Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • david-olney-press-shot-2-by-john-partipilo-e1579458136780

  A 71 éves Olney éppen a 30A című, dalszerzőknek szervezett fesztiválon lépett fel, amikor a színpadon rosszul lett, és meghalt. Mellette ülő zenésztársai szerint annyit mondott a mikrofonba, hogy rémesen sajnálja, majd leszegte a fejét, és mozdulatlanul ült tovább. Elsőre mindenki azt hitte, hogy vagy befejezte az előadását (már a harmadik dalt játszotta) vagy elaludt, de amikor igyekeztek felkelteni, kiderült, mi a helyzet. A színpadra fektették, és igyekeztek újjáéleszteni, de sikertelenül.

  A nálunk kevésbé ismert, de amerikai folkzenei körökben meghatározó alaknak számító Olney karrieje során húsz lemezt vett fel, és olyan művészek dolgozták fel szerzeményeit, mint Emmylou Harris, Linda Ronstadt, Del McCoury vagy Steve Earle. Emmylou Harris a Jerusalem Tomorrow és a Deeper Well című számát tette közismertté.

  Karrierje a nyolcvanas években kezdődött az X-Rays nevű zenekar tagjaként, akikkel például Elvis Costello előtt is fellépett. 1948-ban született, 1973-tól Nashville-ben élt, ahol az akkori alternatív-country szcéna egyik ismert alakjává avanzsált Earle, Van Zandt, Guy Clark és Rodney Crowell társaságában.

 • Amint olvasónk fotója is bizonyítja, a szentendrei piacon m.i.n.d.e.n. kapható. Némely portéka az idegenforgalmi recesszió idején kifejezetten hasznos lehet.

 • E sorok írója éppen sabbat idején utazott a zsidó vallás szent helyére, Jeruzsálembe, hogy megdöbbenve tapasztalja: ebben a városban szombaton tényleg megáll az élet. De nem csak úgy megáll, mint nálunk hétvégén, vagy például karácsonykor. A budapesti karácsony este egy riói karnevál ahhoz képest, amit Jeruzsálemben tapasztalni egy random szombaton.

  Ezért lepődtem meg, amikor az egyik erkélyen az alábbiakat láttam.

  Utánanéztem, és nincs egyértelmű tanács arra nézve, hogy szabad-e sabbatkor tai chizni, minden az adott rabbi szigorától függ. A szerencsés úr valószínűleg egy elfogadóbb rabbi tanításait követi. Ugyanakkor nem elhanyagolható könnyebbség ennél a mozgásformánál, hogy nem kell megemelni vagy elmozdítani hozzá semmilyen tárgyat, és a munkavégzéstől is igen távol esik.

 • Letartóztattak egy férfit a japán rendőrök, mert a halott apja hamvait egy tokiói nyilvános vécében hagyta.

  Az urnát egy tokiói metróvonal egyik állomásának vécéjében találták meg, és hamarosan kiderült, hogy egy bizonyos Hiroaki Hishijima hagyta ott. Az  53 éves férfi szülei elváltak, ő az anyjával élt, de amikor az apja 83 éves korában meghalt, az egyházközsége felkereste a fiát, hogy vigye el a hamvakat. 

  Hiroaki  ezt meg is tette, de hazáig már nem jutott a csomaggal, az anyja ugyanis közölte vele, hogy látni sem akarja volt férje földi maradványait, nem akar ugyanis bajlódni velük és fizetni a drága temetési költségeket. A férfi így jobbnak látni egyszerűen a vécében hagyni az urnát, de a remek tervnek betett, hogy a rendőrség beazonosította. 

  (Japan Today)