Géza
-12 °C
-4 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az egyik családi ház kertjében elkezdték megépíteni az iglut.

 • A kilencvenes évek végén-kétezres évek elején már tudatuknál lévő embereknek örökre beégett az agyába az ikonikus Nokia-csengőhang, de azt már kevesebben tudják, honnan származik. Én is így voltam ezzel, míg vasárnap meg nem láttam a Quartz vonatkozó cikkét.

  Eszerint az ismerős dallam egy spanyol klasszikus gitárművész, Francisco Tárrega szerzeménye, az 1902-es Gran Vals című gitárszólóból származik. Tárregát egyébként Chopin 1834-es Grand Valse Brillante című műve inspirálta, ennek gitárra újragondolása a 3 perces szám. A felvételen először 12 másodpercnél hallható a Nokia-hang:

  A dallam a mobilozás hőskorában, amikor a Nokia uralta a piacot, becslések szerint napi 1,8 milliárd alkalommal csendült fel a világon. 

 • Tóth Eszter a remeteszőlősi mínusz 12 fokban lepte meg magát ezekkel a gyönyörű fagyott szappanbuborékokkal. Tény, hogy így máris szebbnek láthatjuk a farkasordító hideget.

 • Hiába próbálkozik a tél a sarki hideggel, meg a vörös riasztással, senki ne dőljön be a propagandának: mindjárt vége, jön a tavasz. Ezt mutatja az is, hogy

  hazaindult Afrikából Zoltán, a GPS-jeladóval ellátott magyar gólya.

  Gemenci fekete gólya / Fotó: Gemenc Zrt.
  Gemenci fekete gólya / Fotó: Gemenc Zrt.

  A madár hosszú hónapokon át nem adott jelet magáról, mert afrikai telelőhelyén nincs GSM-hálózat, de ez február 18-án megváltozott, amikor Zoltán berepült egy olyan zónába, ahonnan a jeladója már továbbította a vonulási koordinátákat a magyar kutatóknak.

  Egyelőre nem tudunk többet, csak hogy elindult. Tavaly is februárban tudtam letölteni a telelésre vonatkozó adatokat. Természetesen ha valami érdekes vagy rendkívüli történne a vonulás során, akkor közzétesszük, addig mi is csak nézzük, ahogy közeledik a költőhelye felé

  – nyilatkozta a Sokszínű vidéknek Dr. Tamás Enikő Anna főiskolai tanár, gólyakutató.

  Zoltán gemenci erdőig tartó hazaútját a Gemenc Zrt. honlapján lehet térképen követni. A szombat esti adatok alapján a gólya Szudán északi részén jár, lassan eléri Egyiptomot.

  golya.png