Fatime
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Eltűnt egy Leves névre keresztelt kakas, a gazdája a Facebookon keresi. Leves pénteken tűnt el Budapesten, a XVI. kerületben.

   A tulajdonos azt írja, a Szlovák út és a Gusztáv utca sarkáról tűnt el. 

  A kommentek közt olvasható egy olyan, hogy egyszer már szerencsésen megkerült Leves, remélik, most is visszakerül eredeti gazdájához. 

  Screen Shot 2020-06-05 at 20.26.56.png
  Fotó: Facebook.com
 • 100 euróba, azaz 34 ezer forintba kerül ez gyönyörű lábbeli, amit Grigore Lup, 55 éves román cipész készített. A 75 centiméter hosszú, bőrből készült cipő járásra a legkevésbé sem alkalmas, képzeljük csak el, hogy milyen nevetséges lehet benne járni.

  A hossza viszont már annál inkább praktikus, főleg, ha a többiek is ugyanilyen cipőt viselnek, így könnyű kiszámítani a biztonságosnak vélt, 150 centiméteres távolságot két ember között, így garantáltan nem fertőződik meg az új koronavírussal.

  A cipész elárulta, hogy már több külföldi megrendelés is érkezett a cipőre.

  Két pár ilyen cipő már biztonságos, 150 cm-es távolságot biztosít két ember között
  Két pár ilyen cipő már biztonságos, 150 cm-es távolságot biztosít két ember között
  Fotó: Alexander Pop / MTI

  Ismerős ez a cipő? Nem véletlenül! Az Indexen is megjelenő napirajzokban gyakran előforduló elem a hosszan kinyúló, mintegy férfiasságot, státuszt és hatalmat jelképező cipőorr. Ezzel lazán összefügg, hogy a középkorban is előszeretettel hordták a nevetségesen hosszú orrú lábbeliket a tehetős, nemességhez tartozó férfiak, ezzel is jelezve, hogy ők olyan gazdagok, olyan magas státuszban vannak, hogy megtehetik, hogy járásra alkalmatlan cipőt viseljenek, hiszen nem kell dolgozniuk.

  Kapcsolódó

  (MTI)

 • 120 éve született a magyar származású tudós, Gábor Dénes, aki többek közt arról híres, hogy feltalálta a holográfiát, és ezért 1971-ben fizikai Nobel-díjat kapott. A NAVA ezzel a videóval emlékezett meg róla születésnapján:

  A holográfia népszerűségének oka, hogy a teret és a tárgyakat életszerűen adja vissza, az előtte megszokott 2 helyett 3 dimenzióban – hangzik el a videóban. A holográfia szót Gábor Dénes a holos "egész", "teljes" és a gramma "írás", "üzenet" görög szavakból alkotta, mert látszólag minden információt tárolni lehet vele. Már 1947-ben kidolgozta a módszert, de tizenhat évig csak szakmai folyóiratokban írtak róla. 

  A videóban elmondja, hogy akkor jött az ötlet, amikor az elektromikroszkópon gondolkozott, de a mikroszkóp megállt egy határon, pont amikor fel kellett volna bontani atomrácsokat, és egyes atomokat látni, és nem lehetett jó elektronlencsét csinálni.

  "Hát akkor csináljunk egy rossz lencsét, és vegyünk fel egy rossz képet, és javítsuk meg. De az a gondolat, hogy milyen egyszerűen lehet visszakapni egy képet, az egyszer támadt bennem egy szép Húsvét napján. Általában, azt hiszem, hogy minden igazi gondolkodás a tudatalattiban folyik le – mondta Gábor Dénes az interjúban.

  Szerinte ha az embernek eszébe jut egy ötlet, "gondolja át alaposan minden oldalról, aztán felejtse el, és várja meg, amíg kijön a tudatalattiból a megoldás. Van egy másik találmányom, amit álmomban csináltam"  mondta. 

  Gábor holográfia feltalálását a ,,szerendipitás kísérletétnek" nevezte, vagyis olyan felfedezésnek, amire úgy bukkannak rá, hogy arra nem is számítanak a kutatók. A 100 éves születési évfordulójáról ebben a cikkben emlékeztünk meg

  A videóból azt is megtudjuk, hogy az 1900-as születésű tudós nyelvtudását német, francia és angol nevelőnők alapozták meg, és bár nem volt zenész, eredeti nyelven tudta elénekelni a világ nagy operáit. 

  Screen Shot 2020-06-05 at 16.56.42.png
  Fotó: NAVA
 • Egy éve pusztult el az internet kedvenc macskája, Grumpy Cat. A morcos fejét mémek milliói használják még ma is.

  Letelt a gyászév, úgyhogy bemutatjuk a méltó utódját, Grumpy Kitziát!

  Grumpy Cat hozzá képest piskóta, Kitzia úgy néz, mintha bármelyik pillanatban kitéphetné a szívünket, hogy aztán megrágja, és végül finnyogva otthagyja.

  Az igazán gonosz tekintetű macska már 6 éves, és az Egyesült Államokban él az ukrán fotós gazdájával. A valóságban egyáltalán nem olyan vérszomjas, mint amit az ábrázata alapján várnánk tőle, sőt, igazából egy kedves, játékos cica. Az Instán már 54 ezren követik.

  Megöllek!
  Megöllek!
  Fotó: Grumpy Kitzia / Instagram

  Kitzia vajon méltó utódja Grumpy Catnek?

  • 935
   Soha nem lesz senki olyan vicces, mint Grumpy Cat
  • 845
   Nem tudom, én félek tőle
  • 746
   Igen
  • 689
   Én meg csak szeretek szavazni
  • 460
   Még túl is szárnyalja!

   (BoredPanda)