Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Jómagam annyit konyítok a matematikához, mint tyúk az ábécéhez, így ámulva olvasom a Fermat's Library matekos érdekességeit. Legutóbb a 73939133-as szám meglepő tulajdonsága az olvasókat is megmozgatta, szóval itt van egy újabb különös matekos tény, pontosabban megfigyelés, amit a könyvelők és pénzügyesek is kihasználnak, amikor csalókra vadásznak.  

  1938-ban Frank Benford fizikus különös dologra figyelt fel: a mindennapi életben előforduló tízes számrendszerű számokban a különböző számjegyek nem egyforma valószínűséggel jelennek meg, például egy szám első számjegye nagyjából harminc százalékos valószínűséggel az 1 lesz, ellenben arra, hogy kilenc legyen kevesebb, mint 5 százalék az esély.

  Íme az összes lehetséges számjegy összehasonlítva (nyilván egy szám balról első számjegye nem lehet nulla):

  Forrás: Wikimedia Commons / Gknor
  Forrás: Wikimedia Commons / Gknor


  Nem Benford volt az első, aki felfigyelt erre a furcsaságra. Már 1881-ban megfigyelte egy Simon Newcomb nevű csillagász, hogy az egyetemi logaritmus táblázatok első szakasza, ahol az egyessel kezdődő számok vannak, jobban jobban kopnak, mint a többi.

  Benford, akinek szintén feltűnt a dolog, 1938-ban megnézte, hogy más adatokra is igaz-e ez a szabályszerűség. A fizikus megvizsgálta 335 folyó felszíni területét, 3259 demográfiai adatot, 104 fizikai állandót, 1800 molekuláris tömeget, 5000 bejegyzést matematikai szakkönyvekből, és még sok egyéb a való életben előforduló számot, és meglepődve tapasztalta, hogy, az azóta Benford-törvénynek elnevezett eloszlás azokra is igaz.   

  A Benford-törvény angol Wikipédia-oldala több magyarázatot is felsorol a jelenségre, én nem mernék kísérletet tenni rá, hogy megpróbáljam értelmezni őket. Van azonban a Benford-törvénynek egy furcsa haszna is:

  a segítségével ki lehet szúrni, ha egy adatbázist kitalált számokkal töltött ki valaki,

  ugyanis az emberek igyekeznek az összes számjegyet felhasználni, amikor a véletlenszerűség látszatát akarják kelteni. Ezért könyvelések vagy céges elszámolások esetén, ha a számsorok elemzése azt mutatja, hogy nem az egyes a leggyakoribb első számjegy, akkor lehet élni a gyanúval, hogy valaki nem valós adatokat adott meg.  

 • Valószínűleg már rég külön rovatot kellett volna indítanunk a különböző színpadi balesetekről készült videóknak. A legfrissebb témába vágó felvételen Lady Gaga látható, amint egy Las Vegas-i koncertjén egy színpadra invitált rajongó ölébe ugrik, de a férfi a színpad szélére lépve elveszti egyensúlyát, és így mindketten a mélybe zuhannak. Szerencsére több szögből is fel lett véve az eset.

 • Két huszonéves a lehető legjobb helyet választotta széles e városban, hogy rágyújtson a füves cigijére: a harmadik kerületi rendőrség előtti parkolót. 

  1
  Fotó: Google Street View

  Minden rendben is ment egészen addig, amíg a

  fű szaga szépen be nem szivárgott a rendőrségre.

  Ki is léptek onnan rögvest a rendőrök, és igazoltatták a két férfit, még a kocsijukat is átnézték, ahol egy gyógyszeres üvegben marihuánának látszó törmeléket találtak.

  A rendőrség őket kábítószer birtoklása vétség miatt gyanúsítottként hallgatta ki, írja a Police.hu.

 • Megvalósult rémálomról adott hírt az iowai WHO-TV, ami arról számolt be, hogy az államban található Bagley városban nagyjából 10-12 centi állati eredetű vér öntötte el egy hétfős család pincéjét.

  A Lestina család évek óta problémamentesen élt a szomszédos húsfeldolgozó mellett, egészen addig, amíg az üzem tulajdonosváltáson nem esett túl. Az új üzemeltetők pedig egy vágás után egy olyan lefolyón keresztül mosta el az állati vért és egyéb maradványokat (főként zsírt és csontot), ami valami furcsa módon összeköttetésben állt a szomszéd család pincéjével, így a vízzel hígított vér, a csontok és a zsírdarabkák is a pincében kötöttek ki.

  A húsfeldolgozó cég elnézést kért a működési hibáért, bár az még nem világos, hogy a cég állja-e a pince fertőtlenítését és tisztítását jelentő több ezer dolláros költséget, vagy sem.

  via Gizmodo