Gusztáv
-4 °C
1 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A tüsszentés elfojtásának veszélyére figyelmeztetnek brit orvosok, miután egy 34 éves férfi súlyos garatsérülést szenvedett, mert befogta az orrát és a száját egy erős tüsszentés közben. Tehát nyugodtan engedje csak ki, nem éri meg a kockázatot:

  Egy makkegészséges férfi nyelési fájdalmakkal, rekedtséggel és nyaki duzzanattal fordult orvoshoz. Miután a vizsgálatok kizárták, hogy a problémát valamilyen éles tárgy lenyelése okozta volna, és mivel a páciens panaszai az elfojtott tüsszentés után jelentkeztek, az orvosok szerint a tüsszentés erővel való elfojtása okozhatott szövetszakadást a garatban, ráadásul még a mellkasba is légbuborékok szivárogtak le.

  A férfit ezután egy héten át csövön táplálták és antibiotikummal kezelték. 

  Tüsszentésekor a levegő 240 kilométeres sebességgel távozik belőlünk, ezért elfojtása komoly károsodást okozhat, bár meglehetősen ritkák az ilyen sérülések.

  Az angol beteg végül meggyógyult, de orvosai azt tanácsolták neki, hogy a jövőben a tüsszentés elfojtása helyett tüsszentsen zsebkendőbe.  Az esetet a BMJ Case Reports brit orvosi szakfolyóiratban ismertették kedden.  

 • Jó, ez még nem az, de legalább már valamiféle párbeszéd mégis csak kibontakozott a társasházak olykor teljesen elidegenedett, rideg világában. És nem lehetünk annyira savanyújóskák, annyira mindenben csak a hibát, a bajt keresők, a fintorgók, hogy el ne ismerjük: ez a Pesti cetlin megjelent fotó mégis csak azt jelzi, hogy elindult valami, hacsak egy apró lépéssel is a szebb, boldogabb jövő felé.

  takarit
 • (Unilad)

 • Olyan csodálatos téli nap volt vasárnap, hogy tettünk egy nagy sétát a hulló hóban a Lóvasúttól  a Tündér-sziklán át fel az Erzsébet-kilátóig, aztán le a hegy másik oldalán. Jó, tudom, nem csak mi voltunk ezzel így.

  Az egész úton az járt a fejemben, hogy miközben Budapesten vagyok, még csak nem is valahol a szélén, a hólepte fák és az enyhe köd miatt olyan, mintha valami elvarázsolt erődben sétálnánk a világ végén. (Oké, a pár kilométerrel odébb, csurig megtelt Normafát szerencsére elkerültük.)

  normafakornyeke.PNG

  Szóval megörültem, amikor ma elküldték az Urbanistának ennek a videónak a linkjét, mely vasárnap készült épp ezen a környéken. Csak magamat tudom ismételgetni: nagyon klassz belegondolni, hogy ez is Budapest.