Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Akár ez is lehetne a címe Drew Geraci fotós lenti videójának, de ő a sokkal frappánsabb Structure címet adta. A filmet mikroszkóp és 4K kamera segítségével készítette, nagyon közelről mutat meg így hétköznapi szerves dolgokat - a legnagyobb nagyítás ezerszeres a filmben. Kis segítség, ha esetleg nem ismerné fel, melyik idegen táj mit ábrázol, az alábbiak jelennek meg a videóban:

  Kivi, eper, áfonya, citrom, lime, zöld és narancssárga kaliforniai paprika, paprikamagok, szappanbuborékok, csillaggyümölcs, pitaja, cékla, céklalevél, só, bors, fokhagyma, fügekaktusz-gyümölcs, tüskés uborka, szénsavas víz, gomba és vadkakaó, brokkoli, répa.

  Structure: A Microscopic Landscape in 4k from Drew Geraci (District 7 Media) on Vimeo.

 • Engedett az állatvédő aktivisták évek óta tartó nyomásának a vancouveri ócenárium, és a jövőben nem tart cetféléket falai közt. Az intézmény korábban arra hivatkozott, hogy az állatok fontos részét adják a "küldetésüknek", de az utóbbi időben a közvélemény  és a városi tisztségviselők annyira ellenük fordultak, hogy végül a vezetők feladták. 

  Májusban a vancouveri hatóságok megszavazták, hogy a már meglévők mellé ne lehessen új cetfélét hozni az akváriumba, miután néhány héten belül két beluga (fehér delfin) is elpusztult. Ekkor az intézmény még nem egyezett bele a dologba, azzal érveltek, hogy egy 20 millió kanadai dolláros sarkvidéki kiállítást terveznek, amelyhez fontosak a belugák. 

  A közvélemény azonban egyre inkább ellenük fordult, mivel a következő 15 hónap hónap folyamán még hat másik cetféle meghalt náluk. 

  Jelenleg már csak egy érintett állat, a Helen névre hallgató delfin él az intézményben. A vezetés most azt mérlegeli, hogy mi lenne jobb, hozni neki társaságot élete hátralevő részére, vagy átszállítani máshová. Kanadában már csak a Niagara vízeséshez közeli Marineland ócenáriumban tartanak cetféléket. 

  (The Guardian)

 • Szombat délelőtt, amikor arra jártam, nagyjából lépésenként egy-egy szál (vagy kisebb csokor) virág borította a Szabadság híd északi oldalát, amiket egy Facebookon szervezett esemény résztvevői tűztek ki a hídra. 

  A Hálavirágokkal a január elején két év börtönre ítélt Geréb Ágnesnek mondanak köszönetet a megemlékezők, akik emberibb körülményeket szeretnének az egészségügyben. Geréb Ágnesnek most két tragikus kimenetelű otthonszülés miatt kell börtönbe mennie, de a hetvenes években úttörő szerepe volt abban, hogy a magyar kórházakban is bemehessenek az apák a szülőszobába, vagy például abban is, hogy az újszülöttek édesanyjukkal maradhassanak a születésük után.

 • Látta már az Az utolsó tangónk című német-argentin dokumentumfilmet? Én speciel nem, de a címe alapján biztos vagyok benne, hogy ha a természetben forgatnák, akkor valahogy így nézne ki: