Gyárfás
19 °C
29 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Nemrég írtuk meg egy ausztrál kutatás nyomán, hogy hetente akár egy bankkártyányi (5 grammnyi) műanyagot is megehetünk a környezet műanyagszennyezése miatt. Ez iszonyú soknak tűnik, és ezt nem azért mondom, mert elkezdtem volna szopogatni egy bankkártyát. Sőt, több ismerősöm szóvá is tette, hogy minek írogatunk ilyen mind-meghalunk riogatást, hát meg egyáltalán, mi az, hogy műanyagot eszünk.

  Ezek után, de ezektől független kaptam ezt a fotót a napokban Löki Viktortól, akivel régóta egymás ismerősei vagyunk a virtuális világban, ő csinálja a streetsofdebrecen insta-projektet, amiről írtam is már korábban. A fotóhoz ezt a szöveget mellékelte:

  Azért írok, mert ezt [mármint az említett cikkünket - hj] véletlenül tudom egy hasonlóan megrázó, két éve készített képpel szemléltetni. A csatolt képen egy rizsszem van, amit lefotóztam otthon egy extrém nagyításra képes objektívvel, focus stacking technikával. A rizsszem bal alsó részén egyértelműen látszik a piros mikroműanyag, az alatt a barna trutymó alatt.

  Tényleg megrázó a kép, de engem a barna trutymó legalább annyira sokkolt, mint a piros műanyag. Utóbbiról legalább tudjuk, hogy mi.

  Mikroműanyag egy szem rizsben
  Mikroműanyag egy szem rizsben
  Fotó: Löki Viktor