Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • lion-iraq-protests?w968

  Don't try this at home rovatunk mai különkiadásában: Bagdadban hónapok óta tartanak a kormányellenes tüntetések, a rendőrök a kutyák, a gumilövedék és a könnygáz mellett olykor éles lőszert is bevetnek, 320 halottról lehet tudni eddig, plusz több ezer sebesültről. És még ilyen kontextusban is elég meredek ez a Twitteren terjedő videó egy tüntetőről, aki egy pórázon vezetett oroszlánnal (!) érkezik az utcai demonstrációra, akkurátusan iraki zászlóba öltöztetve a jószágot, hogy egyértelmű legyen, kivel van:

  (via)

 • Elsőre talán könnyű a kérdés, de nem – nem mindenki 8 évet jár általánosba. Sokan 4. vagy 6. osztály után „kisgimnáziumban” folytatják, így 14 évesen már minden tizedik magyar gyerek hat- vagy nyolcosztályos gimnázium tanulója. A statisztikák azt mutatják, hogy ezek az iskolák jól teljesítenek az oktatási méréseken, sokan igazi elitképző helyekenek tartják az ilyen iskolákat – persze könnyű nekik, hiszen nagy a túljelentkezés, válogathatnak a diákok között.

  Az oktatáskutatók szerint viszont nem biztos, hogy rendszerszinten olyan jót tesz, ha ennyire szerteágazó az oktatási rendszer és mindenki más időpontban lép be a középiskolába. A kedvezőtlen magyar eredmények az olyan nemzetközi méréseken, mint például a PISA-mérés, nem is cáfolnak rá minderre.

  De hogy látják mindezt a szülők? Ha a gyermeke idén jár 4. vagy 6. osztályba, és lehet, hogy megpróbálkoznak a kisgimnáziumi felvételivel, akkor töltse ki az ELTE kutatói által elkészített kérdőívet, hogy elmondja!

  A kutatás a felvételizési kedv mögötti okokat, a felkészülési módszereket tudakolja, de közben azt is megmondhatja, hogy ön mit vár el egy jó iskolától.

  Előfordul, hogy a családok úgy érzik, titkolniuk kell az általános iskolában, ha a gyerekük felvételire készül – nekünk most elmondhatja érzéseit és tapasztalatait!

  – mondják a kutatók a felhívásukban. Az online kérdőív itt érhető el, ha valamelyik ismerős családban tervezik a felvételit, elküldheti nekik is, a kitöltése kb. 10-15 perc.

 • Mindössze 4000 működő játékterem maradt Japánban, írja az Anime News Network. Ebben az esetben a játékterem nem félkarú rablót meg blackjacket jelent, hanem pénzbedobós videójátékokat, amelyek rendkívül népszerűek voltak még itthon is a '90-es években.

  A cikkben megjegyzik, hogy 1986-ban, amikor Japánban a csúcsidőszakukat élték a játékgépek, közel 26 ezer ilyen eszköz volt az országban.

  Szakértők szerint a drámai csökkenésről az okostelefonok és a konzoljátékok tehetnek, hiszen ezek már rég utolérték a játéktermi gépek grafikai színvonalát. A másik ok a multiplayer, hiszen az internetnek köszönhetően már nem kell találkozni a másikkal, hogy együtt tudjunk vele játszani.

  Sokat mondó adat, hogy hiába népszerű még valamennyire az old school Street Fighter II a játékgépeken, ezeken a versenyeken 40 év feletti az átlagéletkor.

 • bot.png

  28 botütésre ítéltek, és az ítéletet azon nyomban végre is hajtották egy Muklish nevű férfin Indonéziában. A nyilvános megaláztatást (maga a fenyítés jelképes, láthatóan nem okoz nagyobb fájdalmat vagy sérülést) házasságtörés miatt kellett elszenvednie neki, és a hölgynek is, akivel rajtakapták. Ez eddig még nem biztos hogy megütné hírértékben a nemzetközi sajtó ingerküszöbét, csakhogy: Muklish egy helyi politikus. Az ottani mércével is konzervatívnak számító Aceh Ulema párt képviselője

  A törvényt, ami a házasságtörést így bünteti (és hasonlóképpen a homoszexualitást és az alkoholfogyasztást is), ő maga is megszavazta.

  A párt szóvivője a CNN-nek azt mondta, nincs itt semmi különös látnivaló, a törvények mindenkire vonatkoznak, ha áthágod a szabályokat, így jársz.