Tünde
11 °C
22 °C
Index - In English In English Eng
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Hagyományainkat követve ezen a hétvégén is szemezgetünk abból, hogy mit tartottak olvasóink megosztásra érdemesnek velünk, hiszen a nép szava a legfontosabb. Ráadásul az is kiderül, hogy vajon a karácsony meglágyította-e a szíveket (spoiler: nem).

  • Szabolcs például azután érdeklődött e-mailben, hogy miért nem írjuk meg karácsonykor, hogy karácsony van. Egész pontosan az írta: "Szégyen!!! Kedves Index!Karácsony van éppen, a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, talán megérne egy főcímet!!!" Ha esetleg megírná Szabolcsnak, hogy miért nem írja meg az újság karácsonykor, hogy karácsony van, cím a szerkesztőségben.
  • Ibolya és János a Facebookon kellemes karácsonyt kívánt nekünk, ezúton is köszönjük, és viszont kívánjuk!
  • László viszont kifogásolta, hogy a berlini merénylő lelövéséről írtunk, ő úgy fogalmazott, "Már unom ezt a gyilkos gecit. Karácsony van lassan, mást kéne mutogatni nem ezt. Idióták."
  • Zoltán azt kifogásolta, hogy zöldfülűnek neveztük a terroristát agyonlövő rendőrt, azt írta, hogy ha az ujsagiro urak nem tudnak, akkor a zöldfülü szo pejorativ, lekezelo, butasagra utalo. Zoltánnal sajnálattal kell közölnöm, hogy a kifogásolt cikket nem újságíró urak, hanem egy hölgy írta.
  • Péter azért írt nekünk, mert sok volt az elírás nálunk karácsonykor (is). Ezúton is elnézést kérünk minden kedves olvasótól. Én ma direkt minden anyagot kétszer átolvastam, és inni sem ittam, csak egy sört az ügyelet vége felé. Remélem ebben a posztban sem maradt hiba.
  • يثم علي azt írta nekünk, hogy اخبار ايمن. Sajnos ezzel a Google Translate nem tudott megbirkózni, én meg csak annyit tudok arabul, hogy salaam, ha valaki esetleg válaszolna neki, akkor küldje be, és továbbítjuk!
  • Visszatérő levelezőnktől, Páltól a Jön a karácsony, egy nap alatt 37 milliárdot szórt ki a kormány című cikkünkre kaptunk sommás olvasói kommentárt, mégpedig azt, hogy Mi van, geci, irigykedsz? Nyilván!
  • László azt ajánlotta Facebookon a családnak, ahol a gázszerelő és a Degáz elzárta a fűtést egész télre, hogy nyomassák a kazánt palackos gázról. Húha, hát én nem kezdenék bele, de nem is értek hozzá.
  • ScanDer művésznéven levelező olvasónk pedig a kézigránáttal diót törő kínai úron akadt ki, egész pontosan azt írta: A nagyon hülye te vagy, ez egy fából készült gyakorlógránát. Ez akkor robban fel, amikor a szokásos idióta index-frikárszok fafeje. Szánalmas. ScanDernek ezúton is köszönjük az információt!
  • Tamás pedig az Index-levelezők szöges ellentettjét hozta, amikor Izrael-ellenességgel vádolt meg minket ezen cikkünk kapcsán. Eleve érdekes lesz majd, hogy a magyar Trump-rajongók hogy birkóznak meg azzal, hogy a főnök imádja a zsidókat, már most látszanak a repedések. Ha valaki megírná nekik, hogy hogy vannak ezek a dolgok, szóljon, cím a szerkesztőségben.

  Minden olvasónak mindig igaza van, de kinek van leginkább igaza?

  • 1221
   يثم علي
  • 480
   Ibolya és János
  • 212
   ScanDer
  • 180
   Pál
  • 157
   Szabolcs
  • 76
   Tamás
  • 73
   Péter
  • 37
   Zoltán
  • 37
   László II.
  • 30
   László

  Köszönjük a leveleket, és reméljük, újévkor is írnak nekünk, addig is boldog karácsonyt minden kedves olvasónknak!

 • 38 nap és 23 óra alatt síelt el a Herkules-öbölből a Déli-sarkra a 33 éves Johanna Davidsson, ami új rekord. A svéd ápolónő 10 órával gyorsabb volt, mint az előző női csúcstartó. Az ezer kilométeres út vége pont karácsony estéjére esett.

  kep

  A Localnak adott interjújában leginkább annak örült, hogy nem kell többet sílécet húznia, és a végállomáson dolgozik egy szakács, ami azt főz neki, amit csak akar.

  Davidsson egyébként nem kifejezetten a csúcsot akarta megdönteni, hanem csak kihívásra vágyott, ezért is cipelt magával a biztonság érdekében rengeteg ételt, ami elvileg pont, hogy lassította a haladásban.

  A nő Grönlandon és Norvégiában készült a kihívásra, amiről videót is készített.

 • Olvasónktól, Norberttől kaptuk a képet. Azt írta hozzá, „kiégett egy autó az M3 bevezető szakaszán a Kacsóh Pongrác 105-125-nél a lehajtó részen. Egy apa, anya és a két gyermekük utazott benne. Először csak a motorház égett aztán tovább haladt az autó egész részére. Hálistennek a család kitudott szállni az égő autóból az apa lelek jelenlétének köszönhetően és nem történt személyi sérülés".

  Reméljük tényleg mindenki jól van, vigyázzanak magukra és egymásra!

 • Idén egyik csatorna sem tűzte műsorra az Igazából szerelmet, ami, azért, valljuk be, elég szemétség. Mi jöhet még? Jövőre lekerül a műsorról a Reszkessetek betörők? Na, mindegy.

  Akárhogy is, ha idén sem akarja kihagyni, számtalan lehetőség közül választhat a Netflixtől a tíz éve bezárt sarki videotékáig, de az is elég, ha fellép az Index Instagramjára (mobilról), mert az insta-sztorinkban végigmentünk a legfontosabb jeleneteken. Valahogy így:

 • Az NBA Youtube-csatornája kicsit átírta az ismert karácsonyi dal szövegét, alávágta az idei szezon leggyönyörűbb zsákolásait, és tökéletesen felkészített minket arra, hogy ma este hatalmas meccsmaraton kezdődik.

  A Boston-New York meccsnek lassan vége, de semmi baj, hiszen fél 9-kor keződik a Golden State Warrior-Cleveland Cavaliers, ami ugyebár az előző szezon két döntősének nagy összecsapása lesz, magasan a legfontosabb meccs ebben a hónapban. Utána 11-kor pedig két patinás csapat, a Spurs és a kissé átalakult Bulls játszik egymással.

  És a legjobb, hogy mindkét meccset élőben adja a Sport1 20:30-tól!

 • Valahogy fel kell venni a lépést a CIA propaganda-hadjáratával, ami azt hirdeti, hogy Aleppóban meg általában véve Szíriában az oroszok halomra lövik a civileket és a demokráciára vágyó ellenzéki lázadókat. A szíriai nép szabadságáért kizárólag az ádáz iszlamista terroristák ellen (hiszen mérsékelt ellenzék nincs és nem is volt), a szabad nép támogatásáról híres Bassár el-Aszad diktátor és a hasonlóan jó lelkű Irán oldalán harcoló Kreml pedig a legősibb marketingfogáshoz folyamodott ennek érdekében, mégpedig a jó csajokhoz.

  march-model-800x568

  Történt ugyanis a Global Voices szerint, hogy a Kreml kiírt egy pályázatot nonprofitoknak mindenféle, Oroszország kultúráját, az emberi értékeket hirdetni hivatott projektek számára, ezen pedig az Orosz Fiatalok Uniója kapott is egy adag pénzt, amiből csináltak egy naptárat, amin szép szíriai nők üzengetnek az orosz katonáknak, hogy köszi fiúk, hogy jöttetek, szeretünk titeket, meg a főparancsnokotokat (Putyint), szabadítsátok fel a szíriai népet.

  És amúgy nemcsak én ironizálok, hanem valóban az állítólagos CIA-propaganda ellenpropagandájának szánják a naptárt, mintha nem folyna éppen eléggé erősen az orosz propaganda szerte e világban, inkluzíve a Magyar Polgári Népköztársaság Polgári Szabad Kormánysajtójában, Közmédiájában és Interneteiben.

  Mondjuk szépséghibája a dolognak, hogy a naptárban szereplő modellek közül többen azt állítják, rohadtul nem ők mondták a nekik tulajdonított idézeteket, ők csak pózoltak. Bár amúgy ettől még örülnek, hogy az oroszok gyilkolják a terroristákat az országban.

 • Készült egy Ferenc pápa útján, 21. századi beszélgetések című könyv, amely az első, magyar szerzők által készített teológiai-közéleti könyv a jelenlegi egyházfőről.

  Solymári Dániel és Pallós Tamás december 21-én személyesen adták át a kötetet Ferenc pápának a Vatikán VI. Pál termében, de a találkozóról készített fotó csak most jutott el hozzánk.

  A találkozót a pápa 80. születésnapját követően néhány nappal tartották, a pápa ugyanis humorosan arra kérte az őt ünnepelni vágyókat, hogy ne köszöntsék őt előre, mert az hazájában balszerencsét hoz.

  Az ajándékot Ferenc pápa a szerzők közleménye szerint nagy örömmel fogadta, majd magyarul, Ferenc névvel dedikált egy példányt.

  A találkozó végén, a szerzők kérdésére, hogy üzen-e valamit a magyaroknak azt válaszolta, hogy "imádkozik értük", majd meglepően ismét magyarul a beszélgetést azzal zárta, hogy "Isten éltesse önöket".

 • screen-shot-2015-01-24-at-12-15-58-pm.png

  A Run the Jewels az elmúlt évek egyik legkirályabb rapduója, és már hónapok óta húzzák mindenkinek az agyát az RTJ3, vagyis a harmadik nagylemezük megjelenése miatt. Egy ideje kiderült, hogy El-P és Killer Mike régóta készülő lemeze végül január 13-án jelenik meg, de ma hirtelen felkerült iTunesra és Spotifyra is az egész album az elejétől a végéig, sőt, a korábbiakhoz hasonlóan az egész lemez tök ingyenesen letölthető.

  Persze ha valaki már nem akar tökölni olyan ósdi dolgokkal, mint az mp3, annak itt van az egész lemez streamelve:

 • Szabadnapos rendőrházaspár oltotta el a lángoló karácsonyfát és mentett ki két nőt Ózdon, számolt be szikáran a rendőrség honlapja, pedig filmbe illő, ha a részleteket is ismerjük. Mármint olyan karácsonyi filmbe illő, amelyikben minden jóra fordul a végén.

  Az ózdi rendőrkapitányság munkatársai ugyanis december 24-én 16 óra 30 perc körül szabadidejükben egy ózdi emeletes ház előtt haladtak az autójukkal, amikor azt vették észre, hogy az első emeleti lakásában lángol egy karácsonyfa. Már önmagában az dicséretre méltó, hogy észreveszik a kigyulladt fát.

  A rendőrházaspár azonban nemcsak látta, hanem azonnal megtette a szükséges lépéseket. Kimentették a nagymamát és az unokáját, áramtalanították a lakást, megkezdték a tűz eloltását. Senki nem sérült meg szerencsére, így lett igazi karácsonyi filmes történet a végére.

  (via Police.hu)

 • Netalántán Svédországba menekült a magyar sikerek elől, de nagyon egyedül érzi magát a skandináv télben? Hát, nincs egyedül ezzel!

  Ugyanis a BBC cikke szerint itt a legnehezebb párt találniuk a gazdasági migránsoknak.

  A svédek között eleve rengeteg a szingli, a háztartások fele egyfős és gyerek nélküli, ami egyébként még jól is hangozhat a migránsok számára, hiszen így elvben nagyobb a randipiac. Viszont az a gond, hogy gyakorlatban nem az.

  A svéd statisztikai hivatal szerint ugyanis a legalább öt éve az országban tartózkodó külföldiek közül csak minden negyedik talált párt magának. De még ennél is rosszabbak az arányok a más skandináv és EU-s országokból érkező gazdasági migránsok esetében, ők még a menekülteknél is nehezebben tudnak összejönni valakivel.

  Az okokat csak találgatni lehet, de van mindenféle narratíva, például: 

  • a társadalmi normák és szokások eleve a szinglilétet támogatják,
  • a svéd lakások kicsik és egyedül élésre vannak berendezve és kialakítva,
  • a svédek nagyra tartják függetlenségüket és nehezen adják fel azt,
  • és nem szeretik a kapcsolattal járó kötöttségeket,
  • liberális társadalom révén pedig nem fontos nekik a házasság,
  • a genderegyenlőség miatt a nők nem kényszerülnek bele gazdasági okokból párkapcsolatba,
  • a svédeket nem lehet csak úgy leszólítani a buszon vagy a boltban,
  • kevésbé bőbeszédűek és elsőre zárkózottabbnak, hidegebbnek tűnnek, mint más nyugati népek.

  Kérdés persze, hogy ez esetben a gazdasági migránsok miért nem randiznak inkább egymással? 

 • A fenti mondat az utóbbi években egyre többször jön szembe  a Facebookon, ahol az ember a keresztény és zsidó barátainak is egyszerre szeretne szeretetteljes ünnepeket kívánni. Az azonban ritka, hogy úgy, mint idén, egy napra essen a keresztény szenteste és a zsidó hanuka első napja. Ahogy valószínűleg az sem túl gyakori, hogy valaki mindkét ünnepet megülje, ahogy ez a család teszi Solymáron.

 • Wokingban történt a meghitt ünneplés karácsony napjának korai óráiban, ahol a szeretettől átszellemült tömeg egy órán át balhézott.

  Nagyjából száz ember kezdte ütni egymást hajnali három körül, és ennek keretein belül a rendőröket és taxisokat sem kímélték, bár őket inkább csak dobálták meg inzultálták.

  Végül rendőrkutyákkal és egy helikopterrel kergették szét a balhét, öt embert őrizetbe vettek, a többieket pedig hazazavarták, hajnali négyre rend is lett.

  A csodálatosan eufemizáló hivatalos közlemény szerint "a rendőrök gyorsan kezelésbe vették a helyzetet, és keményen megdolgoztak, hogy a nehéz körülmények között hatékonyan és biztonságosan megoldják azt".

  Boldog karácsonyt mindenkinek, az angliai magyarok pedig vigyázzanak magukra és egymásra!

  (Guardian)

 • Látszólag valaki úgy döntött, ha már kb. két éve nem sikerült kátyúzni a Május 1. úton, feldíszíti a lyukat egy karácsonyfával. Ha simább nem is, talán barátságosabb lett a május 1. és a karácsony találkozása az aszfalton.

 • Jon Buscemi (aki nem Steve Buscemi) manhattani butikjában árulja brutálisan drága sneakereit, és a CNN szerint egész sikeres az üzlet.

  161130150429-buscemi-diamond-sneaker-1-exlarge-169

  A biznisz ékkövei a 18 karátos arannyal és gyémánttal kirakott, Birkin-táskákat idéző zárszerzekeztű fehér magasszárú cipői, amiknek egy párja 132 ezer dollár, azaz nagyjából 40 millió forint. Buscemi elmondása szerint ezek "a luxus történetének kezdetét akarják bemutatni", és ezért egészen az ókori Egyiptomhoz nyúlt vissza inspirációért. Kár, hogy ennek ellenére ilyen ocsmányra sikeredett maga a cipő.

  De igazából nem a kinézet a lényeg, hanem hogy nemcsak mocsok drága, hanem egyedi és minőségi is, és ezzel egy luxuspiaci elemző szerint

  muníciót ad az ember életstílusához és az egyén ízlését kifejező kulturális kódokat, nem pedig státuszszimbólumokat hoz létre, mivel manapság a luxus már egyre kevésbé arról szól, hogy valakinek van pénze megvenni a drága dolgokat, és egyre inkább arról, hogy van-e ízlése ahhoz, hogy pontosan mit vegyen meg.

  Ha nem teljesen érti, hogy ezzel mit akar mondani a művész, ne aggódjon, én se. Viszont ha megfogta a dolog, akkor jó hír, hogy Busceminél már ezer dollárért is lehet cipőt kapni, csak abban nincs arany meg gyémánt.

 • És persze mint mindenben, itt sem mondanak semmi definitívet a naplopó tudósok, csak egymással vitatkoznak.

  Pedig a probléma látszólag jelentős. A Washington Post című folyóirat szerint

  • az amerikai gyerekek 85 százaléka hisz a Mikulásban,
  • és a szülők 84 százaléka évente több mint két kamu Mikuláshoz viszi el a gyereket.

  Szóval ha károkat okoz a hazugság, akkor baj van. Márpedig nemrég egy brit pszichológus és egy, mentális zavarokat kutató ausztrál tudós arra jutott, hogy a Mikulásról való hazudozás nagy csapás a szülő-gyerek bizalomra. Egyszer ugyanis úgyis ki fog derülni a gyerek számára, hogy ordas nagy kamu a Mikulás, és ezen a ponton azt fogja érezni, hogy ha a szülei képesek voltak ezzel sok éven keresztül konzisztensen és szervezetten átverni őt, akkor lehet, hogy egy csomó minden másban is ugyanígy hazudtak.

  Ezzel szemben viszont egy amerikai kutató arra jutott, hogy erre semmi bizonyíték, sőt nemhogy a bizalmat nem rombolja a Mikulás-sztori, még jót is tehet a gyerekagynak, hiszen a Mikulás felderítése iránti vágy kritikus gondolkodásra készteti őket. És a cikkből az is kiderül, hogy a gyerekek nem hülyék, pont ezért is hiszik el a Mikulást, hiszen a felnőttek rengeteg energiát fektetnek bele, hogy elhitessék velük ezt az egészet.

  Meg amúgy tegyük hozzá, hogy felnőtt emberek is elhisznek a Mikulásnál sokkal keményebb dolgokat is, szóval úgyis mindegy.

 • A krasznojarszki kriofil amatőr téli úszóklub tagjai a Jenyiszejben mártóztak meg, ezzel ünnepelve a karácsonyt és az új évet. Ép testben ép lélek, gondolhatják, és nem véletlenül. Ivan Abroszimov 80, Nyikolaj Boharov 78 éves, valószínűleg nem most vettek először jeges fürdőt.

 • Hogy a Magyarország-térkép megrajzolásával bizonyos távoli országoknak problémájuk van, már megszokhattuk, most viszont a Partiumban bukkant fel váratlanul valami furcsa és megmagyarázhatatlan.

  15672659 10202355909815097 2113460709540460963 n
  Fotó: Zuh Deodáth