Auguszta
-3 °C
2 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Japánban a társadalom elöregedése egészen furcsa piaci igényeket szül, és olykor igen meglepő megoldásokhoz vezet. Ilyen például a nemrég a Nagano prefektúrabeli Uedában megnyílt autós, drive-thru temető, ahol akárcsak a gyorséttermi autós rendelésnél szokás, a kocsiban ülve, az ablakon keresztül lehet intézni a temetésen való részvételt.

  jap
  Fotó: KYODO NEWS

  A temető termékfejlesztői alapvetően két fogyasztói réteg igényeinek kielégítésére törekednek: elsősorban az idősek és a testi fogyatékkal élők számára akarják megkönnyíteni a temetésen való részvételt, akiknek gondot jelentene kiszállni az autóból. De természetesen azoknak is megoldást jelenthet az új szolgáltatás, akiknek nincs idejük végigvárni a szertartást, de azért gyorsan le akarják róni kegyeletüket, írja a japán Kyodo hírügynökség.

  A drive-thru szertartás a gyakorlatban úgy működik, hogy az ember beáll a kocsival az ablakhoz, ahol be kell ütnie a nevét és címét egy tableten, majd a buddhista szokásoknak megfelelően átadja a gyászpénzt és meggyújtja a gyászfüstölőt. Miközben a szertartáson a drive-thru gyászolókat monitorra kivetített arcképük helyettesíti.

 • A Magyar Madártani Egyesület szerint telente több mint 150 madárfaj tartózkodik hazánkban, ebből közel 50 pedig a lakott területeken él - az ő életben maradásukat az embereknek is segíteniük kell, ha beköszöntenek a kemény hidegek.

  shutterstock 551109184

  Az MME összeállított egy filléres menüsort, amit az etetőkbe, vagy kertünk fáira érdemes kitennünk, hogy aztán a madarak odaszokjanak, mi pedig az ablak mögül gyönyörködhessünk bennük. 

  • Ha nincs madáretetőnk, elég kitenni egy virágalátétet, abba például mehet natúr, tehát nem sózott napraforgómag.
  • A legtöbb áruházban már kapható zöld hálóba csomagolt cinkegolyó pár száz forintért. Nálunk a kertben reggelente tucatnyi cinke köröz körülötte, úgyhogy most már hármat is kifüggesztettem. 
  • De épp ilyen jól megteszi, ha a bokrok, fák ágainak végére felszúrunk egy almát, vagy kikötünk egy darab nem sós, nyers szalonnát.
  • Ha pedig gyönyörű vörösbegyeket szeretnénk a téli hónapokra hozzánk csalogatni, tegyünk az etetőbe sajtot, az MME szerint kifejezetten imádják.
  • Amiről az etetés mellett nem szabad megfeledkezni, az az itatás. Ugyanis a fagyok idején ezt már nem tudják a pocsolyákból megoldani a madarkák. Márpedig a fagyos, száraz levegő náluk hasonló kiszáradást okoz, mint egy forró kánikulai nap. Egy virágalátét erre is megfelel, csak érdemes cserélgetni, hogy be ne fagyjon benne a víz.

  Ha ezekből bármelyiket megteszi, garantáltan madárcsicsergősek lesznek napjai, és közben eltölti majd a ma is tettem valami jót felemelő érzése. Hát nem megéri?!

 • A kínai GoGo Chicken csirkékre szabott arcfelismerő rendszert és nyomkövetőt fejleszt azoknak, akik tudni szeretnék, pontosan honnan érkezik a vacsorájuk. A rendszer mindig követi az állatok helyét, tudja, hogy mivel etetik őket, és milyen körülmények között vannak tartva. Az arcfelismerő pedig ahhoz kell, hogy ha meglátogatnánk a kiszemelt állatot a farmon, akkor felismerjük a többiek között.

  Százezer csirkével indult a program, és a következő három évben 23 millióra bővítenék a követett állatok számát, akkora divat lett a kínai középosztály köreiben a környezettudatos(abbnak tűnő) húsfogyasztás.  A programba bekerült csirkéket ráadásul nem 40-45 nap után vágják le, mint általában a nagyüzemi csirkéket, hanem 4-5 hónapig is élhetnek, mielőtt feldolgozzák őket. 

  (qz)

 • Súlyos autóbaleset résztvevője volt egy nő ma reggel Budapesten, a Gyáli úti felüljárónál. A kocsija fejre állt, a benne utazó kutyái pedig kiestek. Szemtanúk látták őket az Illatos út felé szaladni.

  25353684 1590834564314995 7700682841597329 n
  Fotó: Gabriella Hős

  Most sokan keresik Málnát, a 11 éves arany cocker spánielt és Ilént, a 10 éves fekete, kistestű keveréket. Ha látja őket, jelentkezzen a posztban szereplő elérhetőségeken. Mi nagyon drukkolunk!