új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • 1353. április 20-án I. Lajos magyar király rendet vágott a magyar közigazgatásban: minden hiteleshely pecsétjét bevonta vizsgálatra. A hiteleshelyek a középkori Magyarországon nagyjából a mai közjegyzőének megfelelő feladatokat láttak el: hivatalossá tettek iratokat, illetve ezen helyek tagjai végezték a peres ügyek esetén a perrel kapcsolatos teendőket. A hiteleshelyek jellemzően csak egy-egy kisebb régióban pecsételhettek,  csak néhány volt jogosult az egész ország területén eljárni.

    Hiteleshelyi pecsétjük volt a káptalanoknak és a nagyobb konventeknek, azaz szerzetesi házaknak. A XIV. század közepére viszont sok ilyen kovent meggyengült vagy elszegényedett, a helyi kegyurak pedig pofátlanul elkezdtek pecséteket hamisítani, illetve nyomást gyakorolni a koventekre. Ezért I. Lajos előbb 1351-ben a kisebb koventeknek megtiltotta a pecsételést, majd két évvel később az ország összes hiteleshelyétől bekérte a pecséteket. A királyi vizsgálatot csak nagyjából minden második pecsét (illetve kovent) állta ki, ezek visszakapták pecséteiket - ezzel a hiteleshelyek száma a felére csökkent, az ország működése pedig átláthatóbbá vált.

  • Szerdán járt a Fehér Házban Donald Trumpnál a Super Bowl-győztes New England Patriots, amiből több játékos is távol maradt akár politikai, akár magánjellegű okok miatt.

    A New Yort Times sportrovata megpróbálta kihasználni az alkalmat egy kis Trump-ekézésre, hogy bezzeg Obama idején még a lépcsőről is lógtak a patriotsosok 2015-ben a bajnoki cím utáni látogatáson, idén viszont a kutya sem kíváncsi Trumpra.

    C9zV0 KXsAEV- Q
    Fotó: Twitter

    Aztán a Patriots visszaszúrt twitteren, hogy azt valahogy kihagyták a sztoriból, hogy 2015-ben jó 40 edző és más segítő is a lépcsőn állt, míg idén őket Trumppal szemben, a füvön ültették le a fotózás idejére.

    Végül sikerült békét kötniük, a NYT egy follow-up tweetben jelezte, hogy bár 50 helyett csak 34 játékos ment el az elnöki látogatásra, a komplett delegáció nagyjából ugyanakkora volt.

  • tk3s bnps dogstuckingate 02
    Fotó: Northfoto

    De tévedett, így az angliai Bournetmouth tűzoltóságának kellett kiszabadítani a túszul ejtett kutyát.

  • Minden, amit az ember a kezébe vehet vagy magára tehet, az ma már lehet okos, mert úgy menőbb. Hamarosan okosóvszerünk is lesz, ami osztályozza és online elérhetővé teszi a használó szexuális teljesítményét, és még a nemi betegségekre is figyelmeztet majd. Ennek apropóján kaptunk a magyar Poweros cégtől egy doboz általuk gyártott és szabadalom alatt álló, infra hatású kompozit-kerámiával felturbózott óvszert, hogyha van kedvünk, teszteljük le. Ez ugyan nem egy újabb okos eszköz, de mivel állítólag "hőakkumulátorként" működik, egy tesztet megért.

    Az óvszer spéci tulajdonsága az, hogy lokálisan 1-2 fokkal megemeli annak a testrésznek a hőmérsékletét, amin használják, és kvázi hőakkumulátorként működik. Így elméletileg fokozott vérbőséget okoz, ami pedig növeli az élvezeteket. 

    A kapott óvszereket szétosztottam (voltak, akik tudták, mire kellene számítaniuk, és voltak, akik semmit nem tudtak), majd vártam, hogy jelentkezzenek a tapasztalatokkal. Érdekes módon a férfiaknál nem nagyon váltott ki pozitív hatást: éreztek "valami bizsergést", "talán jobb", mint egy hagyományos óvszer, de ennyi. Ellenben

    a nők többsége odáig volt tőle,

    csoporttól függetlenül.

  • Cristiano Ronaldo kedden este 3 gólt lőtt a Bayern Münchennek a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, ezzel gyakorlatilag egymaga verte ki a világ egyik legerősebb csapatát, mivel az oda- és visszavágón a Real hat góljából öt az övé volt (és az most teljesen mellékes, hogy két gólja lesről született). Ronaldo összesen már 100 gólnál jár a BL-ben.

    http://theworldsmosthatedakacr7.tumblr.com/post/159756102421/the-dressing-room-celebrating-cristianos-hattrick

    A keddi meccs után az öltözőben meg is kapta a neki kijáró figyelmet és elismerést, szegénynek mindenkivel le kellett pacsiznia illetve mindenkit meg kellett ölelnie, szerintem ez annyira megviselte, hogy legközelebb majd meggondolja, hogy gólokat rúgjon. 

  • Vasárnap rendezik meg Balatonfüreden a Generali Runner's World Runt, amin a 6,5 km-es rövidebb távtól kezdve egészen a maratonig futnak majd a résztvevők.

    18049918 1440660235954994 150742442 o.png

    Minden táv a part mentén halad majd, és érinti a Tagore sétányt és a Vitorlás teret.

    • A 6,5 km-es útvonal a Vitorlás térről indul, a Kókai Mór utca, Honvéd utca, 71-es út, Anna sétány és régi tihaniy út érintésével jut el a fordítóig.
    • A 10,5 km ezt az útvonalat a Tagore sétány, Aranyhíd sétány, Germering utca, Munkácsy Mihály utca, Tagore sétány, Vitorlás térnél felállított céllal egészíti ki.
    • A 21,1 km-es félmaratonnál két kört, a 42,2 km-es maratonnál pedig 4 kört futnak ugyanezen az útvonalon.

    A versenyre eddig 1900-an regisztráltak előzetesen online, de azóta sokan neveztek a Maratonman Óbuda budapesti versenyirodában is. A versenyről bővebb információkat itt lehet olvasni>>>

  • A CNN összerakott egy gyorskvízt, amelyben hat kérdésben kell négy-négy idézetből kiválasztania a legszimpatikusabbat, és már ki is derül, ön melyik európai vezetőhöz áll a legközelebb.

    A kérdések magáról az EU-ról, a határai védelméről, a menekültek kezeléséről, az euró jövőjéről, az egységes piacról és a terrorizmus elleni fellépésről szólnak.

    Vajon ön inkább Angela Merkellel vagy Marine Le Pennel ért egyet? Erre tessék, és máris kiderül.

  • Egy hajnalban üvölteni kezdő müezzinre fölébredni egy muzulmán országba tett nyaraláson, az egy dolog, legalább érti az ember, hogy miért történik vele mindez. De hogy Észak-Korea fővárosában,

    Phenjanban miért szól minden áldott hajnalban az egész városban a Szárnyas Fejvadász b-kategóriás remakejének zenéje,

    arra nincs igazán magyarázat.

    Pedig tényleg ez van, vasárnap kivételével minden reggel 6 óra körül ugyanazt a fura, nyomasztó szintizenét adja a város összes rádiója és hangosbeszélője. A jelenségről több videó is megjelent már a neten és több, az országban járt újságíró is beszámolt erről a furcsa rituáléról, aminek az eredetét vagy lényegét senki nem volt képes nekik elmagyarázni. 

    A Gizmodo a témáról szóló legfrissebb cikkében annyit tudott összeszedni a jelenségről, hogy a dalnak a címe "tízmillió emberi bomba Kim Ir Szennek" (ami mondjuk pont annyira nyomasztó, mint maga a zene), és állítólag a reggeli torna aláfestésének kellene lennie. Hogy tornázni mennyire lehetne rá, azt mindenki döntse el maga, mindenesetre arra biztos jó, hogy lélekben felkészítse az embert, hogy egy igazi Éhezők Viadala-szerű disztópiában kell lehúznia még egy napot, várva a megváltó halált.

  • Nemrég megírtuk, hogy a galyatetői hotel vendégei fennragadtak a szállodában: mostanra pedig kaptunk három fázisfotót is olvasónktól, Zsófi Lilitől, aki az elmúlt három napban ugyanabból a pontból készített egy-egy képet a havazásról:

    48 óra alatt beborította a hó Galyatetőt
  • Három hétig kotlott tojásokon egy bizonyos Abraham Poincheval nevű francia művész, akinek végül sikerült összesen kilenc csibének életet adnia, adta hírül az MTI.

    A férfi a saját testének melegével próbálta utánozni egy átlagos tyúkanyó mindennapjait, és végül a tíz tojásból kilencből kikeltek a kiscsibék, akik egyébként jól vannak, már úton vannak egy tanyára.

    Poincheval takaróval és testhőmérsékletet növelő étkezéssel (például gyömbér) igyekezett azt az érzés szimulálni a tojásoknak, hogy nem egy francia férfi ül a fejükön, hanem a kedves tyúkanyó.

    A férfi egyébként nagyot megy mostanság, legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy egy hetet töltött el egy 12 tonnás sziklatömbbe zárva, előtte pedig két hétig játszotta a Leonardo DiCapriót egy kitömött medve belsejében.

  • Cigarettaszünet, Budapest
    Cigarettaszünet, Budapest
    Fotó: Bruno Bourel / Kiscelli Múzeum

    2000-ben. De hangulatában nem sokban különbözik mondjuk ettől az 1910 körül kattintott Erdélyi Mór-felvételtől:

    Keleti pályaudvar, 1910 körül
    Keleti pályaudvar, 1910 körül
    Fotó: Erdélyi Mór / Kiscelli Múzeum

    Na és abban is hasonlóak, hogy mindkét kép látható lesz a Kiscelli Múzeum ma nyíló kiállításán, aminek a címe  KÉPLET – Budapesti streetfotó, kezdetektől napjainkig. 

    A Budapest ArtWeek keretében tárlatvezetést is szerveznek rá, akit érdekelnek a részletek, itt tudhat meg többet róla.

  • A Kolozs megyei Magyarfenesben a legnagyobb hóban rakta le harmadik tojását egy bekamerázott gólya, írja a Transindex.ro. Az élőképen az látszik, hogy miközben hatalmas pelyhekben hullik a hó, a gólyamama rendületlenül csücsül a tojásokon.

    golya
    Fotó: clujbird.ro

    Szerdán, amikor itthon havazott, azt írtam a röszkei gólya láttán, hogy ennél bánatosabb mozgókép már alig lehet - de tévedtem :(((

  • Oké, hogy vágással meg stockzenével egészen új értelmezést lehet adni bárminek, de azt én sem gondoltam volna, hogy A bárányok hallgatnak simán lehetne romantikus vígjáték is.

  • holloho

    Továbbra is tombol az áprilisi tél, csütörtök reggel a hórekord is megdőlt, most pedig a nagy havazás miatt kinyitották a Nagy-Hideg-hegyi sípályát – írja az Időkép. A pályánál beindult a sílift, és munkára fogják a pályakarbantartó-gépet is.

    A pálya helyzetét az Időkép Youtube-csatornáján élőben is követhetik:

  • Egy olvasónk küldte ezt a képet, aki Ukrajnában járt az ünnepek alatt:

    Hogy a csavart valaki eldobta, elhagyta vagy csak rosszul rögzítették vele az aszfaltot, nem tudni. Mindenesetre a pórul járt sofőr kereke a záhonyi határátkelőhelytől mindössze Nyíregyházáig bírta, utána autómentőt kellett hívni.

    Mindent egybevéve 150 ezer forintot kóstált így az ukrajnai kiruccanás. 

  • Aki járt már a budapesti Kertész utcában található Vittulában, az talán meglepődik rajta, hogy szerdán este pont ez a szórakozóhely volt a városban az, ahol össze lehetett futni az Oscar-díjas Jennifer Lawrence-szel.

    Mégis így történt, a szarteszemejjel nevű tumblrezőnek még képi bizonyítéka is van róla. Egy pincéről van szó, ami mellett ráadásul könnyen el is lehet sétálni, mert nem túl sok minden hirdeti, hogy itt egy kocsma üzemel.

    Reset arról ír, hogy a színésznő ráadásul már másodszor járt a helyen és láthatóan remekül érezte magát, allűröktől mentesen viselkedett és még a sört is magának vette. Egy fekete autóval távozott és a hely előtt dohányozó fiatalokat még csábította is tovább bulizni, mert volt nála "smoke".

    Aki szeretne még találkozni (vagy együtt bulizni) az éppen a Vörös veréb című filmet forgató színésznővel, annak már nincs túl sok ideje, ugyanis a tervek szerint csak szombatig tartózkodik a magyar fővárosban.

  • Semmi gond, összefoglaltuk a témában megjelent félszáz cikket (például ezt) és blogbejegyzést öt sorban:

  • Az 58 éves Fjodor Nyikolajevics Jurcsihin az amerikai Jack Fischerrel együtt csütörtök délelőtt indult el a Nemzetközi Űrállomásra. A kilövés előtt szokás szerint pózoltak a kameráknak is:

    A két űrhajós a Szojuz MSZ-04 fedélzetén délután érkezik meg az ISS-re. Ha követni szeretné az eseményt, itt teheti meg.

    Az eddig négy űrutazáson részt vevő Jurcsihin egyébként nem a legöregebb űrhajós, aki űrruhát öltött. A tavaly decemberben elhunyt John Glenn 77 évesen volt utoljára kiküldetésen - és ezzel ő tartja a korrekordot.

  • Ez a Porsche-szerelő az, aki a hétvégi, silverstone-i WEC-futamon félkézzel oldotta meg a kerékcserét.

    vlcsnap-2017-04-20-09h06m48s683

    Igen, az ott darabonként egy 20 kilós kerék (felnivel együtt) a kezeiben, amit hibátlanul dob fel a helyére.

  • Az ázsiai nagyvárosok egyik vonzereje a sok közül, hogy tele vannak utcai kifőzdékkel, ahol turisták milliói játszhatják újra a Szárnyas Fejvadász "lófasztnehogymár" jelenetét. Ebben a műfajban pedig eddig szinte verhetetlen volt Thaiföld fővárosa, Bangkok a CNN összeállításában például második évben nyerte el a világ legjobb utcán kajálós városa címet. Legalábbis volt eddig, ugyanis a város vezetése eldöntötte, hogy 

    az év végéig betiltják az utcai ételárulást egész Bangkokban.

    Bangkok vezetése szerint a közbiztonság és köztisztaság növelése érdekében muszáj elpaterolni az utcán gázlángon tésztát főzögető, húst sütögető, gyümölcsöket vagdosó árusokat 2017 végéig. A piacokon továbbra is lehet majd utcai kajákat enni, de a városban sehol máshol nem, ami azon kívül, hogy elég rossz lesz a Szárnyas Fejvadász vagy a Pad thai iránt rajongóknak, de valószínűleg kisebb gazdasági katasztrófát is okoz majd, mert Bangkokban nagyjából 15 ezer utcai ételárus van, szóval nagyjából ennyi család veszíti majd el a megélhetését. 

    Amúgy meg, hogy mekkora turisztikai önsorsrontás ez az egész, azt semmi nem mutatja jobban, mint az, hogy a thai turisztikai hivatal 2015-ben még egy (amúgy elég bizarr) reklámfilmet is forgatott arról, hogy vigyázzanak az ide utazó külföldiek, mert minden sarkon baromi jókat lehet enni, így nagy a veszélye annak, hogy  halálra zabálják majd magukat. 

  • Fotó: Egyenes beszéd, ATV

    Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke szerda este az ATV-ben járt, ahol nem vették őt olyan komolyan, ahogy anno az Echo TV-ben – persze az ilyen tegnap esti mondatok valószínűleg ott is elhangoztak volna:

    Kovács Gergőt a Kétfarkú szombati békemenete miatt hívták be a stúdióba beszélgetni: ha néhány Kósa-Bayer-Kövér nyilatkozat után szeretne röhögni egy kicsit a politikán, de Bödőcs Tibor nem posztolt ma semmit, ez a videó is ugyanúgy megteszi:

  • Alighanem Kanada egyik legjobb kilátását lehet élvezni az alábbi fotón lévő házból.

    A fotó tanúsága szerint megkezdődött a jéghegyszezon a Jéghegy-völgyként is ismert Déli-parton, az új-fundlandi Ferryland közelében, ahol a Grönland irányából érkező jéghegyekben lehet gyönyörködni.

  • Irakban készült el a 200 méteres darab. Az elkészítéséhez 600 méter anyagot és 6 hónapot öltek bele. A képen egy iráni modell viseli a ruhakölteményt.

  • Ha valakitől megkérdezik, hogy mégis, mivel lehet alátámasztani azt, hogy a Netflix súlyos tízmilliókat fizet Adam Sandler filmipari szakmunkásnak, hogy futószalagon gyártsa az ótvarabbnál ótvarabb filmeket nekik, mostantól elég lesz csak annyit felelnie, hogy

    500 millió órával.

    Nem vicc, a cég belső statisztikái alapján félmilliárd órányi Sandler filmet nézett meg a Netflix jelenleg éppen 98 millió főt számláló előfizetői bázisa. Ezt Reed Hastings, a cég vezérigazgatója közölte a cég befektetőivel. Az idén 50 éves Sandler karrierje során több mint 50 filmben szerepelt, és a nézők nem tudnak betelni vele. Legutóbbi, The Ridiculous 6 című fimjét a Netflixen többen látták az első hónapban, mint BÁRMILYEN MÁS FILMET, amit a Netflix kínál. A fim értékelése jelenleg 0% a Rotten Tomatoes-on.

    A Buzzfeed igyekezett kézzelfogható számokba önteni ezt az 500 millió órát: 

    • 4386 kutya élettartama.
    • 731 teljes, 78 éven át leélt élet, amiben semmi mást nem csinálunk, csak Sandler-filmeket nézünk.
    • 71 Empire State Building felépítésének összideje.
    • 63 millió éjszaka. amit dugás vagy alvás helyett ezzel az idiótával töltöttük.

    Megérdemeljük.

  • Na, ez is megvolt, a Magyar Idők világossá tette azt, amit azért eddig is tudtunk. A kormányzati lap cikkében azt kifogásolja, hogy noha a Jobbik megígérte 2014-ben, hogy orosz mintára ügynökszervezetté nyilvánítja a Soros Györgyhöz köthető civil szervezeteket, ma már ezt nem támogatja. 

    De ezzel legalább nyíltan beismeri a lap, hogy a Fidesz éppen a lekágébélázott Jobbiktól nyúlta le az ötletet, ami egyébként tényleg Oroszországból (és Izraelből) származik.

  • Az OECD szomorú statisztikát közölt Facebook-oldalán szerdán arra nézve, mennyire jellemző az iskolai bántalmazás (bullying) a tagországokban.

    Az adatok forrásául szolgáló 2015-ös PISA-felmérés keretében azt nézték meg, a gyerekek hány százaléka számol be legalább havi néhány alkalommal bántalmazásról.

    forrás: OECD
    forrás: OECD

    Az eredmények szerint Hollandiában a legnyugisabb gyereknek lenni, ott ugyanis csak 9,3 százaléknak van ilyen problémája. A skála másik végén Hong Kong található 32 százalék feletti értékkel, az OECD-átlag pedig 18,7. 

    Magyarország egy kicsit rosszabbul áll az átlagnál a maga 20,3 százalékos eredményével, vagyis nagyjából a gyerekek ötöde tapasztal itthon iskolai bántalmazást. 

    (OECD Facebook)