Mária
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Beköszöntött a tél, Dél-Hevesből pedig egyre több lakossági bejelentés érkezik a Bükki Nemzeti Park Igazgatósághoz egy Hevesvezekény határában árválkodó gólyáról. Megnyugtatásul a nemzeti park oldalán megosztották Ferike, a gyakorlatilag teljesen domesztikálódott gólya történetét. 

  0dd587d4f38b2986b1f3e7054b5fb686
  Fotó: bnpi.hu

  Ferenc 2017 júniusban kéthetes fiókaként pottyant ki egy Tarnaszentmiklóson található fészekből, ezután eltöltött néhány napot a nemzeti park egyik munkatársánál, ahonnan a Hevesvezekényen működő átmeneti madármenhelyre került. 

  A menhelyen annyira megtetszett neki az élet, hogy bár már többször találkozott vadon élő fajtársaival, nem állt párba, és Afrikába sem indult el telelni; ehelyett "inkább birtokba vette a települést, nyáron sorra látogatja a veteményeskerteket, besegítve a kinti, elsősorban növényvédelmi jellegű munkákba, máskor pedig az utak mentén forgalomirányítást végez". 

  A beszámoló szerint Ferikét nagyon megszerették Hevesvezekény lakói, napjai pedig nagyjából úgy néznek ki, hogy napközben a település felé vezető úton posztol, este pedig hazamegy a menhelyre. Azt tervezik, hogy hamarosan befogják, nehogy valami baja essen, de aztán tavasszal ismét szabadjára engedik. 

  Magyarországon a fehér gólya fokozottan védett, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 100 ezer forint. 

  (Bnpi.hu / 24.hu)

 • Az újpesti rendőrök elfogtak egy 17 éves fiút, aki a gyanú szerint két hét alatt négyszer próbált meg betörni ugyanabba a IV. kerületi lépcsőházba. A fiú úgy bukott le, hogy az egyik lakásban lakó nő már két hete is észrevette, hogy valaki megpróbált betörni hozzá, most pedig gyanús lett neki, hogy

  a gyermeke biciklijét egy közeli bokor mellett találta kitámasztva

  Majd miután hazaért, a pincében mozgást hallott, úgyhogy kihívta a rendőrséget. A fiú erre megpróbált elmenekülni, de a rendőrök elkapták és kiderült a történet előzménye is:

  • A fiú két hete már megpróbálta egy csavarhúzóval felfeszíteni a nő lakásának ajtaját
  • Aztán két másik lakóéval is próbálkozott
  • Lopási kísérlete azonban mindháromszor meghiúsult, pláne, hogy az egyiknél a lakás lakója otthon tartózkodott és megzavarta a fiút.
  • Végül a fiatal úgy döntött, jobb híján visszajön és ellop pár kerékpárt, úgyhogy felkapta a lépcsőházban található gyerekbiciklit
  • Amit úgy próbált meg elrejteni, hogy letámasztotta egy bokor mellé, amíg visszaindult egy másik kerékpárért

  Innen pedig a történetet tudjuk, a fiút elkapták és bevitték. Jelenleg lopás vétsége miatt kihallgatták, illetve indítványozták letartóztatását is.

  (Police)

 • Igazi csemege az alábbi történet azoknak, akik szeretnek szörnyülködni a kortárs művészet totális kifacsarodottságán: egy felkapott olasz művész banánokat ragaszt a falra múzeumokban, amelyeket aztán műalkotás gyanánt több tízmillió forintért ad el, legutóbb azonban egy kollégája leette a falról az egyik művet.  

  Maurizio Cattelan a miami Art Basel kiállításon ragasztotta a falra történetünk főszereplőjét, a világ majdnem legdrágább banánját. Azért csak majdnem, mert ezt még csak 120 ezer dollárért (közel 36 millió forintért) vette meg a Perrotin nemzetközi galéria, és volt egy másik példány, amit szintén ugyanennyiért egy magánszemély, a harmadik banánt azonban már 150 ezer dollárért adta a művész a Perrotin kérésére. A duct tape-pel rögzített gyümölcsnek mint alkotás egyébként  hivatalosan a globális kereskedelem szimbóluma, illetve banánhéj mivoltában duplacsövű poén is. És címe is van: The Comedian, vagyis a Humorista. 

  De vissza Miamiba: a 35 milliós banán békésen barnult a falon, amikor a kiállítás egyik látogatója, egy bizonyos David Datuna, foglalkozására nézve performanszművész egyszer csak leszedte onnan és megette. Tettét azzal indokolta, hogy éhes volt, de gyaníthatóan inkább egy művészi akcióról lehet szó. A legjobb az egészben, hogy még csak kártalanítania sem kell a tulajdonos galériát, hiszen korábbi sajtóhírekből lehet tudni, hogy a megrohadt banánokat amúgy is ki lehet cserélni, így a műalkotás bármikor rekonstruálható. Ezt tette a Perrotin is az Art Baselen is, egyszerűen kiragasztottak egy újat.

  David Datuna
  David Datuna
  Fotó: Twitter

  A kiállítás művészeti vezetője a Miami Heraldnak azt nyilatkozta, "Datuna nem pusztította el a műalkotást. A banán maga a gondolat." (Jelentsen ez bármit.) 

  Maurizio Cattelannak nem ez az első műve, amivel felhívja magára a figyelmet, ő készítette például a Winston Churchill házában kiállított színarany vécét is, amit elloptak.

  (via 444)

 • András herceg, a brit királyi család kiskedvencéből gyorsan vált a család fekete bárányává, miután kiderült, hogy a pedofil szexhálózatot üzemeltető Jeffrey Epstein jóbarátjaként maga is kedvezményezettje volt a fiatalkorúakat szexuálisan kihasználó banda tevékenységének.

  De nemcsak Epstein, hanem a hollywoodi rém, a befolyásával visszaélő producer, a sorozat-nemierőszakloló Harvey Weinstein is András herceg jó barátjának számított, legalábbis Epstein mellett ő is hivatalos volt András herceg nagyobbik lányának 18. születésnapjára 2006-ban. És persze ott volt Ghislaine Maxwell, Epstein volt szeretője is, aki a gyanú szerint maga segített felhajtani fiatalkorú lányokat exének, és annak beteg lelkületű befolyásos milliárdos barátainak, üzletfeleinek. Weinstein frakkban, Epstein tengerészkapitányi öltözetben volt, míg Maxwell aranyozott maszkban jelent meg, tényleg, mintha egy különösen bizarr South Park epizódot látnánk. Érdekesség, hogy a születésnap után egy héttel emeltek először vádat Epstein ellen.

  Ők hárman, illetve négyen tehát egyazon pillanatban ugyanott tartózkodtak ezzel alighanem megdöntve az egy négyzetméterre eső gazemberség világrekordját.

  Via

  ELO268dXkAEBo6P
  Fotó: Twitter