Csilla, Noémi
6 °C
19 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Azt mondják, az önbizalom nagyon fontos a boldog élethez, úgy tűnik, Turi Balázs, Bakonycsernye fideszes polgármestere nem szenved hiányt belőle. 

  Egy kedves olvasónk küldte el szerkesztőségünknek a bakonycsernyei önkormányzat által minden évben kiadott kis programfüzet legújabb számát. 

  Ebben olvasható, hogy Turi Balázs, a község jelenlegi polgármestere 2020. január 6-án tartja majd meg évértékelő beszédét. Ezzel nincs is semmi gond, egy polgármester értékelje az évet, csakhogy 2020 januárja előtt, októberben még lesz egy önkormányzati választás. 

  A fideszes polgármester magabiztossága talán nem is olyan meglepő, tekintve, hogy 2006 óta ő áll Bakonycsernye élén, az utolsó, 2014-es választáson pedig kihívó nélkül indult a posztért. 

 • Izraelben (és természetesen a világ zsidói között is) éppen tart a peszáh (más átírás szerint: pészah, régebben pászkaünnep), az egyiptomi kivonulás ünnepe. A zsidók ilyenkor emlékeznek meg arról, hogy az Egyiptomot sújtó tíz csapás közül, az utolsó, az elsőszülöttek halála elkerülte a zsidók házait, valamint, hogy a fáraó szabadon engedte a népet. Az ünnepet a kovásztalan kenyér ünnepének is nevezik, mivel a hagyomány szerint a sebtiben menekülni kényszerülő zsidóknak nem volt ideje a tésztát megkeleszteni. 

  Az ünnep a zsidó holdnaptár szerint niszán hónap 15-től 22-ig tart, bár ebből csak az első és az utolsó valódi ünnepnap, de a köztes időszak is ünnepi jelleggel bír. A keresztény húsvéthoz hasonlóan a peszáh is vándorol az évben, mivel mindkettő a holdnaptárhoz van kötve, ami lassú eltolódásban van a szoláris naptárhoz képest. Az ünnep első napja idén április 19-re esett. 

  Érdekesség, hogy a hagyományhoz szigorúan hű zsidók arra is ügyelnek, hogy a pászkakenyeret 18 percen belül megsüssék, nehogy az véletlenül is kovászosodni kezdjen. Valamint kötelességük megszabadulni minden olyan dologtól, ami potenciálisan megkovászosodhat, a hagyomány szerint gyertyával kell az ünnepet megelőzően végigjárni a házat, hogy a hithű zsidók megbizonyosodjanak róla, semmi kovászosodásra hajlamos dolog nem maradt otthon.

 • 1870. április 22-én született Vlagyimir Iljics Lenin, ebből az alkalomnál tartottak felvonulást Moszkvában a mauzóleumánál. Korábban a legnagyobb oroszországi Lenin-szoborra kikerült egy molinó, amely annak lebontását sürgeti, de tíz perc alatt leszedték. 

 • Ember nagyságú hímes tojás a pécsi Széchenyi téren 2019. április 21-én. A kétméteres tojást a horvátországi Kapronca-Körös megye művészei készítették és ajándékozták a baranyai megyeszékhelynek. 

  Eddig a hír, és nem biztos, hogy nekem kellene véleményeznem a tojást, amit Pécs kapott, de mindegy már,

  én elköltöznék a környékről is, ahol ez a borzalom ki van állítva.

  Az ízlésről lehet vitatkozni, de minek, én speciel soha nem vennék Louis Vuitton-táskákat meg bőröndöket, még akkor sem, ha lenne rá pénzem, mert rondának tartom a portékát, viszont gondolkodás nélkül magamra húznám ezt az inget, ha lenne méreteben: