Eleonóra
-1 °C
2 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Látványos videót készített a Magyar Közút Zrt. arról, hol dolgoznak a munkagépeik. A gépek GPS adóval vannak felszerelve, így a flotta menedzsment rendszeren keresztül nyomon tudják követni, hogy hol takarítanak a gépek. Hétfő óta már 15 ezer tonna sót szórtak szét.

  Hivatalosan egyébként a járdákat természetvédelmi okok miatt nem szabad sózni, a közutaknál azonban megengedett, mivel ilyen mennyiségben ez a legolcsóbb megoldás a síkosságmentesítésre.

 • 27867033 1650222731727030 4467693625640037077 n
  Fotó: Hegyvidéki Manufaktúra

  Az Orbán Viktor-gyertya megalkotói, a Hegyvidéki Manufaktúra zseniális új termékkel rukkoltak elő szerdán a Facebookon:

  Igen, ez egy persely, Mészáros Lőrinc, a nemzet aranytojást tojó vállalkozója fejéről mintázva. Szerencsére az alja kivehető, úgyhogy nem kell összetörni ezt a páratlan iparművészeti alkotást, ha összegyűlt a nyaralásra félretett összeg. Elengedhetetlen kelléknek tűnik minden magyar háztartásba, bár arról egyelőre nem írt a Manufaktúra, hogyan, hol és mennyiért lehet majd megvásárolni.

 • 1893. február 21-én született Honthy Hanna Kossuth-díjas primadonna, a magyar operett királynője Hügel Hajnalka néven. Emlékezzünk rá ezzel a Feleki Kamill-duettel, amit a NAVA rakott ki a Facebookjára az évforduló alkalmából. 

  A különleges tehetség Budapesten egy nyomdász és egy varrónő lányaként látta meg a napvilágot - olvasható az MTVA által nemrég kiadott portréban. Kislányként az Operaház balettiskolájába járt, gyermekszerepekben lépett föl, színészetet Rákosi Szidinél, éneklést a világhírű tenorista Anthes Györgynél tanult.

  Pályafutását Hajnal Hajnalka néven a Népoperában kezdte, majd vidéki társulatoknál játszott. A direktorok már ekkor versengtek érte, szabályszerű licitálás után csillagászati gázsival került Debrecenbe, az ország legdrágább primadonnájaként. Huszonhét évesen szerződött Pestre, szubrettként került egy színpadra Fedák Sárival, aki a nála jóval fiatalabb pályatársban veszedelmes versenytársát látta, és alaposan megkeserítette az életét. A kíméletlen harcból Honthy került ki győztesen, szubrettből primadonna lett.

  Bár később prózai színpadon is aratott sikereket, évtizedekig a daljátékok és operettek ünnepelt sztárja maradt. 1949-ben a Fővárosi Operettszínházhoz szerződött.

  Legnagyobb sikerét a számára átírt Csárdáskirálynőben, a főszereplővé előléptetett Cecíliaként aratta. A többször is felújított operettet nem lehetett levenni a műsorról, a társulat külföldön is sokat turnézott vele. A moszkvai fellépés színháztörténeti eseménnyé vált: az egyébként is operettkedvelő moszkvaiak körében az előadás hatalmas sikert aratott. Amikor a tévé élőben közvetítette a produkciót, az utcák kihaltak, a nézőtéren pedig ott ült Nyikita Hruscsov pártvezető is, aki egy Moszkvics kocsival fejezte ki hódolatát a művésznőnek.

  honthy
  Fotó: NAVA

  A primadonna szinte minden jelentős operett főszerepét eljátszotta. Ragyogó színpadi jelenség volt, kiváló mesterségbeli tudással, színészi képességgel légkört teremtett, betöltötte a teret. A nézőket elvarázsolta, és minden este egy szép és jó álomvilágba repítette. Egész életén át hihetetlen önfegyelemmel csak a színházra, a fellépésre összpontosított. Legendák szólnak fegyelméről, szigoráról, amit környezete gyakran nehezen viselt, de mégis tisztelték.

  A mindenkori politikai hatalom támogatta a műfajt és kiváló képviselőjét, mert feledtetni tudott, a közönség pedig esténként boldog volt és tombolt. Színésztársai közül sokan nem szerették, számtalan irigye és riválisa volt, de nagyvonalú és szeretetre méltó is tudott lenni.

  1950-ben érdemes művész, 1953-ban kiváló művész lett, és 1953-ban kapta meg a Kossuth-díjat is. Honthy Hanna 1978. december 30-án Budapesten hunyt el - írja az MTVA portréja. 

 • Ön szerint? De most komolyan!

  • 1347
   Soros György
  • 316
   Nem
  • 172
   Igen