Beáta, Izolda, Lea
0 °C
17 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Ugyan már jó pár napos, de elég figyelemreméltó posztot találtam egyik kedvenc blogomon, a napitáptudáson. Némi fáziskéséssel megtudtam, hogy a feketeleves kifejezés nem a kávézásból, hanem egy vér felhasználásával készült középkori levesfajtából ered, de ami ennél is fontosabb: azt is, hogy még az 1930-as évek Magyarországán is téma volt az állati eredetű vér felhasználása az emberi táplálkozásban.

  Szülővárosomnak is van köze a történethez, derül ki a posztból, ugyanis dr. Mészáros Gábor, a gyulai kórház igazgatója figyelt fel arra, hogy a híres gyulai kolbász készítése során mennyi állati vért pazarolnak el. Hogy a pazarlásra ráirányítsa a figyelmet, 1936. október 22-én „díszes vacsorát rendezett csupa véralapú fogásból a város és a környék előkelőségei számára a kórház ebédlőtermében”, írja a poszt. Ezen részt vett mások mellett gróf Almásy Denise (Az angol betegben szereplő Almásy család tagja), Varga Gyula polgármester, a város főjegyzője, főszolgabírója, továbbá a megyei és városi főorvos, valamint a városi állatorvos is.

  Mészáros kezdeményezése célt ért: a belügyminisztérium megbízta, hogy az állati vért kísérelje meg emberi táplálkozásra felhasználni, és az eredményről tegyen jelentést. Emellett a polgármestert is meggyőzte a vacsora, hogy mennyire, az kiderül a posztból. Addig pedig némi vérfelhasználási edukálás egy 1937-es cikkből.

  bekes 1937 februar 23
 • Kísérleti jelleggel győri, tatabányai és szegedi üzleteiben bevezeti a Spar az újrahasznosítható zsákokat a zöldségek és gyümölcsök vásárlására, a műanyag zacskók helyett. A mosható és szalaggal összehúzható zsákokat hármas egységcsomagban, 599 forintért lehet megvásárolni az üzletekben.

  Azokban az üzletekben, ahol van önkiszolgáló mérleg, a termékeket zsák nélkül kell lemérni, majd utána ráragasztani a címkét (amit otthon le kell szedni). Ahol a kasszánál mérnek, ott is ki kell venni a zsákból a gyümölcsöket és zöldségeket, majd mérés után visszatenni.

  A világban összesen gyártott műanyag zacskók 80 százalékát Európában használják, az Euractive 2015-ös adata szerint Európában évente 100 milliárd műanyag zacskó kerül piacra. Az Earth Policy Institute kimutatásából pedig az derül ki, hogy világszerte 1 billió műanyag zacskót gyártanak évente, és 2 millió műanyag zacskót vásárolnak meg percenként. Magyarországon az egy főre jutó éves nejlonzacskó-felhasználás 30 darab, ez felszorozva az ország lakosságával közel 300 millió zacskót jelent.

  Az Európai Unió hulladékra vonatkozó irányelvei közt szerepel, hogy a 2014-es szinthez képest 2019-re 80 százalékkal csökkenteni kell a zacskóhasználatot. A műanyag zacskó nem vagy csak hosszú évek alatt bomlik le, akár száz évig is szennyezheti a környezetet, nem beszélve arról, hogy sokan nem a szelektív kukába, hanem a háztartási szemét közé dobják.

  Ha beválik az újrazacskó, a Spar összes üzletében bevezeti az országban.

 • Az Apollo-11 küldetésének emléket állító bélyegek
  Az Apollo-11 küldetésének emléket állító bélyegek
  Fotó: US Postal Service

  Az amerikai posta nyilvánosságra hozta az idén ötvenéves holdra szállás emlékére kiadott bélyegeket. Nem mondhatni, hogy a kreatívjaik túlságosan megerőltették volna magukat a témaválasztással. Az egyik bélyegen Buzz Aldrin unalomig ismert képe látható (ahogy sisakjában tükröződik a felvételt készítő Neil Armstrong, illetve a holdkomp), a másikon pedig a Hold van, meglehetősen otromba sárga pöttyel jelölve a Nyugalom tengere (ahol leszálltak).

  Pedig nagy hagyománya van a holdutazásokról készített emlékbélyegeknek. Az elsőt alig két hónappal az Apollo-11 útja után bocsátották ki, aztán újabbakat adtak ki az évfordulók alkalmából:

  First Man on Moon 1969 Issue-10c3
  Fotó: US Postal Service
  20eves.png
  Fotó: US Postal Service
  03-02
  Fotó: US Postal Service
 • A Trónok harca színésznője a New Yorkernek írt cikkében számolt be arról, hogy milyen megpróbáltatásokon ment keresztül nyolc, illetve hat évvel ezelőtt. 2011 februárjában Clarke éppen az edzőteremben volt, amikor olyan súlyos fejfájás tört rá, hogy kórházba kellett szállítani. Itt megállapították, hogy az agyában van egy aneurizma, vagyis duzzanat az egyik artéria falán, ami szétdurrant. 

  A háromórás műtét sikeres volt, bár később gondjai voltak a beszéddel, például nem tudta kimondani a nevét, de ez viszonylag gyorsan elmúlt. És ő így is igazán szerencsésnek mondhatja magát, ugyanis egy szubarachnoideális, vagyis koponyaűri vérzésbe a betegek harmada meghal, és sokan vannak, akik maradandó idegkárosodást szenvednek.

  Mint később kiderült, ezzel sajnos nem értek véget szenvedései. A orvosok ugyanis felfedezték, hogy az agyának másik területén is van egy aneurizma, ami bármikor megrepedhet, és mivel ez 2013-ra duplájára nőtt, újra kés alá kellett feküdnie. Az első beavatkozás után azonban nagy fájdalmai voltak, és ezért ezt egy komolyabb műtét követte. 

  A koponyám egy részét titánlemezzel pótolták

  - mesélte a színésznő, akinek pánikrohamai voltak az operáció után, és úgy érezte, árnyéka önmagának.

  Ez szerencsére mind a múlté, de Clarke fontosnak tartja, hogy segítsen a sorstársain, így lett ő a Same You kezdeményezés egyik arca.