Auguszta
-3 °C
2 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Ha nyomasztja a karácsonyi bevásárlás utolsó köre, vagy az, hogy a függönyt még nem sikerült kimosni, pedig az anyósa valószínűleg megnézni majd (nem, nem nézi), nézegessen nyugtató hatású hat hónapos bébipandát.

 • Egy angliai városban 50 fontra (18 ezer forintra) büntettek meg egy párt, akik kenyérrel etették a kacsákat, mert a rendőrök szerint ez szemetelésnek számít. 

  A 49 éves Sally Jones a Parkinson-kóros David Goodwint kísérte el kacsákat etetni, mert a 68 éves férfinek ez a kedvenc időtöltése. Azonban alig telt el 10 perc, máris megjelentek a rendőrök, akik szemetelés miatt megbüntették őket.

  Derby City városi tanácsa végül elengedte a büntetést. (Via)

 • A napokban került a kezembe a Halász Csilla szerkeztette Lechner összes, mely az építésznek nem csak a megépült, de a soha el nem készült terveit is bemutatja. Hamarosan részletes cikk is lesz róla az Urbanistán, de addig is az egyik legizgalmasabb látványtervet kiragadom. 

  A Kecskemétre tervezett vasbeton konstrukció érdekessége, hogy egyszerre lett volna Rákóczi-emlékmű és víztorony. Sajnos nem épült meg, pedig nagyon eredeti elképzelés.

  Aki még többet szeretne olvasni Lechner Ödönről, és nem akar lemaradni a cikkről sem, kövesse az Urbanistát a Facebookon!

 • „Mi az a távirat” – kérdezte a hír hallatán egy 25 éves ismerős és igaza van. Én is azt hittem, ez már rég nem létezik Magyarországon sem, pedig de, ha egyszer Belgiumban is csak most állnak le a levelezésnek ezzel a 19. században rendkívül gyors, a 21.századra feleslegesen lassú formájával. 

  Az email nyilván végleg kinyírja a szolgáltatást, de az se mindenütt kellett hozzá, az Egyesült Királyságban például 1982 (!) óta nincs telegraph az Egyesült Államokban pedig négy éve nem jöhet senkinek távirati levele, mert ott a posta akkor állt le vele.

  Itthon egyébként van még távirati szolgáltatás, az alapdíj 660 és 2770 forint között van, bármelyik postán feladható a szöveg, amit hat órán belül kézbesítenek a címzettnek. (Igaz, ezt már nem távíró-hálózaton továbbítják.)

  Karácsonykor jól is jöhet, bár a gyerekekkel legutóbb az úgynevezett levélfeladást próbáltuk ki, rendkívül meglepte őket kérdezte is a hatéves, hogy „ez hogy jut el, ha be se szkenneljük”, kicsit aggódtam, hogy igaza lesz, de végül a levél két nap alatt gond nélkül megtette a száz kilométert.

  Mikor adott fel utoljára táviratot?

  • 626
   Az elmúlt 20 évben nem is láttam
  • 202
   Micsodát?
  • 89
   Az elmúlt 5 évben írtam/kaptam