Vince, Artúr
-3 °C
1 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A Chevrolette rögtön két legyet ütött egy csapásra a hétvégén Detroitban zajló North American International Auto Show-n, ahol egy életnagyságú Lego pickuppal egyszerre promózták egyik tavalyi autójukat, meg a február 7-én érkező A Lego kaland 2-t.

  Engem ez utóbbi sokkal jobban érdekel, mint a Chevy legújabb pickupja, de ettől még elég menő lett a replika, aminek összeépítése tizennyolc profi legós együttes erejével is

  több mint kétezer órát vett igénybe.

  A végeredmény nemhogy impozáns, de távolról valószínűleg meg sem tudnám állapítani, hogy ez nem egy valódi autó.

  astx6pzebbpokftqx0xd
  Fotó: chevrolet

  Az építésről amúgy egy timelapse videót is feltett a cég, ha valaki szereti az ilyet, az alább ezt is megnézheti:

  (via)

 • Hála istennek nem úgy, mint mondjuk ahogy a sorozatgyilkos Ted Bundy készített lámpatesteket otthonra, hanem a Cuddle Clones nevű cég megcsinálja a kis kedvencek hasonmásait otthoni, belebújós mamusznak. Oké, Instagramon vicces, de azért álljon meg ott a menet.

  (Laughing Squid)

 • „A tudás határtalan és legyőzhetetlen" - ez lett a szlogenje a CEU-nak miután a magyar kormány elérte, hogy az egyetem elköltöztesse bizonyos képzéseit Budapestről, így idén szeptembertől Bécsben és Budapesten is lesz kampusza.

  Ezt a változást, illetve azt, hogy a Bécs-Budapest kétlaki élet nem is olyan vészes a metróba kihelyezett plakátokkal is hirdeti az egyetem. Hogy mennyire közel van egymáshoz a két város, meg hogy mennyire könnyű az átjárás azzal az ügyes vizuális geggel oldották meg, hogy a reklámot két plakát szélességűre csinálták.

  Az egyetem próbálja pozitív színben feltüntetni a költözést, a mostani reklámkampányhoz tartozó aloldalon izgalmas fejezetnek írják le a bécsi kampusz nyitását az egyetem történetében. Készült egy rövid videó is arról, hogy miért éri meg a CEU-ra járni, de ebből sem süt igazából az őszinte öröm. Mondjuk miért is sütne?

 • Hétfőn megírtam, hogy szakvezetéssel túrákat szerveznek az évben elsőként virágzó magyar kikerics megtekintésére a Villányi-hegységben lévő Szársomlyóra. Nem gondoltam volna, hogy még ilyen hírekre is érkezhet "helyreigazítás", méghozzá nem mástól, mint az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának egyik tudományos munkatársától. Dr. Erdős László azonban annyira kedves helyreigazítást írt nekem, hogy most mindenki okulására közzéteszek belőle néhány érdekes gondolatot. 

  A Villányi-hegység kutatója szerint éved a Wikipedia, amikor azt írja, hogy a magyar kikerics volt az első védett növény Magyarországon. Szerinte

  az első védett növény hazánkban az erdélyi hérics volt (mai neve: volgamenti hérics), melyet 1971-ben nyilvánítottak védetté.

  A magyar kikerics viszont 1979 óta védett. Mint írja, a félreértés abból ered, hogy a Szársomlyó-hegy déli oldalát, ahol a magyar kikerics él, 1944-ben nyilvánították országosan védett természetvédelmi területté. Ezt elsősorban a kikerics miatt tették, ám a Szársomlyó-hegy a ritkaságok valódi tárháza, így hiba volna azt gondolni, hogy ez a védelem kizárólag a kikerics miatt jött létre.

  1944-ben egy területi védelemről volt szó, ezért a magyar kikerics nem tekinthető az első védett növénynek.

  Erdős László írásában tréfásan jegyzi meg azt is, hogy bár a magyar kikericcsel kapcsolatban gyakran említik, hogy az elsőként nyíló vadvirág. De szerinte "sokat lehetne vitatkozni azon, hogy a kikerics vajon a legkorábban, vagy inkább a legkésőbben nyíló virág, hiszen enyhe időben decemberben is nyílik - ekkor inkább lehet késői, mintsem korai virágnak tekinteni.

  Erdős felhívja a figyelmet arra is, hogy

  a Villányi-hegységben megtalálható a magyarországi növényfajok mintegy 40%-a, noha a hegység területe az ország területének nagyjából 0,1%-át teszi ki.

  Számos mediterrán különlegesség él itt, több olyan növény, amely sehol máshol nem él az országban. Az állatvilága is rendkívüli, a villányi télibagoly nevű lepke például az egész világon sehol máshol nem él. És akkor még nem beszéltünk az olyan különlegességekről, mint a fűrészlábú szöcske, a bajszos sármány, vagy éppen a haragos sikló, amelyek mindegyike rendkívül ritka, különleges életmódú állat.