Emőke
-4 °C
9 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • George Clooney a szombati washingtoni diáktüntetés előtt nyílt levelében dicsérte a parklandi diákok fegyveres erőszak elleni tiltakozó mozgalmát. A floridai Parkland gimnáziumban lezajlott februári lövöldözésnek 17 halálos áldozata volt. A tragédiát követően Amerika-szerte szerveztek iskolai demonstrációkat a fegyvertartás szigorításáért, az iskolák biztonságáért.

  A washingtoni March for Our Lives elnevezésű nagyszabású demonstrációhoz számos híresség is csatlakozott, a szombatra szervezett tüntetésen George Clooney és felesége, Amal Clooney is részt vesz, sőt, félmillió dollárral (127 millió forinttal) támogatták is a rendezvényt. Példájukat más hírességek is követték.

  A brit The Guardian amerikai kiadásának pénteki különszámát vendégszerkesztőként a parklandi Majory Stoneman Douglas középiskola újságjának szerkesztősége készítette. A diákok a lapban a felvonulással foglalkoznak, emellett a fegyvertartás szigorításának, az iskolai biztonság növelésének szükségességére hívják fel a figyelmet.

  Clooney nyílt levelében gratulált a parklandi diákok hihetetlen munkájához, és erőfeszítéseikhez, amellyel biztonságosabb hellyé teszik az országot.

  Megint büszkévé tettetek a hazámra

  - üzente nekik. (MTI)

 • Kigyulladt, és a lángok martalékává vált egy gigantikus, életnagyságú T-Rex a Colorado állam déli részén lévő Canon City-ben található Royal Gorge Dinosaur Experience élménypark területén.

  29497552 2148742698681837 2349123281012279402 n
  Fotó: Royal Gorge Dinosaur Experience / Facebook  A szerkezet nagyjából 10 percig izzott, mire lángra kapott csütörtök reggel, a látogatók szeme láttára. 

  “Eddig is tudtuk, hogy ideges, de ma egyenesen felrobbant a dühtől” - viccelődött a park tulajdonosa Zach Reynolds. 

  29512004 2148714268684680 1356383971678111371 n
  Fotó: Royal Gorge Dinosaur Experience / Facebook

  A nagyjából 7 méter magas T-Rex egyike volt az élménypark állományát képző 16 dinoszaurusznak. Bár teljesen leégett a dinoszaurusz, de Reynolds szerint legalább látványos volt ahogy lángolt, néha úgy tűnve, mintha lángokat köpne. 

  A tűz után a fémszerkezet maradt hátra, illetve a faroknak egy része, de a nyári főszezonra már újra teljes pompában fogja riogatni a látogatókat a monstrum. 

 • Kitett pénteken magáért a Nap. Igaz, hogy a tavaszias langymeleget még nem hozta el, de aki felnézett az égre, lenyűgöző légköroptikai jelenségeket figyelhetett meg, az ország szerencsésebb helyein egyszerre többet is. Ilyen szerencsés volt olvasónk, Kádár István is, akitől az alábbi fotót kaptuk:

  A fotón egy Magyarországon ilyen komplex formában meglehetősen ritkán látható halórendszer látható. A halszem optikának hála az ég jelentős része szerepel a képen, így belefért szinte minden, amit ma a nap nyújtani tudott. Nézzük mit is látunk, belülről kifelé, alulról fölfelé haladva:

  • 22 fokos haló a Nap körül
  • két fényes melléknap
  • parhélikus kör (a napon és a két melléknapon áthaladó fehér ív)
  • fölső érintő ív (a 22 fokos halót fölülről érintő madárszárnyhoz hasonlatos ív)
  • Parry-ív (az érintő ívhez simuló halványabb ív)
  • fölső oldalív (a 22 fokos halóval koncentrikus, attól kintebb lévő színes fényív)
  • zenitkörüli ív (a fölső oldalívhez tapadó ahhoz képes fordított állású szivárványos ív)

  Az Index szerkesztőségéből is lehetett látni a mai műsort, de errefelé csak ennyire futotta:

  Halo+fölső érintő+parhélikus ív a szerkesztőségi konyha ablakából
  Halo+fölső érintő+parhélikus ív a szerkesztőségi konyha ablakából
  Fotó: Nagy Attila Károly / Index
 • Szép város. 

  Ennyi. Eddig is gyanítható volt, hogy a feleség volt az, aki regisztráltatta a F1 talán legnépszerűbb pilótáját az Instagramra, ezek után azonban nem is kérdés. Letudta a napi kötelezőt:

  Nice city.

  Kimi Räikkönen (@kimimatiasraikkonen) által megosztott bejegyzés,

   Amúgy vannak érdekes vagy aranyos posztjai is, például amikor F1-est játszik a kisfiával: 

  Pitstop.

  Kimi Räikkönen (@kimimatiasraikkonen) által megosztott bejegyzés,