Klaudia
0 °C
12 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A teltházas lemezbörzék eléggé egyértelművé tették, hogy van igény arra, hogy egyes szubkultúrák klasszikus lemezei elérhetőek legyenek a régóta reneszánszát élő hanglemezen. 

  A tavalyi Közel a fejhajlitó-géphez LP után, megjelent a Leukémia második, nem kevésbé legendás albuma az Üzenetek a törésvonalról. LP 250 számozott példányban. A zenekar basszusgitárosával, a korrupciókutató Jancsics Dáviddal pár éve New Yorkban ültünk le beszélgetni, amit itt olvashat.

  Hosszas várakozás után pedig megjelent a 80-as évek kultikus hardcore punk csapatának első saját hanghordozója, a Tizedes Meg A Többiek antológia. A kék vinylen 200 példányban forgalomba került lemez egyik oldalán az 1985-ben rögzített demo restaurált és vinylre kevert verziója hallható, míg a B oldalon a modernebb körülmények között, 2005-ben felvett anyag található. A lemez szerzői kiadásban jelent meg a Fucktone segítségével. A zenekar vezetőjével, Tizedessel készült interjúnkat itt olvashatják

 • Hétfőn az Iszlám Állam utolsó egységei ellen harcolva elesett a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) olasz önkéntese, Lorenzo "Orso" Orsetti, akiről az SDF gyásztweetje szerint végzettségére nézve séf volt, amúgy kutyabarát és „egy intelligens, bátor elvtárs”.

  A firenzei születésű Orsetti már Afrin kantont is harcolt ( a kurd területet megszálló török és törökbarát szíriai csapatok ellen), és Deir Ezzórnál már néhányszor „közel került a halálhoz”, így nem véletlen, hogy előre megírta „Ha ezt olvasod, azt jelenti, hogy már nem vagyok az élők között”-búcsúüzenetét. A levél rettentően optimista hangvételű; Orsetti nem csak azt írja, hogy korai halála ellenére életére csak sikerként tud gondolni, de másokat is az áldozatvállalásra, a jó ügyekért való kiállásra buzdít:

  remélem, egy napon te is úgy döntesz, hogy életedet másokért áldozod fel (ha amúgy nem ezt tennéd), mert ez az egyetlen útja annak, hogy megváltoztassuk a világot.

  Kurdscampaign
  Fotó: Kurdscampaign / Twitter

  Orsetti szerint csak az individualizmus és egoizmus leküzdésén keresztül lehet nagy dolgokat elérni, és ezekben „a nehéz időkben” sem szabad felhagyni a reménnyel, „soha egy másodpercre sem”.

  Még akkor is, amikor úgy tűnik, minden elveszett, amikor a gonosz mindenhol ott van, és leküzdhetetlennek tűnik, muszáj erőt merítened, muszáj erőt adnod elvtársaidnak. (...) Ne feledd, minden vihar egyetlen esőcseppel keződik. Légy te ez az esőcsepp!

  A Közel-Kelet egyetlen demokratikus szocialista kísérletének számító szíriai kurd autonóm föderáció mellett több száz külföldi önkéntes harcol, egyesek az Iszlám Állam ellen akarnak valamit tenni, mások viszont kifejezetten a kurd autonómiát akarják megvédeni.

 • A március 15-i christchurchi terrortámadás az egész országot megrázta. Anthony Wallace, az AFP fotósa helyi lakosokat kért meg, hogy egy táblára írják fel, mit üzennének a világnak a tragikus esemény után, íme néhány kép egy galériában:

  A szeretetet, összetartást hangsúlyozták ki, és hogy mennyivel erősebbek együtt.

 • Igazi kuriózum lehet a képregényrajongóknak a magyarul nemrég megjelent Az Ezüst Utazó: Példabeszéd, ami egyszerre emlékezik meg a tavaly novemberben 95 éves korában meghalt Stan Lee-ről, a Marvel atyjáról, és Jean „Moebius" Giraud egykori ikonikus francia képregényrajzolóról.

  Egy olyan, mindössze kétrészes, mégis nagy hatású miniszériáról van szó, amit egyszerűen az hívott életre 1988-89-ben, hogy a két alkotó összefutott, és együtt ebédelt egyet.

  3086268 big

  A magyarul azért mérsékelten ismert, de közben mégis az egyik legkomplexebb Marvel-karakter, az Ezüst Utazó (Silver Surfer) és egykori gazdája, a bolygófaló Galactus örök morális konfliktusát megint új oldalról megragadó történeten végig érezni, hogy maga Stan Lee írta, amit nagyon jól kiegészít Moebius egyedi, a megszokott Marvel-rajzolóktól eltérő stílusa. A magyar kiadásnál pedig arra is figyeltek, hogy megtartsák Moebius sajátos betűit,ő ugyanis a beírást is az alkotása részének tekintette.

  Külön jó pont, hogy a képregény mellé Stan Lee és főleg Moebius oldaláról is kapunk egy „Így készült" részt is, ami egy sor érdekes háttérinfóval enged betekintést az egész projekt elkészülésébe.