Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • "A csatolt képet pár órája lőttem az Óbudai Gázgyár nemrég alaposan lerombolt részén, annak is a Duna felőli szélén, a vasúti töltés felé.

  A Hamvas Béla sétányon álldogálva pillantottuk meg az őzet, ahogy békésen sétálgat a kerítésen túl. Elképzelésünk sincs, hogy kerülhetett a bekerített részre, de előbb-utóbb valahol biztosan ki is jut. Az állat egyébként egyáltalán nem volt félős, de egy idő után felhagytunk a követésével a koromsötétben.

  Nem tudjuk ilyenkor mi a teendő, gondoltuk hátha valaki igen. Elég nagy forgalmú utak vannak errefelé, de a bekerített részen talán be lehet fogni. Reméljük addig nem okoz bajt sem másoknak, sem magának"

  - írta olvasónk, Andris. 

  Időközben egy olvasónk azt írta: "2014 - ben dolgoztam a Graphisoft Parkban. Mellette a Gázgyár területén az őz már akkor is ott volt, egy árvíz alkalmával vetődött partra, azért van kerítésen belül. Körbe van zárva mert mind építési terület. Szelíd, többször is lefényképeztem".

  Felmerül persze a kérdés, hogy valóban ugyanazt az őzt fotózták-e ma este ott, de kollégám, Ferenc, valami egészen más ötletet is felvetett:

  „Ott egy ilyen titkos őzlyuk-átjáró egy másik galaxisba".

 • Akár ez is lehetne a címe Drew Geraci fotós lenti videójának, de ő a sokkal frappánsabb Structure címet adta. A filmet mikroszkóp és 4K kamera segítségével készítette, nagyon közelről mutat meg így hétköznapi szerves dolgokat - a legnagyobb nagyítás ezerszeres a filmben. Kis segítség, ha esetleg nem ismerné fel, melyik idegen táj mit ábrázol, az alábbiak jelennek meg a videóban:

  Kivi, eper, áfonya, citrom, lime, zöld és narancssárga kaliforniai paprika, paprikamagok, szappanbuborékok, csillaggyümölcs, pitaja, cékla, céklalevél, só, bors, fokhagyma, fügekaktusz-gyümölcs, tüskés uborka, szénsavas víz, gomba és vadkakaó, brokkoli, répa.

  Structure: A Microscopic Landscape in 4k from Drew Geraci (District 7 Media) on Vimeo.

 • Engedett az állatvédő aktivisták évek óta tartó nyomásának a vancouveri ócenárium, és a jövőben nem tart cetféléket falai közt. Az intézmény korábban arra hivatkozott, hogy az állatok fontos részét adják a "küldetésüknek", de az utóbbi időben a közvélemény  és a városi tisztségviselők annyira ellenük fordultak, hogy végül a vezetők feladták. 

  Májusban a vancouveri hatóságok megszavazták, hogy a már meglévők mellé ne lehessen új cetfélét hozni az akváriumba, miután néhány héten belül két beluga (fehér delfin) is elpusztult. Ekkor az intézmény még nem egyezett bele a dologba, azzal érveltek, hogy egy 20 millió kanadai dolláros sarkvidéki kiállítást terveznek, amelyhez fontosak a belugák. 

  A közvélemény azonban egyre inkább ellenük fordult, mivel a következő 15 hónap hónap folyamán még hat másik cetféle meghalt náluk. 

  Jelenleg már csak egy érintett állat, a Helen névre hallgató delfin él az intézményben. A vezetés most azt mérlegeli, hogy mi lenne jobb, hozni neki társaságot élete hátralevő részére, vagy átszállítani máshová. Kanadában már csak a Niagara vízeséshez közeli Marineland ócenáriumban tartanak cetféléket. 

  (The Guardian)

 • Szombat délelőtt, amikor arra jártam, nagyjából lépésenként egy-egy szál (vagy kisebb csokor) virág borította a Szabadság híd északi oldalát, amiket egy Facebookon szervezett esemény résztvevői tűztek ki a hídra. 

  A Hálavirágokkal a január elején két év börtönre ítélt Geréb Ágnesnek mondanak köszönetet a megemlékezők, akik emberibb körülményeket szeretnének az egészségügyben. Geréb Ágnesnek most két tragikus kimenetelű otthonszülés miatt kell börtönbe mennie, de a hetvenes években úttörő szerepe volt abban, hogy a magyar kórházakban is bemehessenek az apák a szülőszobába, vagy például abban is, hogy az újszülöttek édesanyjukkal maradhassanak a születésük után.