Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az észak-iraki Dahúk városa a szinte autonóm Kurdisztánhoz tartozik, nyüzsgő, toleráns hely, ahol békésen élnek meg egymás mellett a kurdok, a keresztény asszírok, a szunnita muszlimok, a Káld katolikusok, illetve egy különös ősi vallás, a yarsanizmus követői.  Ebben a félmilliós nagyvárosban nyitotta meg Rebar Mohammed vendéglős a Hitler Restaurant nevű éttermét. Hogy a történet még rémesebb legyen az étterem tulajdonosa egy horogkeresztre emlékeztető méretes logót is készített a vendéglője falára.

  HitMain1
  Fotó: Kurdistan24

  A tulajdonos utólag ezt részben azzal indokolta, hogy olcsó marketing-hírverést szeretett volna, de nyilatkozatában azt is hozzáfűzte, hogy az arab világban Adolf Hitler "népszerű történelmi figura", a Mein Kampf című könyvét is sokan olvassák.

  A kurd regionális kormányzóság azonban nem így gondolta, felszólította a tulajdonost, hogy változtassa meg az étterem nevét, és külön hangsúlyozta a felszólító levelében, hogy a kurdoknak különösen érzékenynek kell lennie erre a kérdésre, mert ahogy Adolf Hitler milliószámra gyilkolta meg a zsidókat, a romákat, a lengyeleket, a melegeket, vagy a másképpen gondolkodókat, úgy Szaddám Huszéin idejében 180 ezer kurd is módszeres népirtás áldozata lett.

  Rebar Mohammed elfogadta  a felszólítást és "Rebar étteremre" változtatta a vendéglője nevét, ugyanakkor a Rudaw kurd hírügynökségnek megjegyezte, hogy a figyelemfelkeltés ellérte a célját, még Bagdadból is kértek tőle házhozszállítást, amit a nagy távolság miatt ugyan nem tudott teljesíteni, de láthatóan nagyon büszke volt a visszhangra. Mint mondta, a világ számos pontjáról kapott üzeneteket, ezek tónusát ugyan nem részletezte, de elmondta, hogy a legtöbb Facebook-üzenet Németországból érkezett.

 • Nagy hagyománya van Magyarországon az átadásoknak és az avatásoknak. A mostani szombat sem lehetett ebből kivétel, hiszen mindig van mit felszentelni.

  Vigh László, Zalaegerszeg fideszes országgyűlési képviselője megtette, amit meg kellett tennie:

  felavatott egy földutat. 

  Ezt itt:

  Vigh szerint ez egy átkötő út Nagylengyel és Milejszeg között, de ezt még a legnagyobb jóindulattal sem lehet másnak nevezni, mint egy földút. 

  Amit aztán annak rendje és módja szerint szépen meg is szenteltek.

  Azt pedig a 444 szúrta ki a Közbeszerzési Értesítőben, hogy

  mindez 33 150 370 forintba került.

 • De nem rám haragudjon, hanem az Országos Meteorológiai Szolgálatra, ami azzal ijesztget, hogy a jövő hét közepén érkező hidegfront után akár 1-3 fokig is lehűlhet a levegő, sőt,

  a szélvédett, hidegre érzékeny területeken ennél jóval hidegebb is lehet, akár talajmenti fagy is előfordulhat.

  Képernyőfotó 2019-09-14 - 16.53.30.png
  Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat
 • Hatvan százalékkal több ember választja a buszt az autója helyett a franciaországi Dunkirk városában egy átlagos hétköznapon, mióta tavaly szeptemberben ingyenessé tették a tömegközlekedést.

  Hétvégén ez a szám még nagyobb, az egy évvel ezelőtti számokhoz képest

  kétszer annyi ember hagyja a garázsban a kocsiját, és száll inkább buszra, hogy eljusson A-ból B-be.

  Egy felmérés szerint 48 százalékuk ezt rendszeresen teszi. A megkérdezettek öt százaléka pedig még a saját kocsiját is eladta, vagy nem vett egy másikat.

  A közel kilencvenezres lakosú Dunkirkben negyven százalékkal több buszt állítottak forgalomba az elmúlt egy évben, az útvonalakat meghosszabbították, írja a Népszava.

  Nem Dunkirk az egyetlen város, ahol így népszerűsítik a tömegközlekedést az autók helyett: az észtországi Tallinban már 2013 óta nem kell fizetni érte. (via)