Olivér
8 °C
13 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Épp a legutóbbi Bukótér-adásban beszélgettünk arról, hogy amikor a Forma-1 Austinba érkezik, a NASA houstoni központjának közelsége miatt mindig csinálnak valami extra eseményt, amiben összekötik az F1-et és az űrkutatást.

  A Red Bull idén mindenkin túltett, igaz, nem a NASA, hanem az orosz Roszkozmosz, és kölcsönkértek (értsd: kibéreltek) egy zéró gravitáció szimulálására berendezett repülőt, ami meghatározott szögű és sebességű, kontrollált zuhanás mellett nagyjából 22 másodpercig képes súlytalanságra a belső terében.

  A Red Bull ezt az időt használta ki arra, hogy egy lebegő versenyautón, lebegő szerelőkkel és szerszámokkal csináljanak meg egy kerékcserét. Ehhez egy 16 fős szerelőcsapat kapott gyorstalpaló képzést űrhajózásból, hogy 15 másodpercenként forgatva megcsinálják az alábbi filmet.

  Jó, annyit azért könnyítettek a helyzeten, hogy csak egy 400 kilós, vagyis motor nélküli 2005-ös RB1-es versenyautót használtak, hogy amikor visszatér a gravitáció, akkor is könnyebb legyen rögzíteni azt. Persze gyakorolni is kellett eleget, a kerékcserénél ugyanis a használt kereket elvevő szerelők a plafonról "lógtak".

  Red Bull zérógravitációs kerékcseréje
 • Kutatók az Ausztráliában található Murchison Widefield Array (MWA) nevű rádióteleszkópot arra használták, hogy megmutassák, milyen lenne, ha az emberi szem látná a rádióhullámokat, ezt egy Tejútrendszerről készült képpel prezentálták a szerdán.

  A GLEAM képe, ami a Tejútrendszer középpontjában található. A piros a legalacsonyabb frekvencia színe, a zöld jelöli a középfrekvenciát, a kék pedig a legmagasabbat jelzi. Minden pont egy galaxis, körülbelül 300 000 rádió-galaxist figyeltek meg a GLEAM kutatás részeként.
  A GLEAM képe, ami a Tejútrendszer középpontjában található. A piros a legalacsonyabb frekvencia színe, a zöld jelöli a középfrekvenciát, a kék pedig a legmagasabbat jelzi. Minden pont egy galaxis, körülbelül 300 000 rádió-galaxist figyeltek meg a GLEAM kutatás részeként.
  Fotó: Natasha Hurley-Walker / mwatelescope.org

  A Tejútrendszer egy küllős spirálgalaxis, melyben a Naprendszer és a Földünk található. Galaxisunk vizsgálata olyan, mintha egy erdőt vizsgálnánk belülről. A fák látványát pedig eltakarná a gáz és a por. 

  Az alacsony frekvenciájú rádióhullámmal készült képeknek az az előnye, hogy sokkal részletesebb és a nagyobb struktúrák és jól láthatóak lesznek

  – mondta Natasha Hurley-Walker, a Rádiócsillagászati Kutatóközpont Nemzetközi Központjának (ICRAR) asztrofizikusa.

  Az új rálátás mellett a kutatóknak sikerült 27 hatalmas csillag maradványait is felfedezniük. Legalább nyolcszor nagyobb csillagok voltak, mint a Nap, mielőtt felrobbantak volna szupernóvaként.

  A 27 újonnan felfedezett szupernóva-maradvány fotói
  A 27 újonnan felfedezett szupernóva-maradvány fotói
  Fotó: Natasha Hurley-Walker / Curtin/ICRAR/GLEAM Team

  A szupernóva-maradványok felfedezése nem új, viszont az MWA-val vizsgáltak sokkal régebbiek, és távolabb vannak, mint amikről máig tudtunk.

  Hurley-Walker szerint ez nagyon izgalmas, mert eddig nehezen található állapotban vizsgálhatják meg a szupernóva-maradványokat. Ezzel olyan, mintha a Tejútrendszert egy időben korábbi állapotában nézhetnék meg.

  Emellett építenek egy új teleszkópot is, ami 2021-re készül el, több ezerszer érzékenyebb lesz és nagyobb felbontású a jelenleginél. Reményeik szerint ezzel az új eszközzel több ezer szupernóva-maradványt tudnak megtalálni, amik az elmúlt 100 000 évben képződtek a Tejútrendszer másik oldalán.

  via CNN

 • Furcsa szóválasztása miatt került a figyelem középpontjába a demokrata elnökjelöltek szerdai vitáján a korábbi alelnök, Joe Biden, aki a családon belüli erőszak kapcsán beszélt kissé átgondolatlanul, amikor azt találta mondani, hogy

  Egy férfinek sincs joga, hogy kezet emeljen egy nőre dühében, ez maximum önvédelem esetén fordulhat elő, az pedig elég ritka. Muszáj lesz a kultúrán változtatunk, és addig ütni, ütni, ütni a dolgot, amíg meg nem történik ez.

  Biden szavait zavart nevetés fogadta az atlantai vita nézőterén, ahol vele együtt 9 demokrata elnökjelölt vitázott többek között az egészségügyről, erőszakról, Trump impeachment-ügyéről, illetve a jelenlegi elnök legyőzéséről.

 • Ezt a fát New Hampshire-ben aprította fel egy férfi, miután az kidőlt, ám az aprítás közben nagy meglepetésére furcsa dolgot talált a fa közepén: egy a fába belenőtt baseball-labdát.

  A labda jó régen kerülhetett oda, valószínűleg a pályáról kirepülve két ág találkozásánál akadt meg, senki nem vette észre, vagy nem is kereste, és ahogy a fa továbbnőtt, szépen körbevonta a labdát.

  evzdg7s86yz31
  Fotó: Reddit / mgroves22002

  via Reddit