Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • maxresdefault

  A University of Hawaii egyetem kutatói örökítették meg a különleges jelenséget Alaszka közelében: a bálnák körbe-körbe úsznak, közben kifújják a levegőt, és a buborékrengeteg szabályos köröket rajzol a vízbe. Valahogy így:

  Na de miért jó ez a bálnának? - adja magát a kérdés. A szakértők (majdnem azt mondtam, balneológusok) szerint ezzel egyfajta buborékhálót hoznak létre a vízben, ami összezavarja az épp ott tartózkodó állatokat, amiket aztána  bálna a legnagyobb lelki nyugalommal tud megenni. Az amerikai kutatók most ezt a folyamatot mutatják meg, drónfelvételekkel, sőt, a bálnákra rögzített kamerákkal első szám első személyű nézetből is.

  (via)

 • A 18 éves Chloe Newman gyerekkorában elvesztette a jobb lábát, amikor a Mattel bemutatta a protézissel ellátott Barbie szériáját, akkor jött az ötlet, hogy ilyen babákat adhatna a hasonló sorsú gyerekeknek.

  Családjával együtt hétfőn 430 babát adtak át a Springfieldben található Shriners gyermekkórháznak. Az eredeti terv 100 darab volt, ezt kicsit sikerült túlszárnyalni.

  191015132650-barbie-prosthetic-donation-exlarge-169
  Fotó: Shriners Hospital for Children Springfield

  Édesanyja, Cindy Newman négy darabot talált a helyi Walmartban, és néhanyat sikerült beszereznie az Amazonról, de felvette a kapcsolatot a gyártóval is, hogy minél több babát tudjanak a gyerekeknek vinni. Aztán megkérte Facebookon a családját és a barátait, hogy aki belefut egy ilyen babába küldje el neki, ő pedig kifizeti érte a pénzt. Az ötlet bevált, mert három héten át naponta érkeztek a babák postán, és senki sem kérte vissza azoknak az árát.

  Mattel is beszállt a jótékonysági kampányba, és az összegyűlt babákat megfejelte még további 200 darabbal. 

  Mivel több babát kapott a kórház, mint amennyit a kórházban lévő gyerekeknek tudtak adni, így az intézmény vezetője azt mondta, hogy további ortopédián lévő protézissel rendelkező gyerekeknek adják. 

  190212155718-wheelchair-barbie-exlarge-169
  Fotó: Mattel

  Chloét egy éves korában fogadták örökbe Kazahsztánból, és évente többször kellett vele járni protetikai kezelésre. 

  A WWLP-nek nyilatkozva azt mondta, hogy 

  Úgy gondolom, talán jobban érzik magukat, vagy legalábbis remélem, hogy ezt mondanák: Ó, ez nagyon jó, olyan Barbie-t készítenek, mint amilyen én is vagyok, nem kell szégyellnem magam, ha vannak olyan játékok, mint én. 

  Chloe protézisének mozgatható bokája van, így bármilyen cipőt tud viselni, akár magassarkút is. Emellett minden olyan tevékenységet végez, ami az ő korában szoktak, például bowlingozik, síel, korcsolyázik és pompomlány is a középiskolában.

  via CNN

 • Tavaly pár méterről láttam, ahogy random futók* újraélesztenek egy embert a Budapest Maratonon. Megrázó élmény volt, arra gondoltam, hogy mekkora szerencse, hogy éppen olyanok között lett rosszul, akik tudták, hogyan kell újraéleszteni.

  Én nem tudtam volna.

  "A kezed életet menthet" - ezzel a mottóval rendezik meg Magyarországon már hetedik alkalommal a nemzetközi Újraélesztés Világnapját, ami a hirtelen szívhalálra és az újraélesztés fontosságára hívja fel a figyelmet. A hirtelen szívhalál évente 20-25 ezer ember halálát okozza Magyarországon, és jelentős részük megmenthető lenne időben elkezdett újraélesztéssel.

  Viszont a szakszerű újraélesztést nem mindenhol tanítják az iskolában, nem biztos, hogy elég a filmekből látottak alapján végezni, és legyünk magunkhoz őszinték, a jogsihoz szükséges elsősegély tanfolyam után sem sokan érezzük úgy, hogy valóban készek vagyunk újraéleszteni egy felnőtt embert, hát még egy kisbabát vagy kisgyereket.

  Ön újra tudna éleszteni egy embert?

  • 477
   Nem tudom megítélni
  • 296
   Nem
  • 280
   Igen
  • 71
   Igen, és már csináltam is ilyet

   Az Újraélesztés Világnapján oktatásokat szerveznek világszerte, hogy minél többen legyenek képesek életet menteni. Október 12-én a Csodák Palotájában tartott az Elsősegélynyújtás Oktatásáért Alapítvány nyílt napot az Alternetív Közgazdasági Gimnázium önkénteseinek segítségével, ahol felnőtt és gyerek újraélesztést, defibrillátor használatát és légúti idegentest eltávolítását tanították az érdeklődőknek. Aki erről lemaradt róla (mint én), annak érdekes lehet, hogy a Magyar Vöröskereszt idén újraindított Hősképző programja októberben az újraélesztésre fókuszál, a honlapjukon azt írják, a megyei szervezeteknél lehet érdeklődni az oktatás után.

  Az újraélesztésnek és az elsősegélynyújtásnak ugyanolyan alapismeretnek kellene lennie, mint az értő olvasásnak, az alap matekos műveleteknek, a kresz ismeretének, a szaporodás módjának, a rántotta elkészítésének és a 19 megye felsorolásának.

  A hirtelen szívhalálról és az újraélesztésről írt korábbi cikkünket erre találja, amiben NAK kollégánk elmondja, hogyan tanult meg szakszerűen újraéleszteni a Semmelweis Egyetem ingyenes tanfolyamán.

  *A random futókról utóbb kiderült, hogy szabadnapjukon maratont futó orvosok voltak, és a rosszul lett férfi is felépült.