Ez a pia már a szagával leüt a lábadról: itt az első magyar FOKHAGYMÁS sör!
Aztakurvaéletbe! - ez volt az első reakció, mikor az orrunkat a pohár fölé tartottuk, hogy belekóstoljunk az első magyar fokhagymás sörbe. Azt hittem üldözni kell majd az elillanó fokhagymás illatfodrokat, a legtöbb sört ugyanis épphogy csak ízesítik, finom utalásféleképpen. De nem, ez a sör orrbabasz, mint egy morcos csepeli vagány Nádas büfében.
Rögtön egykori tanműhelyvezetőm ugrott be, amint egy frissiben elrágcsált fokhagyma után leüvölti a hajam valamiért, közben a foghíján keresztül a galléromra köpködi gyökérdarabokat. Kóstolótársam egy a beáztatott fokhagymás lábost vizionált, de közölte, hogy pár perc után azért már jobb helyzet.
Megpróbáltam kicselezni a szagokat, és befogott orral kortyolgatni. Az íze tényleg nem annyira harsány a sörnek, viszont a szag, az alattomosan felmászott a torkomból az orromba, onnan meg az arcüregen keresztül felszivárogva a szememet lábasztotta könnybe.
Az illat valóban letaglózó, de foglalkozzunk egy kicsit az ízzel is. Azt vártam, hogy kissé nehéz, olajosabb íze lesz a sörnek, de nem. Könnyű, egyszerű, 5,3%-os ale az alap. Mint Tibold Ákos, a Garlic Beer megalkotója megosztotta velem: sima, egymalátás ale-t főzött, a cél az volt, hogy ez egy egyenes sör legyen, kijöjjön az a fokhagyma, ne vigye el más íz. Világos, a fokhagymasör legyen fokhagymasör. De hogy juthat eszébe valakinek fokhagymás sört készíteni?, kérdeztem. Csak ültem és jött egy micimackó-gondolat, idézte fel az ötlet születését. Amikor megcsinálta, már tudta, hogy erősen megosztó sör lesz.
Kóstolótársaim szerint a fokhagymás sör egyszószos malacsülthöz, vagy paprikás sülthúszsíros kenyérhez menne jól, én legfeljebb a mentolos rágót, vagy a hírhedt svéd rohasztott halat, a Sürströmminget tudnám elképzelni hozzá. Ákos azt várja, hogy a Garlic Beer igazi gasztrosör lesz, ami nem hiányozhat az ínyencek konyhájáról. Szerintem legalább akkora esélye van arra is, hogy vicces kedvű kamaszok folyékony fingópárnája válik belőle. Az biztos, hogy egyszer mindenki meg akarja kóstolni. Másodszor viszont már egyáltalán nem biztos.
A fokhagymás sörnek ma lesz a bemutatója a Ganz utcai Sörmanufaktúrában, a most alakult Beerfort három új, német jellegű (keller, pils, dunkel) sörének társaságában.