új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Hogy mi? Mecsetté alakítják át a kölni dómot? - hitetlenkedik egy papagáj a számítógép előtt, aztán megnyomja a megosztás gombot és elszabadul a pokol. A hülyeség bekerül a híradóba, erről beszélnek a papagájok a kocsmában, átveszi a külföldi média, és a papagáj Donald Trump is fontosnak tartja, hogy a Twitterén kommentálja az ügyet, aztán már papagájok tüntetnek az utcán a kölni dómért.

    papatrump

    Ez most Európa legnagyobb példányszámban elkelő napilapjának, a Bildnek a reklámja. A lap azért lehet sikeres, mert ügyesen keveri a durva bulvárt és a celebmutogatást a kemény politikával, amit igyekeznek a lehető leghétköznapibb nyelven az olvasók elé tárni. A reklám arra fut ki, hogy az igazi újságok veszik a fáradtságot, és ellenőrzik a neten terjedő hülyeségeket, fake news helyett tényeket közölnek. 

  • Az iráni Urmiában megtalálták a mintegy 1700 évvel ezelőtt keresztény hitük miatt vértanúságot elszenvedett Szent Szergiosz és Szent Bakkhosz maradványait, írja az MTI. A vallásos meleg közösség az utóbbi években őket választotta védőszentjeivé - mindjárt kiderül, hogy miért: 

    Szergiosz és Bakkhosz a 3. században római katonák voltak, akik a birodalom keleti részében teljesítettek szolgálatot. Magas rangot viseltek a keleti helytartó, Maximinus Daia udvarában. Keresztény hitük miatt azonban elárulták őket, és amikor nem voltak hajlandóak áldozatot bemutatni Jupiternek, halálra kínozták őket.

    Szergiosz és Bakkhosz mártírhalála
    Szergiosz és Bakkhosz mártírhalála
    Fotó: Wikimedia Commons
    Előbb női ruhában körbevitték őket a városban, majd Bakkhoszt halálra korbácsolták, Szergiosznak szögeket vertek a lábába, végül lefejezték.

    A két vértanú maradványait egy 4. században emelt asszír keresztény templomban találták meg Urmia külvárosában. Silvano Vinceti, az iráni Nyugat-Azerbajdzsán tartományban folytatott, az őskereszténységgel kapcsolatos kutatások olasz vezetője elmondta, a földi maradványokat véletlenül, javítási munkálatok közben fedezték fel. A csontokat lepel borítja, amelyre ősi arámi nyelven írták fel a szentek nevét.

  • Feltételezzük, hogy senki sem maradt le róla, hogy tegnap megérkezett a Star Wars nyolcadik részének, Az utolsó Jediknek az előzetese.

    Az internetnek először azon kellett túltennie magát, hogy mennyire spoileres maga az előzetes. Ebben állást foglalt maga a rendező is. Miután ezt sikerült megbeszélni, tovább lehetett menni a még fontosabb témákra.

    A porgok csak egy pillanatra tűnnek fel az előzetesben, de ez mégis elég volt ahhoz, hogy mém legyen belőle, illetve vitát váltson ki a rajongók között. Hiszen nem tanultak a Jar-Jar fiaskóból, a Disney nem hagyja, hogy cukiság nélkül maradjon egyetlen Star Wars film sem.

    A porgok először a nyáron közreadott, színfalak mögötti videóban tűntek fel először, de az előzetes kellett ahhoz, hogy igazán betörjenek a köztudatba.

    A Star Wars hivatalos oldala szárnyas kutyákként írja le őket, akik fészket építenek. Kíváncsian várjunk milyen szerepet kapnak majd a filmben és hányan akarnak majd karácsonyra plüss porgit.

  • Tudósok összefüggést találtak a kereskedők tesztoszteronszintje és a piacok instabilitása között - írja az UPI . Egy kontrollált kísérletben 140 férfi kapott vagy tesztoszterontartalmú gélt, vagy valamilyen placebót, és utána megkérték őket, hogy tőzsdézzenek. Bár a kereskedés csak szimulált környezetben zajlott, a teljesítményüket valódi pénzzel jutalmazták. 

    A Management Science szaklapban publikált cikk szerint a placebót kapó férfiak teljesen hagyományos módon kereskedtek, alacsony áron vették, és drágábban adták el a részvényeket. Ezzel szemben a tesztoszteron által hajtott kísérleti alanyok agresszív taktikát folytatta, drágán vásároltak, hogy még drágábban adhassanak el.

  • Kedden este mindenki várta a nagy pillanatot, hogy a katalán elnök végre bejelentse, mi is lesz az elszakadásról szóló referendum következménye. A bejelentés megtörtént, aztán valahogy mégsem lett okosabb senki. Katalónia 40 másodpercre független lett, aztán végül kiderült, hogy annyira mégsem. Tudósítónk szerint a beszédet a helyszínen figyelő katalánok sem igazán értették, hogy mi történik.

    A Reuters fotósának képei ugyanarról a parlament előtt a beszédet figyelő lányról készültek, ha hihetünk a képaláírásnak, mindössze 2 perc leforgása alatt.

  • Jimmy Kimmel amerikai tévés műsorvezető már hosszú évek óta poénkodik azzal, hogy utálja Matt Damont, amiért soha nem engedi a műsorában szerepelni. Természetesen az egész megjátszott, de ilyen visszatérő vendégeket, gageket mindig is használtak ezek a késő esti beszélgetős műsorok.

    A keddi adásban a Thor 3 készítői járták a műsorban, amit Matt Damon trollkodott szét. Az időzítés pedig felettébb különös különös.

    Legalábbis Matt Damon (illetve jó barátja, Ben Affleck) azon sztárok közé tartoznak, akik több filmet forgattak Harvey Weinsteinról, akiről egyre többen mondják, hogy szexuálisan zaklatta őket. Mindketten elítélték a producert, de elég nehéz elhinni, hogy semmit nem hallottak Weinstein szokásairól, hiába történtek azok zárt ajtók mögött.

    Így valószínűleg az történt, hogy Matt Damon szeretett volna valami pozitív hírben is feltűnni, miközben mindenki Weinsteinnel foglalkozik, Kimmel pedig örömmel segített neki ebben. 

  • Múzeumokban őrzött, preparált madarak kormos tollaiból  mutatta ki két amerikai kutató, hogy mennyire volt szennyezett a levegő az Egyesült Államokban a 20. század elején, amikor még nem voltak erre szolgáló műszerek, és kiderült, hogy

    jóval súlyosabb volt a helyzet, mint azt valaha feltételezték.

    Shane DuBay és Carl Fuldner, a Chicagói Egyetem kutatói a Proceedings című szaklapban megjelent tanulmányukban -amit az MTI szemlézett - azt írják, hogy

    ha ma felnézünk Chicago egére, látjuk, hogy kék. De egy Pekinget vagy Delhit ábrázoló képen láthatjuk, milyen lehetett egykor Chicago vagy Pittsburgh.

    A kutatók három múzeumból több mint ezer olyan madarat - köztük fülespacsirtát, verébsármányt és vörösfejű küllőt - gyűjtöttek össze, amelyek az elmúlt 135 évben az Egyesült Államok úgynevezett rozsdaövéhez tartozó területeken, például Chicagóban, Detroitban és Pittsburgh-ben voltak honosak.

    Ha az ember megérinti ezeket az állatokat, ujjain nyomokat hagy a korom.

    A mérések szerint a szennyezettség mértéke a 20. század első évtizedeiből származó preparátumok tollazatán volt a legnagyobb. A nagy gazdasági válság idején erősen visszaesett a tollazat szennyezettségének mértéke, mert kisebb volt a szénhasználat is.

    Majd a második világháború körül ismét növekedett a szennyezettség mértéke, mert a hadiiparhoz sok szénre volt szükség. A következő évtizedekben az addig gyakran használt, erősen kormozó, bitumentartalmú szenet egy kevésbé kormos szén váltotta fel, jobb légtisztító technikákat fejlesztettek ki, és az energiaspórolás érdekében egyre több város állt át a földgázra.

    A tény, hogy a madarak a közelmúltban tisztábbak lettek, korántsem jelenti azt, hogy már nincs probléma. Bár az Egyesült Államokban ma már kevesebb korom kerül a légkörbe, mint korábban, jóval több a kevésbé látható káros anyag

    - állapították meg a kutatók.

  • erdo

    Kijevben járt Recep Tayyip Erdoğan török elnök, és ahogy ilyenkor szokásos, közös sajtótájékoztatót tartott vendéglátójával, Petro Porosenko ukrán elnökkel. Már az se nagyon fér bele a diplomáciai udvariasság kategóriájába, hogy a vendég látványosan ásítson kollégája beszéde közben, de Erdoğan ennél tovább ment: bebólintott a pulpituson. 

  • A floridai William Johnsonnak nagyon kellett egy kis pénz, és hát a bankrablás tűnt a legegyszerűbb megoldásnak, de a huszonhat éves férfinak fogalma sem volt, hogy kell csinálni az ilyesmit. 

    Szóval inkább beírta a Google-be: "hogyan kell bankot rabolni", olvasgatott egy kicsit, meggyőzte magát, hogy ez neki is menne, aztán belevágott. A Fox13 híre szerint először egy Wells Fargo Bankot nézett ki magának, de totál elbizonytalanodott, amikor belépve meglátta, hogy a bankpénztáros egy nagyobb darab férfi. Így végül egy másik fiókban csapott le Largóban október 5-én reggel, és úgy csinált mindent, ahogy olvasta a neten: közölte a pénztárossal, hogy fegyver van nála, és pénzt akar. Kapott is valamennyit, aztán elmenekült a helyszínről, viszont nem sokkal később elfogták egy hotelban. 

    Johnson addigra elköltötte a pénz egy részét: lakbérre és drogokra, de azt bevallotta a rendőröknek, hogy már újabb akciót tervezgetett. 

    Amúgy ha valaki angolul beírja a Google-ba, hogyan kell bankot rabolni, akkor tényleg bőven talál tanácsokat: itt például egy csomó hasznos fórumposzt van, hányszor érdemes terepszemlét tartani, milyen öltözetben kell menni és így tovább.  

  • B.D. és barátai valószínűleg nem Zala megye legokosabb kópéi. Legalábbis még a nyáron Swiftjükkel Miháld mellett, a 138. számú villanyoszlopnál álltak meg vizelni hajnali kettőkor, írja Délzalapress.

    Ebben zavarta őket, hogy mindezt pont a térfigyelő kamerába bámulva teszik, ezért először elfordították azt. Aztán inkább ellopták, azaz letépték a helyéről és hazavitték. 

    Érthető okokból viszonylag könnyen megtalálták őket a rendőrök, de mire megtalálták a lopott kamerát is, addigra B.D.-ék "úgy tönkretették, hogy az üzemképtelen lett, így áfával együtt mintegy 121 ezer forint kárt okoztak az üzemeltető önkormányzatnak."

    Most kisebb kárt okozó rongálás vétségével gyanúsítja őket kanizsai járási ügyészség. 

  • Pablo Picasso 1932-ben készült alkotásaiból nyílt kiállítás kedden a párizsi Picasso Múzeumban, írja az MTI. És hogy miért pont ezt az egy évet választotta ki a múzeum? Mert a művészettörténészek szerint az 50 éves zseni ebben a 12 hónapban volt a legtermékenyebb, és nem mellesleg a legszerelmesebb.

    A Picasso 1932: Erotic Year című tárlaton több mint száz festményét, szobrát és rajzát mutatják be. Így például Az álom vagy a Fiatal lány a tükör előtt című festményét, amelyen szerelmét, Marie-Therese Waltert ábrázolta.

    A megnyitó előtt Picasso és Walter lánya, Maya Widmaier-Picasso vezette körbe a tárlaton Emmanuel Macront és feleségét. A francia elnök annyira elájult a tárlattól, hogy utána azt mondta, szeretné megnyitni az Élysée-palotát a modern, kortárs művészet előtt, és örülne, ha ott Picasso képeit is kiállíthatnák.

  • Akkor szerencséje van, mert most mindjárt megmutatjuk a legnagyobbat a világon, ami egy minnesotai farmerhez tartozik.

    Heaviest-carrot tcm25-497103
    Fotó: Guinness World Records

    Ilyen a világ legnagyobb répája, ami inkább hasonlít egy űrlényre, mint a mindenki által ismert zöldségre.

    A férfi elmondása szerint a gigarépa a megfelelő talaj, a jó vetőmag, az időjárás és egy kis szerencse miatt jött létre, és most természetesen nagyon örül neki. Ez persze nem akadályozza meg abban, hogy máris új rekordok után nézzen, legközelebb vagy egy paradicsommal, vagy egy tökkel próbálkozik majd.

    A rekordert amúgy nem ették meg, visszaültették a földbe, de a farmer azt elárulta, hogy az anyósa beleharapott, méghozzá azért, hogy elmondhassa, ő az egyetlen, aki evett a világ legnagyobb répájából.

    Ugye ön is pontosan erre számított, mikor meglátta a cikk címét?

    (Guinness World Records)

  • Igazából elolvastam a mellékelt sajtóközleményt, meg a meghívót a könyvbemutatóra is, de hát isten igazából nekem a borító a zenekarnevekkel elég volt ahhoz, hogy beinduljon a nosztalgia. 

    Ha valaki mégis kíváncsi a részletekre vagy a bemutatóra, esetleg beszerezné a könyvet, itt találja a kiadvány Facebook-oldalát.

  • Kedves olvasónk majdnem átesett ezen a furcsa kinézetű, belső égésű motorral ellátott gépjárművön, aminek a színét is nehéz lenne pontosan meghatározni. A MOM Park előtti részt rútul elcsúfító jármű (amit egyesek Ferrariként azonosítanak, de a parkolás stílusa alapján szerintem inkább BMW-ről lehet szó) sofőrje annyira féltheti az autóját, hogy a legszívesebben a liftbe is magával vitte volna, de lehet, hogy csak a parkolójegyen akart spórolni.

  • Fischer Iván az elmúlt századok zenéjével oltaná ki a 21. századi politika gyűlöletét. Hogy a barátságos, de elsőre naivnak tűnő terv sikeres lesz-e, az október 22-én derül ki a Budapesti Fesztiválzenekar székházában.

  • A világ legjobb fociedző-szimulátora, a Football Manager ma már ott tart, hogy elképesztő adatbázisát az életben is használják játékosmegfigyelők, klubok, elemzők. Azonban mégiscsak egy videójátékról van szó, amibe be-becsúsznak hibák. Egy ilyen hibának köszönhetően szegény bolíviai válogatott lett most a közröhej tárgya a Kotaku cikke szerint.

    A francia első osztályú Montpellier-ben játszó Ruben Aguilar az utóbbi időben kifejezetten jól játszik, és ez felkeltette többek figyelmét, köztük a bolíviai szövetségét is. Igen ám, de nemrég Aguilar jelezte, hogy anyai ágon francia, apai ágon spanyol, és tévesek azok az információk, hogy bolíviai útlevele is lenne.

    Mint a Kotaku cikkéből kiderül, a bolíviai válogatott a Football Manager 2017-es adatbázisa alapján kereste meg a játékost, ahol Aguilar kettős nemzetiségű, francia és bolíviai. Mint kiderült, ez egy hiba a rendszerben, de legalább ennek köszönhetően ismét bebizonyosodott, hogy a Football Manager tényleg annyira fontos a nemzetközi focinak, hogy már a gyengébb válogatottak is itt próbálnak új játékosok után nézni.

  • Talán ezek a képpárok mutatják meg a legjobban a kaliforniai erdőtűz pusztítását.

    A New York Times szerkesztői összepárosították a katasztrófa friss  képeit korábbi Google Earth felvételekkel, meg Streetview fotókal az érintett környékekről. Az eredmény: döbbenetes.

  • Sosem hittem volna, hogy a népszerű manga (japán képregény) ilyen nagy hatással van az emberekre, de hát mégis ez a helyzet.

    Röviden összefoglalva az történt, hogy a férfi betört egy üzletbe, a rendőrök azonnal kimentek a helyszínre, kérdőre vonták, ő meg szépen bevallotta, hogy tényleg ő volt az elkövető.

    Ez eddig nem túl izgalmas, de a tettes ezután azt mondta a rendőröknek, hogy azért tört be az üzletbe, mert

    a Naruto ötödik része megtanította neki, hogyan kell védett helyekre betörni.

    Meg arra is, hogyan legyen nindzsa. Az egész történet csak akkor lehetne röhejesebb, ha megpróbált volna elmenekülni a rendőrök elől a sorozatban szintén gyakran előkerülő jellegzetes futással.

    fa5.gif

    (Facebook)

  • Az egyik legfontosabb és legkiszolgáltatottabb szakma a tűzoltóké. Tőlük katonás fegyelmet, a hierarchikus rend maradéktalan elfogadását, a parancsok azonnali teljesítését, és persze a tűz eloltását várják feletteseik illetve a társadalom. Közben pedig ők azok is, akik kockára teszik az életüket értünk.

    Ezért különösen méltatlan, amikor beléjük rúgnak, elveszik tőlük a jogaikat. Vagy verik őket. A katalán tűzoltók most a világ összes tűzoltójától várnak támogatást, a katalán függetlenségi tüntetések során tapasztalt brutális rendőri fellépés elleni harcukban. Ők voltak, akik a tömeg és a rájuk támadó rendőrök közé álltak.

    Világ tűzoltói egyesüljetek!

  • Az EPA fotósa, Armando Babani készítette ezeket a képeket a Frankfurti Könyvvásáron kedden. A kezek tulajdonosai Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár. 

    Nem tudom, miért készítette Babani ezt a sorozatot, de az biztos, hogy az összeesküvés-elméletek hívei újabb muníciót kaptak, hiszen Merkel - az ő magyarázatuk szerint piramist formáló - kéztartásával azt üzeni, hogy az illuminátusok tagja.

    A hívők ezekből az izgalmas képekből biztos azt is kiolvassák, hogy Macront még nem vették fel a titkos háttérhatalmi csoportba, pedig nagyon szeretné.

  • Magyar idő szerint szerda hajnalban tartották Amerikában a BET Hip-Hop Awards díjátadót. A közvetítés során Eminem egy rövid, négyperces betétben kihasználta a lehetőséget, hogy elmondja a véleményét az amerikai elnök eddigi teljesítményéről. 

    Kiosztja az elnököt azért, mert inkább az NFL-játékosokkal kezd háborúzásba ahelyett, hogy egy valódi katasztrófával foglalkozna Puerto Ricóban. Aztán azért is, mert Trump rasszista, meg azért, mert állandó golfozik, és olyanokat mond politikai ellenfeleiről, hogy azokat a háborús hősöket szereti, akik nem kerültek hadifogságba.

    Végül Eminem elismeri azt is, hogy valószínűleg rajongói között is van néhány Trump-támogató. De nekik is egyértelmű üzenetet küldött. Bekaphatják.

  • Képzeljük el, hogy mi vagyunk Észak-Korea hülye frizurájú, Trump által folyamatosan froclizott, egy egész népet elnyomásban és tudatlanságban tartó diktátora, mi lehet vajon az a szó, amit a legtöbbször használunk a hétvégi beszédünkben?

    Vajon melyik szó hangzik el legtöbbször Kim Dzsongun beszédeiben?

    Megmondjam a megoldást?

    Biztos?

    Húzhatom az időt?

    Hogy felidegesítsek mindenkit?

    A válasz: gazdaság.

    Igen, direkt nem szerepel a szavazásban. A BBC szerint ez a szó hangzott el legtöbbször a diktátor hétvégi beszédében, bár elismeri az újságíró, hogy elég nehéz hiteles angol nyelvű átiratot találni hozzá.

  • Röhejesen hangzik, de tényleg valami ilyesmit mondhatott az a 30 éves dán férfi, aki kis híján belehalt abba, hogy a hétvégén nagyjából tíz méterről hason lövette magát egy ismerősével Svédországban.

    A kísérlet ugyanis olyan rosszul sült el, hogy mentőt kellett hívni hozzá, majd meg is kellett műteni. Ez végül sikeres volt, de a helyi rendőrség szóvivője szerint sokkal rosszabbul is járhatott volna.

    A férfi természetesen nem akarta beperelni a barátját, akivel egyébként egy társaság részeként azért mentek Svédországba, hogy jól érezzék magukat. Ennek volt része az is, hogy légpuskával lövöldöztek és végül az is, hogy egyikük majdnem kivégeztette önmagát. Önök azért lehetőleg ne így szórakozzanak.

    (Local)