Vince, Artúr
-5 °C
2 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Persze nem csak úgy poénból, hanem annak apropóján, hogy a Lego megalkotta a Nemzetközi Űrállomás (ISS) kicsinyített mását.

  A jelek szerint a Lego megbecsüli az űrhajózás rajongóit: pár éve volt ugye a parádés Saturn V rakéta – amit mi is összeraktunk –, aztán a Nők a NASA-nál készlet,  tavaly pedig az Apollo-11 küldetés holdkompja, az Eagle került sorra, most újabb súlyos tízezrekkel akarja lefogyasztani a Lego a fotelűrkutatók pénztárcáját. Kedden ugyanis bejelentették, hogy február elsejétől megvásárolható az Ideas sorozat legújabb tagja, a Nemzetközi Űrállomás (International Space Station, ISS).

  Az ISS a Lego-rajongók által megálmodott készleteket megvalósító sorozat tízéves évfordulója alkalmából kerül a boltokba. Ahogy a Saturn V holdrakéta, az ISS is egy Lego-fan sok szavazatot kapott ötlete alapján vált valósággá. A NASA szakértői segítségével megalkotott 864 darabos készlet az űrállomás modelljén kívül tartalmaz két miniatűr űrhajóst (nem minifigeket), egy űrsiklót és három kisebb teherűrhajót, köztük a SpaceX Dragonját. Itt picit egyébként bicsaklik a történelmi hűség, az űrsiklók ugyanis 2011 óta nem repülnek, míg az első Dragon 2012-ben dokkolt először az ISS-hez, szóval a két űrhajótípus szigorúan véve nem kapcsolódhat egyszerre az ISS-hez.

  Az új készlet promózásához még azt is meglépték, hogy egy sztratoszféraballon segítéségével jó magasra, a légkör fölső rétegeibe felküldtek egy megépített szettet, az akciót pedig a ballonhoz rögzített kamerával is megörökítették. Bár az űrtől így is messze volt, a látvány egészen élethűre sikerült, a Lego űrállomás eléggé úgy nézett ki, mint a Föld körül keringő igazi:

  A 20*31*19 centiméteres modell több ponton is variálható, a Canadarm2 robotkar valósághűen mozgatható, a hatalmas napelemtáblák is tetszés szerinti pozíciókba állíthatók. A készlethez egy 148 oldalas könyv is tartozik, ami az összerakási útmutatón kívül az ISS-ről szóló ismeretterjesztő részt is tartalmaz, illetve megtudhatunk pár dolgot a készlet alkotójáról, Christoph Ruge-ról.

  Amúgy nem ez az első ISS-készlet a Legótól, a LEGO Discovery 7467: International Space Station szett 2003-ban volt utoljára kapható. Az új készlet azonban teljesen eltérő szerkezetű, és dícséretére legyen mondva nem matricázott, hanem festéknyomott  elemeket tartalmaz. Szóval, kedves Lego:

 • A vombatokról eddig leginkább azt lehetett tudni, hogy a világ legcukibb állatai, hogy kocka alakút kakilnak és hogy néha vonakodva hagyják, hogy főpolgármesterek megsimogassák őket. Az egész világot megrázó ausztrál tűzvészek alatt viszont az is kiderült, hogy ezek az állatok nagyjából ugyanennyire vonakodva, sőt, leginkább valószínűleg tudtukon kívül, a tűzvészek legnagyobb négylábú hőseivé váltak. 

  Egy ideje elkezdett terjedni az interneten a hír, hogy sok állat úgy élte túl az óriási területen pusztító bozóttüzeket, hogy a vombatok beengedték őket a föld alatti üregeikbe, sőt, egyesek még azt is állították, hogy látták, ahogy vombatok szabályosan beterelnek a tűztől rémült állatokat az üregeikbe. 

  erről aztán kiderült, hogy ordas nagy hoax, de ez nem kisebbíti a vombatok érdemeit. 

  valóban sok állat menekülhetett a vombatok üregeibe a tűz elől, de az kizárt, hogy ezt az üregek tulajai bátorították vagy engedték volna. A vombatok két okból sem terelnek állatokat az odújukba:

  1. mert rettenetesen rosszul látnak, így nem is lennének képesek senkit terelni,
  2. mert nagyon territoriálisak és utálják, ha bárki az üregükbe merészkedik, ezért ha ezt észlelik, általában kikergetik a betolakodókat.

  Viszont elég nagy, több teremből álló járatrendszereket ásnak a föld alá, amit nem használnak ki teljesen, így nem mindig veszik észre, ha egy koala, nyuszi vagy egyéb állat bemerészkedik valamelyik bejáraton (mert hogy abból is több van általában). Sőt, a vombatok sokszor kiásnak egy hosszú, akár közel kétszáz méteren át kígyózó járatot, majd otthagyják, így nincs, aki megsértődjön, ha oda húzódnak be más állatok a pusztító lángok elől.  Mindezzel egy twitter kommentelőt idézve,

  ezek a rövidlátó, morcos, de cuki állatok sokkal többet tettek a biodiverzitás megőrzéséért, mint Scott Morrison ausztrál miniszterelnök.

  Úgyhogy a koalák, vallabik, nyuszik és pillangók nevében is köszönjük, vombatok!

 • A hétvégén tartották a központi írásbeli felvételiket a középiskolákba. Ahogy szokásos, ilyenkor a diákok és szülők is a neten dühöngenek a nehéz vagy szívatós feladatok miatt.

  A most következő feladatot elolvasva én is bután néztem egy jó ideig, és bevallom, záros határidőn belül nem tudtam kitalálni a megoldást (inkább megnéztem a megfejtést). Sokan azt gondolják, az ilyen feladatok direkt azért vannak a tesztben, hogy felidegesítsék a vizsgázót és rabolják az idejét (a tapasztalt tesztkitöltők tudják, hogy ha elsőre ne megy, gyorsan tovább kell haladni a többi feladattal.

  Szóval tessék, itt a feladat, ketyeg az óra:

  A kacskaringós szóban valahol egy olyan szó rejtőzik, ami egyszerre melléknév és indulatszó is. Melyik szó az? (2 pont)

  A megoldáshoz kattintson!

  A helyes válasz az ó szó, ami egyszerre melléknév és indulatszó is.

 • „Vajon egy tejreklám mutatja meg Harry és Meghan jövőjét?” – teszi fel a kérdést a BBC, miután a Daily Mail kiszúrta, hogy II. Erzsébet és Fülöp herceg 42 éves unokája, Anna hercegnő fia, Peter Phillips tejet népszerűsít egy kínai tévéreklámban. Phillips bankár és nincs nemesi címe, mivel a feltételezések szerint apja nem fogadta el a számára felajánlott nemei címet. 

  Phillips a Jersey tejmárkát népszerűsíti, amivel a Daily Mail becslése szerint több tízezer fontot is kereshet, bár erről, sőt, másról sem beszélt a lapnak. A BBC kereste a Buckingham-palotát, onnan azt a választ kapták, nem beszéltek sem Phillipsszel, sem az ő képviselőjével a reklámról, arra pedig nem reagáltak, milyen megállapodás vonatkozik a reklámokra a királyi család kötelékébe tartozó személyek esetén.

  tej

  Mint ismert, Harry herceg és felesége, Meghan Markle a közelmúltban jelezték, több időt szeretnének Kanadában tölteni, pénzügyileg pedig függetlenné válnának. Az udvar úgy döntött, hogy Harry herceg és felesége kilépnek a királyi család szoros kötelékéből. A monarchia hivatalos programjaiban a továbbiakban nem vesznek részt, közpénzellátmányban ezentúl nem részesülnek és Harry nagymamáját, II. Erzsébet királynőt sem képviselhetik hivatalos fórumokon, valamint titulusukat sem használhatják majd.