Eleonóra
-1 °C
2 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az Orbán Viktor-gyertya megalkotói, a Hegyvidéki Manufaktúra zseniális új termékkel rukkoltak elő szerdán a Facebookon:

  Igen, ez egy persely, Mészáros Lőrinc, a nemzet aranytojást tojó vállalkozója fejéről mintázva. Szerencsére az alja kivehető, úgyhogy nem kell összetörni ezt a páratlan iparművészeti alkotást, ha összegyűlt a nyaralásra félretett összeg. Elengedhetetlen kelléknek tűnik minden magyar háztartásba, bár arról egyelőre nem írt a Manufaktúra, hogyan, hol és mennyiért lehet majd megvásárolni.

 • 1893. február 21-én született Honthy Hanna Kossuth-díjas primadonna, a magyar operett királynője Hügel Hajnalka néven. Emlékezzünk rá ezzel a Feleki Kamill-duettel, amit a NAVA rakott ki a Facebookjára az évforduló alkalmából. 

  A különleges tehetség Budapesten egy nyomdász és egy varrónő lányaként látta meg a napvilágot - olvasható az MTVA által nemrég kiadott portréban. Kislányként az Operaház balettiskolájába járt, gyermekszerepekben lépett föl, színészetet Rákosi Szidinél, éneklést a világhírű tenorista Anthes Györgynél tanult.

  Pályafutását Hajnal Hajnalka néven a Népoperában kezdte, majd vidéki társulatoknál játszott. A direktorok már ekkor versengtek érte, szabályszerű licitálás után csillagászati gázsival került Debrecenbe, az ország legdrágább primadonnájaként. Huszonhét évesen szerződött Pestre, szubrettként került egy színpadra Fedák Sárival, aki a nála jóval fiatalabb pályatársban veszedelmes versenytársát látta, és alaposan megkeserítette az életét. A kíméletlen harcból Honthy került ki győztesen, szubrettből primadonna lett.

  Bár később prózai színpadon is aratott sikereket, évtizedekig a daljátékok és operettek ünnepelt sztárja maradt. 1949-ben a Fővárosi Operettszínházhoz szerződött.

  Legnagyobb sikerét a számára átírt Csárdáskirálynőben, a főszereplővé előléptetett Cecíliaként aratta. A többször is felújított operettet nem lehetett levenni a műsorról, a társulat külföldön is sokat turnézott vele. A moszkvai fellépés színháztörténeti eseménnyé vált: az egyébként is operettkedvelő moszkvaiak körében az előadás hatalmas sikert aratott. Amikor a tévé élőben közvetítette a produkciót, az utcák kihaltak, a nézőtéren pedig ott ült Nyikita Hruscsov pártvezető is, aki egy Moszkvics kocsival fejezte ki hódolatát a művésznőnek.

  honthy
  Fotó: NAVA

  A primadonna szinte minden jelentős operett főszerepét eljátszotta. Ragyogó színpadi jelenség volt, kiváló mesterségbeli tudással, színészi képességgel légkört teremtett, betöltötte a teret. A nézőket elvarázsolta, és minden este egy szép és jó álomvilágba repítette. Egész életén át hihetetlen önfegyelemmel csak a színházra, a fellépésre összpontosított. Legendák szólnak fegyelméről, szigoráról, amit környezete gyakran nehezen viselt, de mégis tisztelték.

  A mindenkori politikai hatalom támogatta a műfajt és kiváló képviselőjét, mert feledtetni tudott, a közönség pedig esténként boldog volt és tombolt. Színésztársai közül sokan nem szerették, számtalan irigye és riválisa volt, de nagyvonalú és szeretetre méltó is tudott lenni.

  1950-ben érdemes művész, 1953-ban kiváló művész lett, és 1953-ban kapta meg a Kossuth-díjat is. Honthy Hanna 1978. december 30-án Budapesten hunyt el - írja az MTVA portréja. 

 • Ön szerint? De most komolyan!

  • 1037
   Soros György
  • 242
   Nem
  • 135
   Igen
 • A hétvégén jelent meg a Fortepan ismeretlen eredetű fotóiból készített összeállításunk, egy budai foghíjtelken épült kis sportpálya átadásáról. A képek forrásáról semmit nem tudtunk, ezért kértük olvasóinkat, hogy írják meg, ha tudnak valamit, mikor és hol és milyen apropóból készülhetett a fotósorozat.

  Egyik olvasónktól azonban sokkal többet kaptunk, mint holmi információk – igaz, ő is sokkal többet kapott a képektől, mint azt mi sejthettük. Andrea ezt írta (a levelének ezt a részletét természetesen a beleegyezésével közöljük):

  A 25 éve halott Édesapánk mosolyog vissza néhány képről.

  Ő az egyik kapus, többek között az utolsó képen középen guggol. A Kismotor és Gépgyár pályája lehet, a Fehérvári úton, valamikor a hatvanas évek végén, hetvenes évek elején. Én 70-ben születtem, és van egy éles töredék emlékem, hogy innen a kerítés mögül integet nekem.”

  100
  Fotó: Fortepan