Konrád, Tivadar
4 °C
22 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Pénteken írtam arról a nem mindennapi gesztusról, hogy egy klasszikus zenei Facebook-oldalon közzétettek egy kottát, amelyen hangjegyekből formálták meg a hét eleji tűzben súlyosan károsodott Notre-Dame székesegyházat. A posztom nyomán keresett meg Bolyki András zenész, zeneszerző azzal, hogy neki is van egy hasonló, pár évvel ezelőtti kottája, „csak ezt tényleg el lehet játszani zongorán” – jegyezte meg.

  A zenemű, amit a kotta leír, egy katedrálisról szól és azt is ábrázolja, a címe is az: Cathedral. „Vannak benne madarak, a kereszt a tetején, a kupola oldalain szobrokkal, és benne harangokkal (ezeket inkább csak hallani lehet, mert nem egy tökéletes grafikát hanem eljátszható zenét komponáltam). Van benne rózsaablak, nagy kapu és sok kis tégla, amiből a falak felépülnek” – sorolta a jellemzőit, illetve el is küldte a kottát.

  A darabot nemrég Bolyki egy szerzői estjén elő is adta egy zongoraművész, „majd kézbekapta a közönség ezt a kis kottát és még egyszer eljátszottuk nekik”.

  Szóval íme, a világ első zongorára írt katedrálisa:

  xx
 • Általában mindenki alig várja, hogy végre hazaérjen egy fárasztó nap után, de arra valószínűleg senki sincs felkészülve, hogy egy vadidegen meztelen férfi üdítőt iszogasson a kanapéján. 

  Pedig Nashville-ben pontosan ez történt. A rendőrsági bejelentés szerint a ház igazi lakója hazament, meglátta ezt a kis jelenetet, távozásra szólította fel a férfit, aki nem elég, hogy sikoltozni kezdett, de még az üdítőt is eldobta, úgyhogy a kanapé mellett a szőnyeget is lehet majd takarítani. Úgy tudni, hogy a 67 éves James Wootent a rendőrök már rá tudták venni, hogy elhagyja a lakást, és arra is, hogy legalább egy pólót magára vegyen, de az is kiderült, hogy az üdítőzés előtt még fagyizott is egyet. 

  Az nem derült ki, hogy miért csinálta ezt, illetve miért nem otthon csinálta ugyanezt, mindenesetre az eset után csak 5000 dolláros óvadék fejében szabadulhat az előzetes letartóztatásból, ahol nem valószínű, hogy kényelmes a kanapé, és üdítőt is adnak. 

 • szamar clk

  Nem, ez nem a Shrekből egy idézet, hanem Chicago közelében, az I-90 autópályán hangzott el, amikor a Cook megye egyik rendőre megpróbált leterelni az útról egy szamarat. A kamerája mindent rögzített közben.

   (News&Observer)

 • A komornyik szó hallatán a legtöbbeknek a Csengetett, Mylord? jut eszébe, esetleg a Downton Abbey című sorozat. Most egy gazdag, de elfuserált család helyett a kormány keres magának két komornyikot is, évi 30 ezer fontos fizetéssel. A vendégek kényelmének biztosítása, az események ellenőrzése is a feladatok között van, ahogyan a készletek nyilvántartása, ide értve a borospince felügyeletét - aki még emlékszik, ez az, ami nem igaz ment Stokesnak a Csengetett, Mylordban?, illetve nagyon komolyan vette az előkóstolást és sosem akarta, hogy kárba vesszenek a drága francia borok. 

  mylord5

  Valószínűleg az angol kormány borospincéjében ennél azért nagyobb a szigor, de Károly Herceg egyik volt komornyikja szerint az álláshirdetés azért is érdekes, mert bár a feladatok szerint egy sima házvezetőt keresnek, de az angol hagyományok és tradíció miatt mégis jobban és arisztokratikusabban hangzik, hogy komornyik szerepel a hirdetésben, amire ennek szellemiségében kizárólag csak angol állampolgárok jelentkezhetnek.