Ágnes
-3 °C
3 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Sokan álmodoznak róla, hogy ellátogatnak Srí Lankára, és ott elefántokat láthassanak egy szafarin. Valószínű ez az odalátogató hölgy is ezt szerette volna, de ennél sokkal váratlanabb és meglepőbb élményben volt része. Ahogy kinyitotta a szobája ajtaját, egy elefánttal találkozott szembe vasárnap:

  A Jetwing szálloda munkatársai szerint a teljesen kifejlett elefántbika 2013 óta 

  a szálloda leghűségesebb védőszentje 

  Nata Kottának hívott elefánt a kezdeti években szezonális látogatója volt csak a hotelnek, az év néhány hónapjában feltűnt, majd eltűnt a bokorban. Ebben az időszakban gyakran ellátogat más üdülőhelyekre is ezen a strandszakaszon. Néhány éve állandó szállásnak használja a Jetwinget, ahol elfogadják és békén hagyják. Napjai nagy részét a cserjék árnyékában tölti alvással, illetve sétál a szálloda gyalogútjain.

  Nata Kotta rossz fiú is szokott lenni, ilyenkor gyümölcsöket lop az autókból, és megdézsmálja az ételeket a konyhában. Viszont a szálloda munkatársai nem megbüntetik ezért, hanem figyelmeztetik a látogatókat, hogy vigyázzanak a gyümölcsökre és zöldségekre. A konyhaajtót egy villanypásztorral szerelték fel, hogy oda már ne menjen be.

  natakotta
  Fotó: upidaisy / Twitter

  via BBC

 • "Amíg várok a villamosra mindig jó megpihenni ebben a kertben. Nem is kert ez, mint olvasom, hanem park, sőt dekorativ zöldfelület, ökológiai kísérlet és egyben fontos zöld folyosó, a lepkék kedvelt pihenő helye, melyre a svájci állam 24 milliót adott" - írja volt kollégánk, Kalas Györgyi a Facebookon a BAH-csomóponton lefotózott kopár területről.

  Legyünk megengedőek, hátha nyáron szebb lesz ez az úgynevezett kísérleti évelőágy, és a feliratnak megfelelően "gazdag virágzású díszítő felület" lesz majd tele csodaszép pillangókkal.

  IMG 20200116 094528
  Fotó: Olvasói fotó / Index
 • Ami önmagában nem túl extra – kb. havonta előkerül az az epikus meme, hogy emberek a Föld nagyjából ellentétes pontjain szeletelt kenyeret tesznek a földre –, de úgy már egy fokkal érdekesebb, hogy a mostani szendvics megálmodója pontosan kiszámolta, hogy hova kell tenni a kenyereket.

  Az új-zélandi Aucklandben élő Etienne Naude évek óta meg akarta már csinálni a saját Föld-szendvicsét, de egészen eddig nem talált olyan embert Spanyolországban, akinek hasonló aspirációi lettek volna. Naude mindenesetre nem adta fel: megállapította, hol van a saját pozíciójának ellenpólusa, és elkezdett olyan embereket keresni, akik ennek a környékén éltek.

  Végül a Reddit segítségével talált egy ilyen embert, és a 12 órás időeltolódást, meg a megközelíthető hely felkutatásának nehézségét is leküzdve összehozta vele a szendvicset:

  110570490 earthsandwich.png
  Fotó: Reddit

  A kenyerek helyzetét elég jól sikerült belőni, legfeljebb 30 centi eltérés lehetett köztük, ami elég jó ahhoz képest, hogy 20 ezer kilométerre voltak egymástól. Nem ez volt persze az első tényleg pontos Föld-szendvics: az egész őrületet az amerikai Ze Frank indította el 2006-ban, az ő kihívása nyomán pedig éppen a Spanyolország–Új-Zéland vonalon csinálták meg az első ilyet. 

  Érdemes megjegyezni, hogy a dolog nehezebb, mint amilyennek tűnik, a bármilyen fennhatóság alatt álló földeknek ugyanis csak 15 százaléka rendelkezik szárazföldi ellenpólussal. Magyarországnak például nincs olyan pontja, aminek az ellenpólusa nem az óceán közepén van. A legnagyobb ilyen területek amúgy Kelet-Ázsiában és Dél-Amerikában vannak, ha valaki ezzel kísérletezne.

  (via)

 • Furcsa történetet osztott meg a rendőrég a Twitteren egy férfiról, aki a poszt szerint saját magát jelentette fel egy olyan dologért, amit valójában nem is ő követett el, csak azért, hogy Veszprémbe vigyék a rendőrök. 

  Innen át is adnánk a szót a rendőrségnek:

  Az sajnos nem derül ki, hogy eljutott-e Veszprémbe a rongálást hazudozó férfi, de azért mi senkinek nem javasolnánk, hogy taxi helyett a 112-t tárcsázza, ha el akarja vitetni magát valahová!