Virgil
0 °C
3 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az emberek nyolcvanhárom százaléka a leggyakrabban benzinkúton vásárol szenvicset – derül ki az egyik ismert, Magyarországon is jelen lévő, ausztriai központú olaj- és gázipari konszern kutatásából. A felmérésben ezer fő vett részt, és többek között az is megtudható belőle, hogy a szendvicsek igen fontos részei az emberek étrendjének. A válaszadók többsége hetente minimum kétszer fogyaszt szendvicset, de a kitöltők fele akár naponta is eszik ilyen ételt. 

  A legtöbben reggelire választanak szendvicset, emellett a megkérdezettek harmada tízóraiként és vacsoraként is szívesen fogyasztja. A kutatás azt is megállapította, hogy már a benzinkutas szendvicseknél is egyre inkább a minőséget keresik a magyar emberek, nemcsak az árat, a méretet, de a minőségi alapanyagokat is egyre inkább előtérbe helyezik, mondhatnánk azt is, hogy a benzinkutas szendvicseknél is elindult a hazai gasztroforradalom.

 • A babák már tizennégy hónapos korban használják a logikai következtetések egyik alapvető formáját, sőt ami különösen meglepő, az így szerzett tudást be is tudják építeni más következtetésekbe, melyeket a társas világról alkotnak – tudtuk meg a CEU Babakutató Labor szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményéből. 

  Arról is hírt ad a közlemény, hogy erre az új tudományos megállapításra Kovács Ágnes Melinda, Nicolò Cesana-Arlotti, Téglás Ernő jutottak tanulmányukban, amit november 26-án a Nature Communicationsben publikáltak. Megállapításuk szembemegy azzal az eddig elfogadott szemlélettel, ami szerint a csecsemők és kisgyerekek még nem képesek logikai műveletekre. A három kutató tanulmánya elsőként szolgáltatott bizonyítékot arra, hogy a csecsemők nem tehetetlenek olyan helyzetekben sem, amikor a közvetlenül megfigyelhető információk hiányosak. 

 • A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és az áramszolgáltató munkatársai műfészket helyeznek fel egy villanyoszlop tetejére, miután elbontották a madarak által épített veszélyes, túl nagy és lelógó gólyafészket a Somogy megyei Bőszénfán  november 27-én. Tavaszig több mint tíz gólyafészket hoznak rendbe Kaposvár környékén.

 • A poloskatérkép után, amelyről az Index.hu is beszámolt, most az első országos rágcsálótérkép elkészítésébe fogott a Sokk a rovar Facebook-oldal, ahol már több mint 14 ezren kitöltötték azt a kérdőívet, amelynek adataiból elkészítik majd legújabb projekjüket - adta hírül a közösségi oldalt működtető Bábolna Bio Kft. A cég arról is beszámolt, hogy az egerek és a patkányok nemcsak a ház körül okoznak kellemetlenséget, hanem veszélyes betegségeket is terjeszthetnek, és akár jelentős gazdasági kárt is képesek okozni az agráriumban. 

  ragcsaloterkep kep.png
  Fotó: Sokk a rovar FB csoport

  A közleményben emlékeztetnek rá, hogy Magyarországon eddig kizárólag a patkányok elterjedtségéről gyűjtöttek részlegesen adatokat, rendszeresen és hosszabb ideje jellemzően csupán néhány nagyobb településen. Évtizedes, részletes idősorok egyedül Budapestről állnak rendelkezésre, ám ez hamarosan megváltozik. A kérdőív elérhető és kitölthető a Sokk a rovar Facebook-oldalon.