Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Engedett az állatvédő aktivisták évek óta tartó nyomásának a vancouveri ócenárium, és a jövőben nem tart cetféléket falai közt. Az intézmény korábban arra hivatkozott, hogy az állatok fontos részét adják a "küldetésüknek", de az utóbbi időben a közvélemény  és a városi tisztségviselők annyira ellenük fordultak, hogy végül a vezetők feladták. 

  Májusban a vancouveri hatóságok megszavazták, hogy a már meglévők mellé ne lehessen új cetfélét hozni az akváriumba, miután néhány héten belül két beluga (fehér delfin) is elpusztult. Ekkor az intézmény még nem egyezett bele a dologba, azzal érveltek, hogy egy 20 millió kanadai dolláros sarkvidéki kiállítást terveznek, amelyhez fontosak a belugák. 

  A közvélemény azonban egyre inkább ellenük fordult, mivel a következő 15 hónap hónap folyamán még hat másik cetféle meghalt náluk. 

  Jelenleg már csak egy érintett állat, a Helen névre hallgató delfin él az intézményben. A vezetés most azt mérlegeli, hogy mi lenne jobb, hozni neki társaságot élete hátralevő részére, vagy átszállítani máshová. Kanadában már csak a Niagara vízeséshez közeli Marineland ócenáriumban tartanak cetféléket. 

  (The Guardian)

 • Szombat délelőtt, amikor arra jártam, nagyjából lépésenként egy-egy szál (vagy kisebb csokor) virág borította a Szabadság híd északi oldalát, amiket egy Facebookon szervezett esemény résztvevői tűztek ki a hídra. 

  A Hálavirágokkal a január elején két év börtönre ítélt Geréb Ágnesnek mondanak köszönetet a megemlékezők, akik emberibb körülményeket szeretnének az egészségügyben. Geréb Ágnesnek most két tragikus kimenetelű otthonszülés miatt kell börtönbe mennie, de a hetvenes években úttörő szerepe volt abban, hogy a magyar kórházakban is bemehessenek az apák a szülőszobába, vagy például abban is, hogy az újszülöttek édesanyjukkal maradhassanak a születésük után.

 • Látta már az Az utolsó tangónk című német-argentin dokumentumfilmet? Én speciel nem, de a címe alapján biztos vagyok benne, hogy ha a természetben forgatnák, akkor valahogy így nézne ki:

 • Különös jelenségről számolt be a Newsweek: egy kivágott gesztenyetölgy belsejében 60 éve halott kutya szinte teljes épségben megmaradt, összeaszott testét találták meg favágók a héten. 

  Valószínűleg az lett a vadászkutya veszte, hogy egy kisebb állatot kergetve beszaladt az alul tátongó lukon az odvas fába, felkúszott kb. 8,5 méterig, majd beszorult, és lemászni már nem tudott.

   A University of West Florida kutatója szerint azért maradhatott meg az állat holtteste ilyen jó állapotban, mert a gesztenyetölgyek tannint tartalmaznak. A tannin természetes "szikkasztó", kiszárítja a környezetét, a kutya teste így elrohadás helyett mumifikálódott. 

  A kivágott fát a kutya miatt végül nem dolgozták fel, a szerencsétlenül járt állat múmiája a Southern Forest World múzeumba került, Stuckie-nak (vagyis Beragadtnak) nevezték el.