanságokat találtak a parkban, bezárták a helyet, az állatok etetésére szánt pénz pedig elfogyott, írja a Moscow Times. 

  A vadaspark tulajdonosa, Oleg Zubkov a videóban arról beszél, hogy a medvéket az utóbbi években különféle cirkuszokból, illetve állatkertekből vette magához, de amióta Oroszország 2014-ben magához csatolta a Krímet, az orosz hatóágok folyamatosan zaklatják őt.

  A Szimferopoltól 50 kilométerre keletre lévő parkban egyébként nagyjából 2500 állat él. Ha a tulajdonos  nem nyithat ki újra, akkor a medvék után a nagymacskák kerülnek sorra. A medvék előtt Zubkov egyébként a sertésektől szabadult meg, ezek a tigrisek és oroszlánok táplálékaként végezték. Azért viszont, hogy a medvéket ne kelljen kilőnie, a park tulajdonosa örökbeadná őket.

 • A Feröer-szigetek legnépszerűbb és turisták által legkedveltebb pontjait egy hétvégére lezárják a látogatók elől. Azért van erre szükség, mert a túlságosan megemelkedett a turisták száma, és a környezet megvédése érdekében szükségessé vált, hogy április 16-án és 17-én inkább az önkéntesek vegyék birtokba a területeket. A két nap alatt új turistaösvényeket építenek ki, és megpróbálják helyreállítani mindazt, amit a turisták tönkretettek, illetve új módszereket dolgoznak ki, hogyan tudják megvédeni a környezetetet. 

  A Feröer-szigeteken folyamatosan növekszik a turizmus, de a helyiek próbálnak nem feltétlenül teherként tekinteni rá, hanem olyan megoldást találni, amivel mindenki jól jár. Ilyen például az önkénteskedés, ahol a résztvevőknek csak a repjegyük költségét kell fizetni, kapnak szállást és ellátást, cserébe viszont segíteni kell a környezet megóvásában. A cél egy olyan projekt elindítása lenne, amellyel megutatnák, hogy a turizmus akár a megoldás is lehet a természetvédelem problémájára, csak kicsit változtatni kell a hozzálláson. 

  1024
 • Két éve az egyik legjobb koncertélményem volt Ben Williams és zenekarának budapesti fellépése. A fúziós dzsesszt játszó fiatal együttes úgy ugrált a rítmusok, hangulatok és stílusok között mint egy megkergült mókus banda, önfeledt ujjongásba, sőt vihogásba kergetve nézőközönségét. A Grammy-díjas bőgős és basszusgitáros ugyanis nem csak virtuóz zenész, hanem komikusként is felejthetetlen.

  Szerencsére ez az élmény megismételhető, ugyanis nagysikerű fellépése után a 35 éves Ben Williams és Sound Effect nevű együttese (Marcus Strickland, Alex Wintz és John Davis) december 2-án ismét Magyarországra jön. Remélem, az esten újra előkerül a Coming of Age című albuma, amiben a dzsessz mellett rhythm&blues, hip-hop, pop és rock elemek is felfedezhetőek, olyannyira, hogy például az egyik kedvencem a Nirvana Smells Like Teen Spirit című számának egy szál bőgős feldolgozása. Nézzék csak:

  Ben Williams, aki 2009-ben megnyerte az egyik legrangosabb jazzdíjat, a Thelonius Monk Jazzversenyt, a Fideliónak az általa képviselt stíluskavalkádról úgy nyilatkozott,

  a zenét mindig is egy nagy halmazként láttam, nem pedig a műfaji határok által apró részekre szedett dologként. A különböző stílusok között is mindig a közös nevezőt keresem, mert azt látom, hogy így érhetem el a lehető legtöbb embert, vallási, faji, életkorbeli hovatartozástól függetlenül.