Lenke
17 °C
30 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Ma nyit a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, amit csak Tusványosként emleget a magyar a székelyföldi, Tusnádfürdői helyszín, meg még ki tudja mi nyomán. Mi is megyünk, perszehogy, fesztivál ez is, csak más. Mert ugye itt a koncertek mellett nem kosárfonó tanfolyam, szponzortermékre való célba dobás, színházi előadás, arcfestés vagy ostorfonás szerepel a kísérő rendezvények között (na jó, ostorfonás simán lehet), hanem

  • az első világháború századik évfordulója,
  • a rendszerváltás utáni 30 év,
  • meghívott politikusok és szakértők értékelik az idei európai parlamenti választás eredményét,
  • Tehetséggondozás: a hátrányos helyzettől a sztárnevelésig kerekasztal-beszélgetés,
  • Kaszás Attila hagyatéka a határon innen és túl - kerekasztal-beszélgetés a magyar nyelvű színjátszás erdélyi helyzetéről,
  • Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke tart előadást.

  Ami a zenei felhozatalt illeti, pont olyan, mint bármelyik magyar fesztiválé, mínusz Majka, Kowalsky meg Tankcsapda, de lesz Metropol Group, Magashegyi Underground, Quimby, Nagy Feró és a Beatrice, Magna Cum Laude, Szabó Balázs bandája, Kiscsillag, Anna and the Barbies, Bagossy Brothers Company, Intim Torna Illegál és Ákos. A bulikra a rendezők tizenötezer érdeklődőt várnak.

 • Ezúttal a munkások komolyan vették a természetvédelmi szempontokat, amikor a Mernyeszentmiklós körül folyó útépítés során észrevették a parti fecskék fészkeit, és azonnal szóltak a főnökeiknek. Így jutott el a hír a Magyar Madártani Egyesülethez, illetve a Duna–Dráva Nemzeti Park munkatársaihoz, akik kiszálltak a területre, az útépítést végző kivitelezővel egyeztettek a madarak költésével kapcsolatban.

  A fészkelőüregekkel átszőtt partfalszakaszt a fecskék elvonulásáig nem bolygatják, arra nincs is jelenleg szükség, írja posztjában a DDNP. A fecskék Somogy megyében esetenként homokbányákban, építkezések során kialakított löszfalakban is megtelepszenek, de mindig kedvelik a víz közelségét, előfordul, hogy szennyvízülepítő tavak közelében költenek. Gyakran előfordul, hogy a fészektelep egésze vagy egy-egy része költési időben megsemmisül, ilyenkor újabb üregeket vájnak a fecskék és újabb költésbe kezdenek.

  Nemrég Zebegényből számoltunk be egy hasonló esetről, ott a szabadstrand felújítását tolták el természetvédelmi okokból:

  A partifecskék nem szívesen használják az egy- vagy többéves költőüreget, inkább újat építenek. A 0,5-1 méter hosszú üregeket a karmukkal, csőrükkel vájják ki. Az 5-6 fehér tojásból álló fészekalj két hét alatt kikel, majd újabb három hét múlva már ki is repülnek a fiókák. A szülők ilyenkor rendszerint második költésbe kezdenek.

  Szeptember elején elvonulnak téli szállásukra, jellemzően a Szahara déli részére. A fecskék csak néhány évig élnek, az egyéves kort 50 százalékuk sem éri meg. Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 50 000 Ft., írja a park.

  parti.png
 • Az Index is írt arról a viccnek szánt, az 51-es körzet elfoglalásáról szóló eseményről, amire már majdnem kétmillió ember regisztrált, kiváltva ezzel az amerikai légierő nyilatkozatát, amiben leszögezték, hogy ha valaki komolyan meg akarja támadni a bázist, az pórul járhat.

  A szeptember 20-ra meghirdetett esemény kitalálója, Matty Roberts igyekszik minél több pénzt kisajtolni a váratlanul sikeres eseményből, árul már hivatalos pólókat is, és most már azt tervezi, hogy egy zenei fesztivált szervez a nevadai sivatagban lévő katonai bázis mellé.

  "Sokféle zenészt elhívnék, mindenkit az EDM világból, talán még valamennyi indie rockzenét, és esetleg néhány kisebb, feltörekvő zenekart" – nyilatkozta Matty Roberts, aki azt állítja, hogy már felvette a kapcsolatot több helyi szállodával. (Time)

 • Az 1980-as évek elején nagyon úgy nézett ki, hogy a kaliforniai kondorkeselyű egyszerűen ki fog halni. Mindössze 22 vadon élő példány maradt belőle.

  Az utolsó utáni pillanatban indult viszont egy program, hogy megmentsék ezt az állatot. Először nem mindenkinek tetszett az ötlet, de úgy döntöttek, hogy akkor van a legjobb esélyük, ha befogják az összes még szabadon élő példányt. Ezek az állatok nagyon lassan szaporodnak, hatévesen válnak ivaréretté és a tojók kétévente raknak egy tojást. Szerencsére azonban, ha elveszik a madártól az első tojást, akkor rak egy másodikat, így az elsőt keltetőgéppel és egy báb segítségével nevelik fel, a másodikat pedig a tojó.

  Az igen drága program lassan ugyan, de meghozta a hatását, a 90-es évektől kezdve egyre több állatot tudnak visszatelepíteni a vadonba, mára pedig megszületett a program ezredik fiókája.

  Jelenleg már több, mint 250 kaliforniai kondor él a vadonban és még legalább ugyanennyi fogságban. Még így is a világ egyik legritkább madaráról van szó, de sokkal jobb a helyzet, mint 30 évvel ezelőtt.

  A kaliforniai kondor megőrzése pedig azért is fontos, mert majdnem dinoszauruszról van szó: közvetlen rokonait csak pleisztocénkori fossziliákból ismerjük, és alfajai sincsenek. Ha ez nem lenne elég, ezek a madarak igazán óriásiak, fesztávolságuk akár a 300 centimétert is elérheti, akár 60 évig is élhetnek, miközben egy egész életre választanak maguknak párt. A megőrzési programot vezető Tim Hauck szerint munkájuk során mindegyik állatot nagyon jól megismerik, akik a kissé zord külsejük ellenére nagyon közvetlenek, emiatt pedig könnyen a gondozóik szívéhez nőnek.

  Az 1800-as években az amerikai marhapásztorok azt hitték, hogy ezek a hatalmas madarak vadásznak a borjakra, ezért igyekeztek kiirtani őket. Pedig a kondorkeselyű soha nem vadászik, csak a dögöket eszi. Ez is hozzájárult a veszélybe kerülésükhöz, ugyanis a megmaradt vadon élő példányok jelentős része pusztult el ólommérgezésben, miután golyóval lelőtt állatok tetemét is megeszik, a söréttől viszont súlyosan megbetegedhetnek. Azóta Kaliforniában betiltották az ólomlövedékeket, hogy ezzel is segítsék a kondorkeselyűk életben maradását.