Magos padlizsánkrém, őszi gyümölcssaláta mandulával és dióval: bedurrantották a reformmenzát
Lehet, hogy tényleg lőttek a napejos teának, a liszttől ragacsos főzeléknek, a guszta hitlerszalonnának és ezentúl medvehagymás quinoaszufléval fogják tömni a gyerekeket?
Lecsekkoltam, hogy mi látszik egy átlag budapesti ált isiben az egészségesebb menzakajából, amit ettől a tanévtől kötelező jelleggel előírnak a közétkeztetésben. Íme, az első (még nem teljes) hét menüsora:
A történelmi folytonosság jegyében még ott van a lebbencsleves meg a gránátos kocka (helyes, én speciel szeretem, menzán kívül meg valamiért nem nagyon jutok hozzá), na de összességében azért elég jelentősnek tűnik a változás. A csicseriborsós zöldségleves és a harcsapaprikás sem volt szerintem idáig annyira tipikus, de főleg az uzsonnára adott teljes kiőrlésű kiflik, kenyerek és a rájuk pakolt kencék meg feltétek lesznek furák sok gyereknek.
A konkrét ételek persze iskolánként, szállítók szerint eltérhetnek, de a trend talán jellemző. A pénz persze ezután is szűkös lesz, de az étrendtervezésben és a nyersanyaghasználatban a mostani keretek között így is sok variációs lehetőség van, mondják. Az irány nyilván jó, csak bírják a són, cukron, liszten nevelt gyerekek és konyhásnénik. Hajrá!