Jolán
2 °C
4 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Kidőlt az egri Dobó téren hétfőn hajnalban felállított karácsonyfa, írja a Heol.hu. A 12 méteres ezüstfenyő kedd hajnalban adta meg magát az erős szélnek. Eltört a törzse is, így már nem lehet visszaállítani. Az egri városgondozás emberei felaprították és elszállították.

 • Renegetegen kattintottak Nyilas Gergő posztjára, amiben mókásan Budapest legvékonyabb házának nevezte azt a Haller utcai épületet, amely látszólag két dimenziós. Be lehet ugyanis látni mögé, olyan, mintha csak egy díszlethomlokzat volna egy filmforgatáshoz, és nem lenne mögötte semmi. 

  Na persze van. A két dimenziós érzést az okozza, hogy egyrészt nem ér össze a szomszéd épület homlokzatával, másrészt a két tűzfal sem párhuzamos, hanem szöget zár be. Ahogy az a Google Maps-en is látszik.

  hallerlégi.PNG
  Fotó: Google Maps

  Ettől még mindig rejtélyes: vajon miért alakult ez így? Elsőre úgy tűnik, mintha ez lett volna a házak rendes menete, amit azután az alkalmazkodni képtelen, csak derékszöget ismerő panelos építés trollkodott szét. De nem erről van szó!

  Egyrészt a panelház a másik oldalon tökéletesen illeszkedik az öregebb szomszédhoz. Másrészt a légifotót megnézve látszik, hogy nem csak a Haller utcának ezen a szakaszán vannak fura kuszaságban a házak, de a Drégely utcában, sőt még a Dandár úton túl is.

  Nos a tájolás megfejtéséhez a Mapire térképadatbázisát vettem segítségül. Ezen szépen látszik, hogy az 1700-as évek végén a mai Középső-Ferenncváros vidékén a szántóföldek és a dűlőutak is épp abban a szögben voltak tájolva, ahogy a kétdimenziós ház.

  Aztán amikor ideért a terjeszkedő váross, és utakat jelöltek ki,  az első néhány ház ilyen rendszertelenül jelent meg. Volt amelyik a dűlők irányához, volt amelyik az új úthoz igazodott.

  Aztán ez az esetlegességet betonozták be a hivatalokban a telkek kijelölésekor, amit aztán követett a teljes beépítés, és a házak azóta is ilyen furcsán állnak.

  Itt a vége fuss el véle.

 • Idén Galyatetőn találkoztak a Fotóművészeti Alkotótelep tagjai: a Mátrában töltött napok alatt készített fotókból nyíló kiállítást november 20-tól január 31-ig lehet megnézni az egerszalóki Hotel Saliris Resortban. 

  A negyedik éve működő alkotótelepet Szebeni András fotóművész alapította, a meghívott alkotók pedig mind ismert és elismert tagjai a magyar fotográfiának. A műhely ideje alatt a fotósok szabadon járják a környéket, és személyes benyomásaik alapján készítenek felvételeket. A fényképek elkészítése nem a helyi látványosságok megörökítéséről szól, a cél sokkal inkább egyfajta kiszakadás a hétköznapi feladatokból és visszatérés a fényképezés puszta öröméhez és az önkifejezéshez. Nem a fénykép tárgya a lényeg, hanem az alkotó személye maga.

  A Szebeni Műhely 2018 művészeti vezetője Szebeni András, a kiállítás kurátora Kincses Károly fotómuzeológus. A kiállított képek szerzői: Bánkuti András, Bácsi Róbert László, Benkő Sándor, Dobos Tamás, Fejér Gábor, Gaál Zoltán, Hajdú D. András, Kiss-Kuntler Árpád, Mandur László, Móricz-Sabján Simon, Németh György, Reviczky Zsolt, Szabó Bernadett, Szántó György.

 • Nemrég még a Fehér Ház előtt szmókolt, most meg a hollywoodi Hírességek sétányán kapott csillagot Snoop Dogg, aminek apropóján a rapper akkora beszédet mondott, ami mellett képtelenség lenne szavak nélkül elmenni. Ahogy az ilyen rendezvényeken illik, ő is megköszönte szépen az elismerést, például a szüleinek, a feleségének, illetve olyan pályatársainak, mint Dr. Dre, Warren G és Quincy Jones, de nem feledkezett meg magáról sem, ezért a mondandója végén saját magának is megköszönte az alázatos munkát, a saját magába vetett hitet, a kitartást, és a hasonlókat, amivel azonnal a jelenlévők szívébe lopta magát.