új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egy csomó ivókutat és palacktöltő pontot ígér London népének Sadiq Khan polgármester.

    A probléma egyre nagyobb: percenként egymillió műanyag palackot adnak el a világban, aminek nagyjából a felét nem hasznosítják újra. Ez a hulladékfajta egyre nagyobb veszélyt jelent többek közt a tengerek élővilágára is. 

    A brit fővárosban jelenleg több olyan park is van, ahol egyáltalán nincsenek ivókutak. 

    Ivókút a londoni Hyde Parkban
    Ivókút a londoni Hyde Parkban
    Fotó: Wikipedia
  • Ha van valami, ami gyerekkorom téli élményei közül nagyon hiányzik (a méteres hótakarón kívül), az a jégvirágos ablakok látványa. A mai hő- és hangszigetelt ablakokon már nem tud kialakulni az a fajta borzongató szépség, amiről így írt anno a Pallas Nagylexikon:

    az ablakon támad, midőn a szobában levő párák a hideg üveggel érintkezve, reá fagynak. Alakjukon geometriai szabályosság ismerhető fel, l. Jég. - J. a botanikában, l. Bojtvirág. J. az ásványtanban csupa tűs kristályok csoportja, amelyek oly gyorsan és oly tömegesen képződtek ki egymás mellett, hogy lapok rajtuk ki nem fejlődhettek, hanem finoman sugaras szerkezetükkel levelekre, virágokra emlékeztetnek.

    Ezért örültem kicsit, amikor ma reggel lábam elé nézve az alábbi látványra lettem figyelmes:

    Igen, ez bizony jégvirág a relatíve sima járdán, az aszfalton:

    Megfigyelhető, ahogy több gócpontból indulnak ki a fagy hatására a fraktálos növényi minták:

    Kösz, decemberi reggel, ez jó volt! 

  • Három másik turistaház mellett 2019 elejére felújítják a Lajos-forrás melletti volt Ságvári Endre turistaházat, jelentette be kedden Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos.

    Az egykor prosperáló, 85 férőhelyes menedékház a II. világháború előtt a Dreher család vadászkastélyaként funkcionált. A rendszerváltás után több üzemeltetője is volt, állapota fokozatosan romlott, 2005-ben pedig bezárt.

    A turistaház régen
    A turistaház régen
    Fotó: Bauer Sándor

    A három másik turistaház a Bakonyban Balinka-Kisgyón, Badacsonytördemicen a Rodostó, valamint a mátrai Hidegkúti turistaház lesz. A négy turistaház felújítására összesen 2 milliárd forintot szán a kormány.

  • Norbertet az RTL Klub műsorában ismerte meg az ország és lett a nézők és Keresztes Ildikó egyik kedvence. A műsort ugyan nem a kaposvári fiú nyerte, de így is kinyíltak előtte a világot jelentő haknik. Míg a legtöbb magyar sztár megalázó fizetésért lépett fel, Norbertnek dübörgött a szekér. Vett is magának egy BMW-t.

    Norbert rettentően őrült, amikor 2012-ben megszületett a kisfia. 

    Rettentően örülök, és tudom, hogy most hihetetlenül meg fog változni az életem

    - mondta

    Norbertnek igaza lett. Két évvel később már romokban hevert a magánélete. Azt mondta, az éneklés miatt válik, mert a felesége nehezen viselte, hogy legtöbbször egyedül töltötte az éjszakát a tizenhat hónapos gyerekükkel.

    Egy évvel később a kétségbeesés lett úrrá Norberten, amikor a kezébe vette a levelet, amelyben az állt: vagy egy összegben kifizet egymillió forintot, vagy elveszik a BMW-jét, amelyet három éve lízingel.

    A levélben éreztetik, hogy ők jófejek, felkínálnak egy opciót, mégpedig azt, hogy fizessek ki egymillió forintot, és megkapom a kocsit. Indoklás nincs! Mégis, hogyan lehet ez?

    – nézett maga elé Norbert.

    Hogy megőrizze a lelki békéjét, Norbert plasztikai műtétek sorozatának vetette alá magát. Az egész arcát át akarta szabatni. 

    A számat egyszer már próbáltam feltöltetni, de nem hozta meg a kívánt eredményt. Most újra belevágok, és kés alá fekszem

    A fellépések azonban elmaradtak . Ez Norbertet is zavarta. Karrierjét nemcsak az hátráltatta, hogy kevés meghívást kapott, hanem az is, hogy sokszor méltatlan körülmények között kellett volna énekelnie.

    Én előadó vagyok, ahova hívnak, ott kell állati jó bulit csapnom. De nem mondom, hogy elmegyek bárhova csak azért, hogy színpadon állhassak.

    Idén tavasszal már alig lehetett ráismerni. A vékony tehetség kigyúrta magát és egyre csak nő. A titok a bevitt fehérje mennyisége.

    Sok fehérjét eszem, ami fontos az edzésekhez, ez segíti a megfelelő izomnövekedést. Több mint 20 kilót felszedtem pár hónap alatt.

    Ám hiába a sok fehérje, Norbert ellen körözést rendeltek el, a körözési lapja a rendőrség oldalán nyilvános. Az ok: tartás elmulasztása.

  • 24 évvel az első és eddigi egyetlen budapesti koncertje után visszatér Magyarországra a Body Count.  Ice-T zenekara 1994-ben játszott utoljára a fővárosban, 2018. június 17-én, egy vasárnap este, pedig a Budapest Parkban koncerteznek majd.

    A Body Count március végén jelentette meg legutóbbi, Bloodlust című albumát, amiről a Stenken írtunk is, eléggé bírtuk. "Kicsit megszaladt a Slayer" – írtuk az anyagról. Jegyek elővételben december 8-tól lesznek kaphatóak, az árakról később tájékoztatnak a szervezők, több infó meg a buli Facebook-oldalán.

  • Legalábbis ezt ígéri a rémes nevű, ám annál szellemesebbnek tűnő Parkl. Természetesen a parkolóházak és plázák is benne lesznek a rendszerben, sőt a társasházakkal is számolnak (bár én még olyan társasházat nem nagyon láttam, ahol rengeteg felesleges hely lenne a garázsban).

    Az egészhez egy csomó kiegészítő funkció is tartozik, kapunyitás az app segítségével, navigáció a parkolóig és azon belül, meg természetesen online fizetés. 

    Ígéretes ötlet, de persze, mint minden ehhez hasonló kezdeményezés sikere, ezé is azon múlik, hogy sikerül-e elég partnert bevonni.

    Egyelőre szimpatikus az elképzelés, bővebb infót itt találtok róla.

  • Pedig amikor két vagy három hete voltam Szegeden, pont akkor etették a vadaspark újszülöttjét, aki amúgy még mindig nincs két hónapos. Aztán elfelejtettem berakni az őt megillető Mindeközben-posztba. Szóval bocsánat, hogy egy elkésett, digitálisan zoomolt, tükröződő videó van róla ebben a posztban, de hát cumizó fehér kisoroszlán!

    Jaj hát hogy cumizik a fehér kisoroszlán?!?!

    Amúgy a Szegedi Vadaspark tök jó hely, legalábbis novemberben még az volt: egy nagyon nagy terület, ahol olyan nevű állatok vannak, mint a szatír tragopán meg kínai muntyákszarvas, de nem úgy, ahogy a Jurassic Parkban, valahol elveszve a susnyásban, hanem tényleg láthatóan.

    És van egy hópárduc is, aki elbűvölően szomorúan tud nézni:

    Na meg ami mindent visz, hogy ott is van egy a világ egyik legmenőbb állatából, a pusztai macskából, másnéven a manulból:

  • Az Egyesült Államok elnökével találkozni elég nagy dolog. Két tinédzser ezért kiment a Salt Lake City-i reptérre, és hogy az elnök biztosan felfigyeljen rájuk, beöltöztek Donald Trumpnak és helyettesének, Mike Pence-nek. Hogy utóbbiról mit gondol az elnök, nem tudni, a saját hasonmásáért viszont odáig van.

    Bírom ezt a gyereket, bírom ez a gyereket

    – hangsúlyozta.

    Vajon ha Kim Dzsongun felvenne egy szőke parókát, és narancssárga arcfestékkel befestené az arcát, akkor javulna az USA és Észak-Korea viszonya?

    (Via)

  • Finnkedvelő barátomtól tudom azt is, hogy az északi fényt a finnek revontuletnek, azaz róka tüzeinek hívják, mert egy régi monda szerint a szaladgáló róka az ide-oda mozgó farkával felseperte a hópelyheket az égboltra.

    Fényfestés amúgy nálunk is volt szerényebb méretekben a finn centenárium alkalmából, na meg lappföldi madarak koncertje a Zeneakadémián.

  • Egy 6 éves virginiai gyereknek az volt a házi feladata, hogy írjon levelet a Mikulásnak. Megtette:

    Kedves Mikulás.

    Csak a házi miatt csinálom ezt. Tudom, hogy a rossz gyerekek listád üres. És a jó gyerekek listája is üres. És az életed is üres. Nem tudod, min mentem keresztül. Viszlát! 

    A levél végére pedig odaírta, hogy nem árulja el neki a nevét.

    A gyereknek egyébként már korábban elmondták a szülei, hogy a Mikulás nem létezik. Ezzel együtt is ez azért egy kicsit szomorú.

    (Via)

  • A Londoni The Diner nevű étteremlánc úgy döntött, hogy kisegíti az ünnepek miatt folyamatosan másnapos népet, ezért náluk lehet kávés baconszendvicset vásárolni december 4. és 14. között.

    bacon-hangover

    A kávés baconszendvics tulajdonképpen egy adag bacon egy kávéval átitatott zsömlében, kávévajjal megkenve. Elfogyasztása nagyjából öt espresso leküldésének felel meg, plusz ugye a bacon.

    Ön kipróbálná?

    (Via)

  • Nyugi, ha egy ilyen piros "mikuláscsomagot" lát a szélvédőjén, az még nem azt jelenti, hogy a közteresek megbüntették, csak azt, hogy valamelyik cég idióta marketingese szerint 

    kurva jó ötlet ilyen szarsággal hirdetni.

    A fotó a III. kerületben készült, de van egy sanda gyanúm, hogy a fél városban ráhozta a frászt az autósokra. 

  • December 2-án, 85 éves korában elhunyt a világ egyik leghíresebb logótervezője, Ivan Chermayeff. 1958 óta számos ikonikus emblémát tervezett Tom Geismarral együtt, de cégük, a Chermayeff & Geismar & Haviv ma is meghatározó szereplője a piacnak.

    logos

    Munkásságáról a Dezeen készített összeállítást.

  • Vasárnap tartotta a legnagyobb brit motorsport-szaklap, az Autosport az éves gáláját, ahol összetalálkozott az F1-visszatérésen dolgozó Robert Kubica, és az a Billy Monger, aki egy idén áprilisi versenybalesetben vesztette el mindkét lábát, de azóta már újra visszaült egy versenyautóba.

    Kubica 2011-es ralibalesete után áll nagyon közel ahhoz, hogy 2018-ra F1-szerződést kapjon a Williamstől, holott bő hét éve majdnem amputálni kellett a jobb karját.

    A 18 éves Monger mindkét lábát térd fölött amputálni kellett a brit F4-sorozatban elszenvedett balesete után, azóta már elkezdett újratanulni járni műlábakon, sőt, fedett sípályán is gyakorolta a mozgást, és a versenyzésről sem tett le.

    CFSGlHjtbeC5Uu0oY5lttA-ld669i1W5QR8LPSO5zS8
  • 20171204 153100
    Fotó: Anna / Olvasónk

    "Én szeretem a modern művészeteket, meg minden, de ezt tényleg nem tudom mire vélni. Az ablakot egy cigiző piktogrammunkás tartja? Vagy ez egy elnagyolt (nagyított?) madár a magas fal-égen? Vagy mi? Önök szerint? Szóval ez akkor így Urbanista-szemmel mi a jó ég?" - tette fel a kérdést Anna, és teljesen zavarba jöttem.

    20171204 153151
    Fotó: Anna / Olvasónk

    Ezek a jelek ugyanis annyira értelmezhetetlenek, mint egy Rorschach-teszt, és hát mi van, ha a pszichológusom is olvassa ezt a posztot. Szóval inkább nem is mondok semmit.

    ház
    Fotó: Anna / Olvasónk

    A legzavarbaejtőbb, hogy az ablakok alatti díszítmény látszólag túlélte az egyik ablakot is, aminek a helyét amúgy egészen takarosan jelölik. Sőt az egész ház egész csinos, szóval tanácstalan vagyok. Ha van, akinek van ötlete, na habozzon megírni az Urbanista Facebook-oldalán!

  • wsa2ekt0oeldgejifvgj.gif

    Egy amerikai viharvadász speciális kamerával utazott viharok nyomában, hogy összehozza ezt a videót, amiben szuper lassan alakulnak ki és tűnnek el villámok az égbolton, drámai zenére vágva.

    - Én is tudok ilyet telefonnal?

    Nem. 1000 kép/másodperces felvételeket látsz, 4K-s felbontásban rögzítve. Ehhez egy Phantom Flex kamerát használt Dustin Farrell.

  • Csíkot húzó csillagok, felhők és ereszkedő túrázók, fényfoltok a ködben, ezt rögzítette 40 perc alatt és sűrítette egy képbe a hétvégén Kaszás Gergő fotós Dobogókőn.

  • De tényleg, egészen döbbenetes trükk egy cheerleadertől.

    lany.gif

    via

  • Dr. Laszlo Kreizler 1868-ban egy rendőrségi titkárnő(?) és egy karikaturista(??) segítségével nyomoz New Yorkban egy fiúprostikat gyilkoló sorozatgyilkos után. A szereposztás jó (Daniel Brühl, Luke Evans, Dakota Fanning, Robert Wisdom és Ted Levine), az exec producer Cary Fukunaga a True Detective mellől, a forgatás Budapesten volt, mi kell még, hogy január 22-én rákattanjunk? Itthon a Netflix adja majd.

  • Cecil B. DeMille Tízparancsolat című, több mint 90 éve forgatott filmjének egy szfinxszobrát ásták ki régészek a kaliforniai tengerpart homokdűnéin folyó feltáráson.

    A 140 kilós gipszszobor már a második szfinx, amelyet a Guadalupe-Nipomo környékén zajló ásatáson találtak. Három éve emelték ki az első példányt. DeMille a kaliforniai partvidék homokdűnéi között építtetett fel egy hatalmas egyiptomi díszlelet 1923-ban. A filmhez több mint húsz szfinx készült.

    sphinx-face1
    Fotó: Picasa

    A forgatás után a rendező úgy döntött, hogy a díszlet darabjait a Los Angelestől 280 kilométerre északnyugatra húzódó dűnék között ássák el. Monumentális méretei miatt ugyanis nem lehetett volna elszállítani, és otthagyni sem akarták más filmeseknek. A díszletek évtizedekig pihentek a tengerparti homokban, mielőtt a feltárási munkák megkezdődtek volna. A most előkerült szfinxet jövő nyáron tervezik kiállítani a helyi dűnemúzeumban.

  • Ezt egyszerűen nem lehet szebben megfogalmazni: egy ötfős csapat kirabolt egy spanyol bankot kutyaszarral. 

    A bankrablók különböző időpontban érkeztek meg a helyszínre, úgy tettek, mintha nem ismernék egymást. Aztán, amikor eljött a megfelelő pillanat, az egyikük a bejáratnál elhelyezte a kutyapiszkot, majd hangosan elkezdett panaszkodni, hogy hát igazán kitakaríthatna már itt valaki.

    1e272e924c2c22fdaa6864f5c8bd0df646a454f5e9ece22f15246926ac1087b7

    Akkora felfordulást csináltak a trutyival, hogy a bankmenedzser kénytelen volt otthagyni az irodáját. Ez idő alatt pedig az egyik tolvaj szépen kifosztotta az üres helyiséget. Miután végzett, a rablók szépen elsétáltak, feltűnés nélkül.

    A rendőröknek később sikerült elkapniuk a tetteseket, akiket azzal vádolnak, hogy legalább 15 rablással 63 ezer eurót loptak el (hiába, kutyaszarral nem lehet nagy pénzt kaszálni). 

    (Via)