Gerzson
-3 °C
2 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Többek között ez is kiderül Nyáry Krisztián író Facebook-posztjából, amiben a magyar korcsolya arany kapcsán értekezik a hazai korcsolyasport megteremtéséről.

  Eszerint minden úgy kezdődött, hogy a Bécset megjárt medikus hallgató, Kresz Géza hirdetésben toborzott vállalkozó kedvű ifjakat 1869-ben, akikkel aztán meg is alapította a Pesti Korcsolyázó Egyletet. A korcsolyázást azonban a pestiek inkább bolondériának tartották, az orvosok tiltakoztak ellene, sőt a betiltása is felmerült. A történet folytatását a posztban olvashatja:

 • Tényleg, a Queen of the South FC-nél van egy kis para a kapusokkal, miután a 19 éves tartalékkapusukon átgázolt egy tehén, az incidens során pedig megsérült a válla.

  Alapvetően amúgy nem lenne probléma, hogy átgázolt egy tehén szegény Sam Hendersonon (legalábbis a csapatnak nem), csakhogy a kezdő kapusuk combsérüléssel bajlódik és még hetekig nem térhet vissza, ezzel a sérüléssel azonban nincs kizárva, hogy csak a cserekapus maradt bevethető, úgy viszont a csapat nem szívesen akar játszani.

  A csapat megerősítette, hogy a játékos megsérült, valamint hogy egyelőre nem tudni, hogy játszhat-e majd, szóval nem tudtnak mást tenni, mint reménykedni, hogy Henderson felépül szombatig.

  (BBC)

 • Megnéztük a legutóbbi két Csepeli Hírmondót (múlt heti itt, mai itt), óriási olvasmány, benne van minden, amit a Fidesz-propaganda tol mostanában Juhász Pétertől Soroson át a migránsbetelepítésekig, viszont van benne Németh Szilárd-recept is. A műfajtitt kezdte, most ugyan nem támad ultranehéz-kajákkal a politikus, ellenben rácsavarodott a csirkeszárnyakra. A múlt heti számban csirkeszárny-levest javasolt, a mostaniban főfogásként csirkeszárnyat barnamártással. A két recept összefügg, a levesnek való húsból lesz a második fogás. Némi hólapátolás után. Mutatjuk is mindjárt, csak még annyi, hogy a politikus előbb azt mondja, hogy a böjti időszakban átvált húsmentes kajákra, aztán meg - már a böjti időszakban - ajánl egy csirkeszárnyas főételt. Ki érti ezt? Mindez képekben:

  1.

  recept1.PNG

  2.

  recept2.PNG
 • A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság koordinálja a kanalasgémek színes gyűrűs jelölését Magyarországon. A jelölések alapján ebben a téli szezonban 51 kanalasgémet azonosítottak eddig az ornitológusok a telelőhelyeken, tájékoztatott az igazgatóság.

  kanalasgem utvonal 201718tel cr

  A legtávolabbra egy szegedi példány jutott : Hichem Azafzaf tunéziai ornitológus a szudáni fővárostól, Kartúmtól délre, a Fehér-Nílus melletti vizes élőhelyeken egy 2013-ban, a szegedi Fehér-tavon fiókaként jelölt egyed azonosítóját olvasta le. Az adat azért is jelentős, mert a Szaharától délre fekvő területekről ritkán futnak be hírek telelő kanalasgémekről. 

  Napjainkban a hazai kelésű kanalasgémek többsége a délnyugati vonulási utat választja, és az Adriai-tengert átrepülve érnek el legfontosabb ismert telelőhelyeikre, Olaszországba és Tunéziába. Kis számban a Szahara középső területeit is átrepülik, hogy a Szaharától délre fekvő vizes élőhelyeken teleljenek Nigerben, Nigériában vagy Maliban.