Ivó, Milán
12 °C
24 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Dwyane Wade 16, Dirk Nowitzki 21 év után vonult vissza idén a profi kosárlabdától, jó eséllyel mindkettőjük be fog kerülni a Hírességek Csarnokába (Hall of Fame), az idei szezon mindkettőjük számára a búcsúzásról szólt. A 21 évet egyetlen csapatnál, a Dallas Mavericksnél lehúzó Nowitzki valószínűleg valamilyen formában marad majd a csapat mellett, bár az még nem egyértelmű, hogy mi lesz a feladata, a pletykák alapján elképzelhető, hogy a nemrég csapathoz került lett csodagyerek, Kristaps Porzingis mentora lesz.

  Valószínűleg kevésbé kötött formában, de Wade is mentorálással tölti majd a visszavonulása utáni hónapokat, ő ugyanis a nemrég Twitteren hívta közös edzésre el a Utah Jazz fiatal sztárját, Donovan Mitchellt.

  Wade egyébként áprilisban bejelentette, hogy pszichológushoz fog járni, hogy könnyebben menjen neki az átmenet, ami miatt sokan kritizálták, sokan pedig pont, hogy elismeréssel beszéltek róla, hogy a nyilvánosságra hozta ezt egy olyan közegben, mint az NBA, ahol a sportolók mentális egészsége - vagyis inkább annak hiánya - még most is kicsit tabunak számít. Persze simán lehet, hogy Nowitzki is jár terápiára, bár ő ilyesmiről nem beszélt a nyilvánosság előtt, de egyelőre a hírek alapján úgy tűnik, hogy ő más taktikát választott. A német kosaras a Bleacher Reportnak jókedvűen nyilatkozta, hogy

  a visszavonulása óta egyszer sem ment le edzeni, viszont minden nap evett fagyit, és csaknem hét kilót hízott.

 • Megtartották idén is Japán egyik legnagyobb shinto fesztiválját, a Szandzsa Macurit, a három szentély ünnepét. A Szandzsa Macurin három szellemről (vagy istenségről, a kami fogalmát nehéz visszaadni) emlékeznek meg, akik a hagyomány szerint még emberi életükben megalapították a Szenszódzsit, Tokió legrégebbi buddhista templomát. 

  A Szandzsa Macurin mindig nagy bulit csapnak a japánok, és hagyományosan a Jakuza tagjai is villognak ilyenkor egy kicsit az egész testet borító tradicionális tetoválásaikkal. 

 • Alabama államban kedden a szenátus is megszavazta az Egyesült Államok legszigorúbb abortusztörvényét. Ez alapján a zt az orvost, aki magzatelhajtást hajt végre, 99 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják, és azokat is 10 évig terjedő börtönre ítélhetik, akik csak megkísérelnek terhességmegszakítást végrehajtani. A nem művi abortuszt elszenvedő nők nem vonhatók büntetőjogi felelősségre. A törvény egyetlen esetben tesz kivételt: csakis akkor lehet a terhességet megszakítani, ha az anya élete veszélyben van, vagy nagyon komoly egészségügyi károsodás fenyegeti.

  A CNN készített egy ábrát arról, hogy a képviselők hogyan szavaztak a tervezetről, ez alapján az látszik, hogy 25 republikánus férfi szavazott igennel, kettő nem szavazott,  a demokrata képviselők közül pedig hatan - köztük két nő - szavaztak nemmel, egy demokrata képviselő tartózkodott, egy másik pedig nem szavazott.

  A szintén republikánus többségű képviselőház a múlt hónapban már elfogadta a törvényt, amit a republikánus kormányzó - egy nő - alá is írt.  Nem Alabama az egyetlen állam, ahol változik a joggyakorlat a művi terhességmegszakítással kapcsolatban,  korábban Ohio, Kentucky és Mississippi államokban is  szigorítottak  a törvényen. Az alabamai törvényről ebben a cikkben írtunk részletesebben.

 • Több olvasónk jelezte, hogy helikoptereket és vadászgépeket látott Budapest környékén, de aggodalomra nincs ok. Családi nappal egybekötött haditechnikai bemutatót tartottak Budaörsön, azért láthatták a Gripen vadászgépeket és Mi 8-as helikoptereket. 

  Aki pedig lemaradt, az az alábbi képen megcsodálhat egy Gripen vadászbombázót Budaörs fölött: