Géza
-12 °C
-4 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A palacsinta egy elég egyszerű étel, és a legkomolyabb viták vele kapcsolatban arról szólnak, hogy mivel is érdemes megtölteni. Pedig van olyan palacsinta, amihez pont nincs semmilyen feltét/töltelék, mégis megéri várni rá 10-15 percet (sőt, ha megkapjuk, akkor is sajnáljuk megenni):

 • Az USA-beli Oklahoma állatkertjének egyik nőstény oroszlánja, Bridget maszkulin külsőre tett szert, ugyanis rejtélyes okból nőni kezdett a sörénye. 

  A 18 éves állaton tavaly tavasszal kezdték észrevenni az első gyanús jeleket a gondozók, azóta sörénye szépen nődögél, manapság már egész tekintélyes. A kutatók egyelőre csak találgatnak hogyan csinálja ezt Bridget, a sörény ugyanis a hímek jellegzetessége, 1 éves koruk körül kezd kinőni, amikor a tesztoszteronszintjük elér egy bizonyos nagyságot. 

  Nem ez az első eset, hogy ilyesmi előfordul, a dél-afrikai állatkert Emma nevű oroszlánja is megszakállasodott 2011-ben, Botswanában 2014-ben pedig találtak olyan vadon élő nőstényoroszlán-csapatot, amelynek mind az 5 tagja sörényt viselt, sőt még a tipikus hímüvöltést is utánozták. 

  A sörényt valószínűleg hormonzavar (tesztoszteron-túltengés) okozza a nőstényekben, a hátterében akár daganatos megbetegedés is állhat. De nem kizárt az sem, hogy bizonyos evolúciós előnyökkel jár a növesztése: a hímnek kinéző nőstények azt a látszatot keltik a konkurensekben, hogy több hím védelmezi a csapatot, ezért nem éri meg packázni velük. Így a sörénynövesztésre való hajlandóság (ha az nem valami halálos kór mellékhatásaként jelentkezik) örökletes úton könnyen továbbadódhat a következő generációnak. 

  (The Independent)

 • Az egyik családi ház kertjében elkezdték megépíteni az iglut.

 • A kilencvenes évek végén-kétezres évek elején már tudatuknál lévő embereknek örökre beégett az agyába az ikonikus Nokia-csengőhang, de azt már kevesebben tudják, honnan származik. Én is így voltam ezzel, míg vasárnap meg nem láttam a Quartz vonatkozó cikkét.

  Eszerint az ismerős dallam egy spanyol klasszikus gitárművész, Francisco Tárrega szerzeménye, az 1902-es Gran Vals című gitárszólóból származik. Tárregát egyébként Chopin 1834-es Grand Valse Brillante című műve inspirálta, ennek gitárra újragondolása a 3 perces szám. A felvételen először 12 másodpercnél hallható a Nokia-hang:

  A dallam a mobilozás hőskorában, amikor a Nokia uralta a piacot, becslések szerint napi 1,8 milliárd alkalommal csendült fel a világon.