Ambrus
-1 °C
1 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A Magyar Kerékpárosklub téli biciklizést népszerűsítő reggelit tartott a -1 fokos ködszitálásban, az eseményen több polgármester is megjelent a klub Facebook-oldala alapján

  A közös reggelizés arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy nemcsak jó időben, de télen sem akadály biciklivel közlekedni. Az eseményen részt vettek politikusok is, így például Karácsony Gergely főpolgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester, Temesvári Szilvia VI. kerületi és Szücs Balázs VII. kerületi alpolgármester.

  Az eseményt szervező biciklisek egyébként Mikulás-ruhában mérték ki a meleg teát, illetve a klub egy téli bringás kisokost is összegyűjtött a weboldalukon

 • Noam Chomsky nem hallott még Bébi Yodáról, ami alapvetően nem baj, valószínűleg Bébi Yoda sem hallott még Noam Chomskyról, sőt ez teljesen biztos, hiszen a Star Wars réges régen játszódik, Chomsky pedig egy ma is élő nyelvész. Az viszont baj, hogy emiatt nem tudta megválaszolni azt a rajongói kérdést, hogy Bébi Yoda is úgy beszél-e, mint a Skywalker-sagából megismert, öreg Yoda.

  Aki szinkronosan nézte a Star Warst, az nem biztos, hogy tudja, de Yoda kicsit furcsán beszél a filmsorozat eredeti, amerikai kiadásában. A galaxis közös nyelvét használja, de az állítmányt az alany elé teszi a mondataiban. Emiatt felmerül a kérdés, hogy az internetszenzációvá váló Bébi Yoda is így beszéli-e a nyelvet, vagy nem.

  Ebben a témában érdeklődött az egyik Star Wars-rajongó Noam Chomskynál.

  Chomsky egy amerikai nyelvész, filozófus, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) professzora viszont nem tudta megadni a választ.

  Mondjuk az kedves tőle, hogy random levelekre visszaír – és nem csak az olyan témák miatt nyitja meg az email-fiókját, mint a CEU-törvény – még akkor is, ha csak annyit tud mondani, hogy

  Attól tartok, nem hallottam még Bébi Yodáról.

  baby-yoda-11
  Fotó: disney

  Az email feladója itt még nem adta fel, megpróbálta kierőszakolni a professzorból a szakértői véleményt. "Ön szerint egy befelé forduló hüvelykujjakkal és hangszálakkal is rendelkező, kétlábú lény jelnyelvvel kommunikálna, mint Kokó, a gorilla, vagy inkább beszélne?" – kérdezte.

  Chomsky erre azt válaszolta, hogy Kokó nem használt nyelvet jelenlegi ismereteink szerint, a gorilla jeleléséről szóló tudományos bizonyítékok hiányoznak, az emberszabásúak nem képesek ilyesmire, ez csak egy elterjedt mítosz.

  A levele végén Chomsky a mémek posztolásáról szóló, általánosabb kérdésre is válaszolt, de csak annyit, hogy

  "nem alakítottam ki véleményt a mémekről".

  (AVClub)

 • 13 éves korában elhunyt Lady Gaga, Németország legszebb tehene, számolt be a dpa német hírügynökség a tehén gazdája, Henrik Wille közleménye nyomán. Nehéz egy mondatban összefoglalni Lady Gaga békés és különleges személyiségét, "talán a "once in a lifetime",  kifejezés írja legjobban körül Gagát", mondta az észak-szászországi gazdálkodó az elhunytról. 

  A csodás Holstein-fríz tehén a gazda beszámolója szerint kifejezetten szerette a reflektorfényt, és 2013 óta egyik díjat nyerte a másik után. De nem csak pózolni szeretett, hanem tehéni kötelességeit is becsülettel ellátta, ugyanis nyolcszoros anya volt és élete folyamán több mint 125 ezer liter tejet adott. A legszebb német tehén rangos címét jelenleg a négyéves Alessja birtokolja, aki szintén a Holstein fajtából való.

  Ruhe in Frieden, Lady Gaga!

  (Traunsteiner Tagblatt)

 • A tűzoltók bátrak, jó fejek és ott segítenek, ahol kell. És nemcsak akkor, ha tűz van.

  Most éppen a Mikulás szolgáltatott elég indokot arra, hogy a Hajdú-Bihar megyében szolgálatot teljesítő pernyekergetők bevessenek emelőt, kötelet és jófejséget.

  A Debreceni Klinika hematológia-onkológia osztályán kezelt gyerekeket lepték meg egy jó adag édességgel, mindezt tették egy emelőkosárból, köteleken leereszkedve, a kórtermek ablakain keresztül. És hogy ne csak a gyerekeknek legyen jó napjuk, az osztályos nővérek is kaptak ajándékot: egy-egy vadi új mosógépet és szárítógépet. Egy ideje már szükség volt ezekre a berendezésekre, most a tűzoltók összefogtak és némi civil segítséggel kiegészítve összedobták ezekre a pénzt.

  (A gyerekeknek és nővéreknek örömet szerző tűzoltók Fegyverneki Máté tű. főtörzsőrmester, Csatári Gergő tű. főtörzsőrmester, Szilágyi Zsolt címzetes tű. főtörzsőrmester és Szalóki Péter címzetes tű. főtörzszászlós voltak. Legyen itt a nevük, mert megérdemlik.)