új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • lkj

    Mindig jön valaki, aki elrontja az újdonságokat. Egy biztonságtechnikával foglalkozó vietnami cég látványosan demonstrálja, hogy a legbiztosabbnak tűnő rendszereket is biztosan fel lehet törni, ha nagyon akarjuk. 

    Kb. 150 dollárból (~40 ezer forint) össze lehet hozni egy ilyen, 3D-ben nyomtatott maszkot, amivel másolni lehet annak a személynek az arcvonásait, akinek a telefonját fel akarjuk törni. 

  • Értelmetlen infografikák című sorozatunkban Tiborcz István ingatlanfejlesztő cégének nevét elemezzük egy ábrán:

    A következő részben Kerényi Miklós Gábor pirospacsi értelmezését mutatjuk meg egy kördiagramon.

    Az előző részek:

    Tállai és a benzinár

    Fidesz elnökjelöltek

    Lovasi életmű

    Németh Szilárd óvodái

    A Fidesz 1985-ös eredményei

  • A hatalomvágy bizonyítéka, ha egy ellenzéki párt kérdez a Fidesztől – derült ki Fónagy János parlamenti államtitkár válaszából, amelyet a jobbikos Kepli Lajos posztolt. Az ellenzéki politikus azt próbálta megtudni a Fejlesztés- és Klímapolitikáért, valamint a Kiemelt Közszolgáltatásokért Felelős Államtitkárságokkal kapcsolatban:

    • mekkora az államtitkárság működtetésének költsége (munkabérek esetén a betöltött pozícióhoz rendelve),
    • az államtitkárságnak milyen szervezeti egységei vannak,
    • ezekben tételesen feltüntetve hány fő, milyen feladatkörben végzi munkáját,
    • a szervezeti egységeknek milyen feladataik vannak (tételesen),
    • milyen jogkörökkel rendelkezik az államtitkár és a helyettes államtitkárok,
    • az államtitkár és a helyettes államtitkárok munkájának és feladatainak ellátása érdekében hány fővel működnek titkárságok,
    • az államtitkárság 2018 áprilisáig várhatóan milyen feladatokat végez el, továbbá mely feladatok teljes megvalósítása marad az országgyűlési választások utáni időszakra.

    A Seszták Miklós miniszterhez intézett kérdésre Fónagy János a képviselővel közölte:

    „Képviselő Úr levele annak bizonyítéka, hogy a Jobbikot választói képviselete helyett kizárólag a hatalomvágy foglalkoztatja, amint az a politikai közösségük országgyűlési képviselői részéről számos "hagyományos demokratikus keretek között" megfogalmazott kérdésből is kitűnt már. A kormány az ország dolgaival és jövőjével foglalkozik, amelyre a választóktól kapott felhatalmazást. Ez a megbízatása 2018 tavaszáig szól. A választás napján a szavazók döntik el, hogy kire bízzák az ország sorsát.

    Az Ön által két adatok a kormany.hu internetes oldalon hozzáférhetőek.”

    Egyébként az oldalon tételes válaszok a fenti kérdésekre nincsenek. Ott az államtitkár, Szabó Zsolt és két helyettesének életrajza olvasható, valamint közvetve elérhető az érintett államtitkár vagyonnyilatkozata.

    Fónagy válasza...

  • Helyreigazítás: a rendőrség által megadott 110 millió forintos összeg nem egy, hanem két marihuána szállítmányra vonatkozott, amelyet Röszkén találtak a csempészeknél. Így nem 15 kilogrammos, hanem összesen 58 kilogrammos szállítmányról van szó, amelyek grammonkénti értéke így nem 7300, hanem 1900 forint.

    110 millió forintos drogszállítmányt fülelt le a röszkei határon a rendőrség még pénteken – írta a Police.hu. Egy szerb férfi rejtette az anyagot az autó ajtajaiba. A kábítószer marihuána volt, összesen 15 kilogramm.

    Ezt értékelte a rendőrség 110 millió forintra: ez kilogrammonként 7,3 millió forintot, vagy – a termék jellegére való tekintettel értelmezhetőbb mértékegységben – grammonként 7300 forintot jelent. 

    Szokatlan árfekvés, a marihuána ára húsz éve meglepően stabil a feketepiacon, 2000-2500 forint grammonként, nem hatott rá, se a forint árfolyamának változása, se a dizájner drogok megjelenése. Az egyetlen magyarázat, hogy a rendőrség páratlanul különleges marihuánára bukkant, amiért a feketepiacon az eddigi ár háromszorosát is megadnák.

    Aznap egyébként a szerb csempész előtt egy bolgár is lebukott, 43 kilós szállítmánnyal. Abban a hírben nem volt összérték, de a fentiek alapján a rendőrség egy 300 millió forint feletti szállítmányt keríthetett elő az átbuherált platóból.

  • Nézzenek rá erre a festményre, és mondják azt, hogy önök szerint nem egy okostelefon van-e a kamaszlánynál! A monitort tartó kezek és könyökök hajlási szöge, a messenger villanását figyelő, a világot kizáró lesütött szemek: ez a látvány nagyon ismerős, későmodern tapasztalat. 

    De hát az nem lehet, ez a festmény 1850-es években készült!!!
    Erwartete 1

    A kérdéses kép az osztrák biedermeier festő, Ferdinand Georg Waldmüller Die Erwartete című festménye, amely a müncheni Neue Pinakothek múzeum gyűjteményében látható. A kép már sokkal előbb ott volt, mint hogy tudnánk, mi is az az okostelefon, de az elmúlt években már több blogposzt foglalkozott azzal, hogy mennyire úgy néz ki, mintha a címadó várt lány mélyen a telefonjába merült volna. 

    A Vice most utána járt, hogy vajon mi lehet a lánynál lévő tárgy, már ha elvetjük azt a lehetőséget, hogy Waldmüllert egy időutazó ihlette meg, akinek valahogy a múltban is működött a telefonja (ami persze azt feltételezi, hogy míg az időutazós technológia hihetetlen gyorsasággal kezd majd fejlődni a közeljövőben, a telefonok viszont továbbra is ugyanúgy néznek majd ki, mint most). A lap munkatársa mindenesetre megkérdezte Gerald Weinpoltert, az art-austria.at nevű ügynökség szakértőjét, aki szerint Waldmüller képén az imakönyvét szorongató lány látható.

    Na persze, mert egy csukott imakönyv annyira érdekes, hogy a lány se azt nem veszi észre, hogy a lába alól mindjárt elfogy az út, se azt, hogy pár lépésnyire egy fiú várja virággal, térdre ereszkedve! Szerintem telefon az. Na de önök szerint? 

    Okostelefon vagy nem? Az itt a kérdés!

  • Egyik sem, szimplán csak egy látványos mozdulat Gangl Edinától, az UVSE válogatott pólósától.

    Gangl Edina (UVSE) mozdulata az UVSE-Eger női vízilabda Magyar Kupa-meccsen
    Gangl Edina (UVSE) mozdulata az UVSE-Eger női vízilabda Magyar Kupa-meccsen
    Fotó: Madar Dávid / MVLSZ

    A kapus a hétvégén, a Magyar Kupa-meccsek közben szórakoztatta ezzel a mozdulattal a nagyérdeműt. Vagy magát. A csapata egyébként bejutott a kupa négyes döntőjébe – bár a hazai női póló erőviszonyait ismerve ez csak akkor nem történt volna meg, ha csapattársaival együtt valamennyien a lábukkal próbálkoznak egész meccsen labdázni.

  • Fortepanon böngészve futottunk bele ezekbe az érdekes képekbe, nyolcvanas évekbeli DAC buszokról, a tetejükön hatalmas metángáz-palackokkal. Volt fiatal kolléga, aki elsőre nem is értette, hogy mit is látunk, mi a bánatot keresnek ezek a szürreálisan behemót tartályok a busz tetején.

    Ha emlékeim nem csalnak, én valamikor a nyolcvanas évek vége felé láttam először gázüzemű Ikarust (metánbuszt!) Debrecenben, de az egyáltalán nem tűnt ilyen félelmetesnek, a szolid lemezdobozba rejtett tartályaival.

    A fortepanos képek tanúsága szerint a román utakon már évekkel korábban jártak metánnal hajtott buszok, jó lenne tudni, milyen érzésekkel fogadták az utasok, amikor megjelentek ezek a ma szemmel nézve életveszélyesnek tűnő járművek. Képzelem, hogy kezdetben volt, aki életét féltve inkább föl sem ült ezekre.

    Mondjuk minél tovább nézegetem, annál inkább látok bennük valamiféle komikusan futurisztikus jelleget is, kábé olyanok mint az Űrgolyhók című sci-fi vígjátékban szereplő űrbusz:

  • A Quartz hozott le egy képpárt a Bangladesben rohamléptekben terjeszkedő menekülttáborok egyikéről, ami néhány hónap alatt szinte a semmiből nőtt hatalmasra. Minden nap rohingja menekültek ezrei vándorolnak ilyen táborokba a szomszédos Mianmarból, ahonnan szisztematikusan üldözik el őket. 

    A képeket a Planet nevű műholdas techcég készítette, akik minden nap körbefotózzák az egész bolygót, hogy valós idejű képes összehasonlításokat lehessen rendelni tőlük.

    Itt lehet megnézni.

  • Értelmetlen infografikák című sorozatunkban Tállai államtitkár telefonjának hatását ábrázoljuk a magyarországi benzinárakra.

    A következő részben Tiborcz István ingatlanfejlesztő cégének nevét elemezzük.

    Az előző részek:

    Fidesz elnökjelöltek

    Lovasi életmű

    Németh Szilárd óvodái

    A Fidesz 1985-ös eredményei

  • Oké, nem a 2017-es, hanem az 1989-es kongresszus pártbeszámolójáról van szó, de akkor is:

    A budapesti és a hat vidéki iroda berendezéseit és a működtetésre szánt hárommillió forintot a Soros Alapítvány folyósítja.

  • A Metróért Egyesület tette fel Facebook-oldalára a lenti képeket, a következő szöveg társaságában:

    A mellékelt képek a 4-es metróvonal Szent Gellért tér állomáson készültek. Ez a metróállomás a világ 10 legszebb metróállomásának egyike, ez nem kizárólag a Metróért Egyesület véleménye, hanem ilyen jellegű összeállításokba mindig bekerül. Úgy véljük, hogy mivel ez a nemzeti értékeink egyik kiemelt része, így az üzemeltető BKV Zrt.-nek fokozott felelőssége van a létesítmény üzemeltetésénél, karbantartásánál. A Metróért Egyesület álláspontja szerint az ilyen vízbefolyások hónapok óta történő kijavítatlansága nem megengedhető.

    Egy évvel ezelőtt lapunk már felhívta a figyelmet a szivárgásokra, akkor még nem voltak ekkorák a foltok. Kérdésünkre akkor a BKV azt válaszolta, hogy a probléma az alagutakat és a Szent Gellért téri állomást is építő Bamco Kkt. (Vinci - Strabag - Hídépítő) szigetelési hibájára vezethető vissza. 

    Mivel a jogszabály által biztosított szavatossági időszak tavaly még tartott, a BKV többször is felszólította a kivitelezőt a hiba kijavítására. Ennek azonban nem volt foganatja. Egy éve még úgy volt, hogy mással kijavíttatják a hibákat, és a költségeket behajtják a Bamcón, de úgy tűnik se javíttatás, se költségbehajtás nem volt.

    Ha így haladunk, a Gellért téri lesz a világ egyetlen cseppkőbarlang-metróállomása. Ez is egy cél lehet. 

  • "Az alkotás remekül mutatja be édesapánkat, mert ő az életben is nagy, karizmatikus ember volt, tele szenvedéllyel és a nagy szívével. Biztos, hogy most is figyelt minket az angyalok közül" – mondta a Borsnak adott interjújában Cristiana Pedersoli, a színész egyik lánya.

    Cristiana Pedersoli már korábban is járt Magyarországon, ezúttal pedig az apjáról mintázott szobor átadójára érkezett a nyolcadik kerületbe. A lapnak azt mondta, a család tudta, hogy Bud Spencer népszerű az országunkban, azt azonban nem gondolták volna, hogy még szobrot is állítanak a tiszteletére.

    Bud Spencer lánya azt is bevallotta, hogy gyerekként ő is szerelmes volt Terence Hillbe. "Később természetesen változott a kapcsolat, de rendszeresen feljárt a laká­sunkba, és sokszor evett spagettit, mert imádta édesanyánk főztjét" – tette hozzá.

  • Egy nap alatt két koccanás is történt abban a temesvári útkereszteződésben, amelyet a közelmúltban festettek át úgy, hogy azt inkább nevezhetnénk aszfaltburkolat-bűnözésnek, mint közlekedésmérnöki tervezés eredményének.

    Persze az őrületben van rendszer, de sofőr legyen a talpán, aki ezen csúcsforgalomban kiigazodik – írta a Maszol.ro.

    media
    Fotó: Maszol.ro

    A Temes megyei rendőrség szóvivője, Ancuţa Morariu a  Mediafaxnak  elmondta: a közlekedési rendőrség jelenleg azt vizsgálja, hogy volt-e értelme a jelek túlbonyolításának. Eddig egyszerűen csupasz volt a kereszteződésben az aszfalt, és nem biztos, hogy ettől rosszabb volt a helyzet.

    A kétszer kétsávos út találkozása a kétszer kétsávos, a lefordulóval három sávosra bővített úttal persze nem egyszerű csomópont, de hát erre találták ki a körforgalmat, még a legbonyolultabbat is, amit, ha eddig utált, a temesvári kereszteződés láttán szeretni fog.

  • Árverezik Gábor Zsazsa egykori nyakláncát. Az 1964-ben készült, 45 briliánsból kirakott nyakláncért a várakozások szerint legalább egymillió dollárt fognak adni New Yorkban. Ez a nyaklánc volt a tavaly 99 évesen elhunyt művésznő egyik kedvenc darabja. 

  • Dragomán György, a Fehér királlyal világhírűvé lett kortárs magyar író szállította a választ a kérdésre. Nem is kell ezt tovább ragozni.

  • Képernyőfelvétel (884).png

    A szekunder szégyen vesz erőt mindenkin, aki a hétvégi X-Faktort felvezető videót megnézi, ez az az érzés, amikor a szereplők miatt mi, nézők szégyelljük magunkat, de nagyon. A kakaós csiga, a béna ugrálás, a viccesnek szánt, de irtózatosan semmilyen Star Wars parafrázisok, hozzá a Kylo Ren fénykardját forgató Darth Vaderrel megküzdő aligruhás Kiss Ramóna és persze az ótvaros termékelhelyezés, szóval minden volt benne, amitől feláll az ember hátán a szőr.

    És értem én, hogy Star Wars keresztpromóció, mert a filmek az RTL-en mennek mostanában, de ha tényleg ez volt a legjobb, amit ki tudtak találni, akkor ideje beszántani a kreatív osztályt.

  • Ráadásul mondhatjuk, hogy látatlanban vette meg, hiszen nem volt ott az olaszországi árverésen, műholdas kapcsolaton keresztül licitált a 850 grammos darabra Hongkongból.

  • Az Időkép szerint nemcsak a Kékestetőn, hanem hajnalban a Bakonyban, a Kőszegi-hegységben és a Nagy Hideg-hegyen is havazott. Ráadásul napközben sem olvadt el az első hó:

    Az OMSZ előrejelzése szerint továbbra is csapadékos időnk lesz, hétfőn leginkább a Dunántúl magasan fekvő részein eshet havas eső, hó.

  • Egy kedves jótékonykodós történet pörög a Facebookon, ami egy ponton eltér a megszokottaktól. Nem a sablonos "pénzt adunk a hajléktalannak, hogy ne kelljen néznünk, milyen csúnya", és nem is a "meleg ételt osztunk az utcán, ha már úgyis ott szeretnek lakni".

    Ugyanis a Margit körúti Lipóti bisztró egyik törzsvendége állítólag befizetett egy hajléktalant egész télre ebédre. Szóval magának a helynek tulajdonképpen egy fillérjébe nem kerül a jótékonykodás, de akkor is le a kalappal előttük, hogy bevállalták. Nem kiviszik az ételt, hanem vendégként kezelik az egykori sofőrt, ami alighanem legalább olyan fontos neki, mint maga az ebéd. Akár CSR/PR, akár nem, ez tényleg frankó dolog.

    Simán követendő példa lehet. Leginkább azért, mert egy csomó vendég ott csodálkozhat rá arra, hogy jé, egy otthontalan is lehet ápolt, tiszta, józan. Akár még beszélgetni is lehet vele, mint bármelyik másik törzsvendéggel.

    Na vajon melyik étterem meri bevállalni ugyanezt? (Oké, egy önzetlen törzsvendég is kell hozzá, aki megbízik a helyben és lepenget 110 ezer forintot.)

    Itt a teljes történet:

  • Ma reggelig erről én sem sokat olvastam, de aztán minden megváltozott.

    A Business Insider cikke veszi végig, hogy miért nem jó, ha pont egy pohár kávé az a dolog, amit reggel a szervezetünkbe juttatunk rendes étel vagy folyadék előtt/helyett.

    *a poszt szerzője általában két kávén is túl van reggel, mire ételhez jut*

    • hazavágja az emésztőrendszert
    • csúcsra pörgeti a savtermelést a gyomorban
    • egy idő után égő/fájdalmas érzést okozhat a mellkasban és a torokban
    • könnyebben produkálhatunk tőle elvonási tüneteket
    • hangulatingadozásokhoz vezethet
    • rontja a koncentrálóképességet

    És, igen, a koffeinmentes kávé is. 

    Szóval, fogadják meg velem, amit most én is: előbb kaja, aztán kávé!

  •  Talán önök is épp azon gondolkodnak most, hogyan került Trump ilyen helyzetbe? Így:

    A Fülöp-szigeteken rendezték idén az Ázsiai-Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés országainak találkozóját, ahol üzleti megbeszélések mellett olyan pillanatok is akadtak, amikor például Donald Trumpnak mosolyogva kellett kezet ráznia a különösen kegyetlen és brutális drogellenes háborút folytató Dutertével (fehérben).

    A közös photo-opot egy ilyen furcsa kézfogással rendezték le, amibe mindenki beszállt, még a kanadai miniszterelnök is:

    És eljátszották többféle felállásban is, helycserékkel, személycserékkel:

     Igazi csapatépítő!

  • Jingzhi Tan kutatása szerint a híresen barátságos bonobó majmok nemcsak egymással, hanem az idegenekkel is nagyon kedvesek. A vizsgálatot a Kongói Demokratikus Köztársaságban lévő Lola ya Bonobo természetvédelmi területen végezték el, ahol kiderült, hogy az emberszabású majmok nemcsak segítenek az idegen majmoknak táplálékot szerezni, hanem mindezt látszólag önzetlenül is teszik, írja a National Geographic.

    A vizsgálatban 16 majmot tereltek be két szomszédos terem egyikébe, amit egy kerítés választott el. Az üres terembe egy almát lógattak úgy, hogy az állatok ne érhessék el. A majmok ugyanakkor hozzáfértek ahhoz a fadarabhoz, melyhez a gyümölcsöt tartó kötelet rögzítették. A kísérlet során a majmok négyszer nagyobb valószínűséggel engedték le a gyümölcsöt, ha a szomszédban egy idegen majom jelent meg, mintha üresen maradt volna. Az élőlények ráadásul kérés nélkül is segítettek - állapította meg Tan tanulmánya.

  • Ami elromolhat, az el is romlik, ahol sok olajvezeték van, ott az romlik el. Bahrein csak kb. kétszer akkora mint Hajdúböszörmény, de olaj az van bőven. November 10-én kigyulladt egy olajvezeték a Buri nevű település közelében. Ahogy a videón is láthatja, szép nagy lánggal tud égni az ilyen, fáklya az éjszakában. Valószínűleg nem először történt ilyen, mert a helyi katasztrófavédelem gyorsan intézkedett: elzárták az olajat, kitelepítették a környékről az embereket, lezárták a közeli autópályát, aztán megoldották a problémát.