Hella
16 °C
28 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A pécsi püspökség általános helynöke, Kvanduk Frigyes szentelte meg a restaurált Zsolnay pirogránit angyalszobrokat a máriakéméndi Nagyboldogasszony-kegytemplomnál vasárnap, erről az MTI közölt képes tudósítást. A szoborszentelés után ünnepi szentmisét tartottak.

  zsolnangel2
  Fotó: A férfi angyal

  A Bama.hu szombaton írta meg, hogy 30 év hányattatott sors után végre helyükre kerültek az angyalok felújítva. A szobrok elég szomorú látványt nyújtottak a felújítás előtt, a női alak így nézett ki, nem volt karja, a férfi pedig így

  A  2,5 méter magas angyalszobrok 1890 körül készültek a kőbányai Szent László templom megrendelésére a Zsolnay-gyárban. Az akkori szokás szerint tartalékpéldányokat is gyártottak, ha esetleg szállítás közben megsérültek volna – mondta a lapnak Biki Endre Gábor, a Mecsek Egyesület Természetjáró Osztályának elnöke.

  zsolnangel
  Fotó: A mostani helyükön

  Öt szobor épségben megérkezett Budapestre, ma is a templom oromzatát díszíti. A tartalék példányok a sejtések szerint a gyárban maradtak. Kettőt Bátaszékre szántak, de nem találtak megfelelő helyet számukra, így végül Máriakéménd vásárolta meg, míg három Kishajmásra került - írja a Bama.

  Az 1980-as évek végére eltűntek a szárnyak az angyalokról, kisebb darabok leváltak róluk. Egyesek szerint vihar tépázta meg a szobrokat, mások rongálást gyanítottak a háttérben, de valószínű, hogy nem szakszerűen állították fel őket (üreges belsejüket cementes anyaggal öntötték ki, állítólag azért fagyott szét, mert a nyílásokba víz került).

  2015-ben kezdett el gyűjteni helyrehozásukra a Mecsek Egyesület és a máriakéméndi Környezetvédelmi és Közösségi Értékadó Egyesület. 3,8 millió forint gyűlt össze magánszemélyektől, vállalkozóktól és a helyi plébániától.

 • „Nem volt ez tervezett, hogy egyszer csak ehhez a témához érek. De mellbevágott, amikor helytörténeti kutatásaim alatt kiderült, hogy a községben zsidók is éltek egykor. Itt voltam több éve a faluban, és soha egy szót sem hallottam erről. Mindenféle sztorikat ismertem a baráti összejöveteleken elhangzott anekdotákból, katonatörténeteket, régi humoros eseteket, politikai nézeteket, de erről soha senkinek még csak egy elejtett mondata sem volt. Mintha ez a történet és ezek az emberek soha nem is léteztek volna a falu számára” – írja a cserépfalvi hallgatásról Tóth Péter és Balázs István a környékbeli zsidóság történetét kutató blogban, ahol kutatási eredményeiket realtime megosztják: a digitalizált iratokat, interjúkat, forrásokat rögtön és bárki olvashatja.

  A 18. század végén létrejött és 1940-ben még mintegy ezerfős Mezőkövesd-környéki izraelita hitközség egykor fontos része volt a helybeli gazdasági, társadalmi és kulturális életnek, mára azonban nyoma sincs. A kutatók és néhány csatlakozó 2013 óta évente egyszer legyalogolja azt a távot, amit 1944 májusában a cserépiek is megtettek a mezőkövesdi gettóig. Az emléknapot és -sétát az akkor 18 éves, Auschwitz-ból vissza soha nem tért Groszmann Liliről nevezték el. Mert „1944 májusa még mindig csak 74 évvel ezelőtt volt. 92 éves lehetne Groszmann Lili. Akár. ”

  A Liliként emlegetett Grossmann Lilla 1926.május 6-án született.
  A Liliként emlegetett Grossmann Lilla 1926.május 6-án született.

  A tizenhét kilométeres utat idén nagyjából tízen tették meg. 

 • Oké, ha innen nézzük tényleg nem egyértelmű, de szemből már fel lehet ismerni, hogy Ybl Miklósról van szó:

  Ahogy arról a Budapest blog is beszámolt, alig néhány napja adták át felújítva a Várkert egykori szivattyúházát, melyet végül Kreatív Háznak kereszteltek. (Mennyivel kreatívabb elnevezés volt a Vízház, ahogy eredetileg akarták hívni! De hát ugye a brandépítők útjai kifürkészhetetlenek...) A sztárszobrász, Szőke Gábor Miklós művei mellett nem igen esett szó a sajtóban Majoros Áron Zsolt alkotásáról, mely az épület tervezőjének állít emléket, úgyhogy most említsük meg őt is.

  Láttunk már azért ehhez hasonlót, nem is egyet, de örülök neki, hogy azért Ybl is kapott egy emlékjelet a felújított épületben, ráadásul kreatívabbat egy egyszerű márványtáblánál.

 • You You Xue egy lelkes kínai srác, aki nagyon szereti a Tesla Model 3 autóját, annyira, hogy kitalálta, hogy ő lesz a Tesla nem hivatalos promótere, és mint ilyen, körbe autózza először Észak-Amerikát, majd Európát. Az út európai része viszont nem ment olyan simán, valahol Görögországban ugyanis sikerült használhatatlanra törnie az autót. 

  Sőt, nem is neki, hanem állítása szerint a robotpilóta funkciónak sikerült balesetet okoznia,

  ugyanis szerinte az a szalagkorlátnak vezette a kocsit. Ezzel persze You You Xue a lehető legrosszabb reklámot csinálta a Teslának, vagyis pont az ellenkezőjét sikerült elérnie, mint amit akart. 

  A Tesla hivatalos közleményben annyit reagált, hogy bár nagyra értékelik a srác lelkesedését, de a cég igyekezett lebeszélni őt az európai útról, ott ugyanis még semmilyen engedélye nincs a Tesla Model 3-nak, sőt, Európa bizonyos országaiban, például Görögországban a Tesla nincs is jelen semmilyen formában, úgyhogy segíteni se tudnak You You Xue-nek, ha esetleg bajba kerül. Ahogy került. A robotpilótáról pedig annyit mondott a cég, hogy mindig azt mondják, hogy a sofőrnek akkor is oda kell figyelnie, ha éppen nem ő vezeti az autót.

  You You Xue mindenesetre nem vesztette el a lelkesedését, és bár bejelentette, hogy az önjelölt promóturnénak vége, hiszen szanaszét törte a kocsit, azt is elmondta, hogy a helyszínelni kiérkező rendőr is nagy Tesla rajongó volt, úgyhogy jót dumáltak. (Electrek.com)