Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az elmúlt napokban mintha szárnyra kapott volna a kampányművészet, sorra kerülnek elő a művészettörténeti jelentőséggel bíró képek kormánypárti politikusokról. Ott volt a szervilista esztétika teljesen megmagyarázhatatlan remekművének számító kép Tállai Andrásról vagy szimmetriából és az abszurdból politikai tőkét kovácsoló Seszták Miklósról. De ezek közül egyik sem tör úgy a világhír felé, mint a következő, minden objektív mérce szerint tényleg gyönyörű kép arról, ahogy Pintér Sándor belügyminiszter megtekinti a rendőrség új autóit. 

  Ez a kép ugyanis bekerült a brit Guardian képszerkesztőinek pénteki összeállításába, amelyben a világ minden tájáról igyekeznek összeszedni a hét legjobb képeit. Máthé Zoltán képe az összeállításban kínai kommandósokról, japán cseresznyevirágzásról és földig bombázott szír utcákról készült képekkel szerepel együtt. 

 • Screen Shot 2018-03-23 at 15.58.31.png

  Hang nékül (A Quiet Place) címmel jön egy olyan új horror-thriller a mozikba májusban (amerikai premier április 5.), amit az előzetesek láttán vétek lenne kihagyni, mert tényleg ijesztőnek tűnik. Az van ugyanis, hogy valami posztapokaliptikus jövőben (alternatív idősíkon?) vagyunk, amiben olyan lények vegzálják a népet, amiket a hang ugraszt, azaz ha csendben vagy, megúszod, ha kiabálsz, megszívod. Persze ezt egy kisgyereknek elég nehéz elmagyarázni. A főszerepben John Krasinski és felesége, Emily Blunt, várós.

 • Ez a gondolat is megihlette a lengyel írót, Marcin Swietlickit, aki a lengyel-magyar napok záróakkordjának díszvendége. Az Akváriumban szombaton este be is mutatják a könyvét, de mivel énekes is Swietlicki, a pódiumon zenélni is fog.

  A Tizenkettő című könyvében feltűnik Karel Kot sorozatgyilkos, aki egy valós szereplő és a 60-as évek közepén tartotta rettegésben a krakkóiakat. 1968. május közepén végezték ki, 21 évesen. Neki a kis szobáját bérli ki a szülőktől egy nő, akit kísért a gyilkos szelleme.

  Swietlickit a főhősét mesternek nevezi, nem nehéz párhuzamot vonni Bulgakovval.

  Ennek a mesternek nincs személyigazolványa, mobilja, bankszámlája, jogosítványa. "Azt pletykálják róla, hogy meghízott, felpuffadt, megőszült" - ez az állandó jelzője.

  Swietlicki krimijében olykor oldalanként elfogy egy liter vodka – a kocsma neve: Iroda -, de ettől még izgalmas, mert a bezárt Hotel Forum 592-es szobájában találnak pár hullát.

  Az én kedvenc mondatom pedig ez: „abban az időben szokás volt gondosan kimásolni valamit. Pár éve még sok, ma már tökéletesen érthetetlen dolgot csináltak az emberek.”

 • Róma 9. kerületében előbb megrepedt az aszfalt, majd pedig be is szakadt:

  Az esetnél szerencsére senki sem sérült meg, bár a két autót azért nem lesz egyszerű onnan eltávolítani.

  (Via)