Erzsébet
4 °C
13 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Idén 30 éves a videojáték-történelem egyik ügyességi/akció alapvetésének számító Prince of Persia, meg is emlékeztem róla pár hete. De most muszáj megint elővennem, mert a játék kap egy rajongói átiratot, olyan platformra, amire nem várnánk: Intellivisionre. Ami azért szép teljesítmény, mert ez a konzol kerek 10 évvel azelőtt jelent meg, mint az eredeti játék, tehát 1979-ben (igaz, a játék legelső platformja, az Apple II meg még korábban). Ennek ellenére a gépben - amit az első 16 bites konzolnak is mondanak - sok lehetőség rejlett, csak éppen azt a rá megjelent játékok nem használták ki, és persze a borzalmas kontrollere is akadály volt.

  A fénykora kb. 1980-83 között tartott, ezalatt elfogyott belőle nagyjából hárommillió példány, majd a Nagy Videojátékos Krachként emlegetett iparági válság hidegre tette. Nem halt meg teljesen, mert mindig akadt egy-egy kisebb cég. ami felkarolta a nevet és kezdett vagy kezdeni akart valamit az Intellivision örökségével. A legutóbbi ilyen fellendülés az IntyBASIC nevű fejlesztői környezet volt, ami megkönnyítette a lelkes amatőrök próbálkozásait. Ilyen lelkes amatőr Matthew Kiehl is, aki elhatározta, hogy IntyBASIC-ben megcsinálja a Prince of Persiát. Egész jól halad, a főhős herceg már animál, és ütközéskezelés is van a készülő játékban:

  Kiehl próbálkozása nem az egyetlen átirat, ami az évforduló előtt tiszteleg: nemrég jelent meg a nem hivatalos BBC Micro-verzió.

  (IndieRetroNews)

  Prince
 • Ez csak egy példa a sok nézői sztori közül, amik Jimmy Fallonhoz érkeztek be a #ThatWasCold hashtagre. A népszerű showman arra kérte nézőit, hogy osszák meg vele azokat a sztorikat, amikor valamilyen különösen nagy alázást, oltást, verbálist gyomrost kaptak valakitől. A legjobbakat Fallon a lenti videóban olvassa fel...

  ...de a BoredPanda is közölt egy válogatást. Álljon itt egy ebből is:

  Megtudtuk, hogy a feleségem terhes. Apámmal megosztottam a hírt, és azt mondtam: "Alig várom, hogy megtanítsak a kölyöknek mindent, amit tudok."

  Mire ő: "De mit csinálsz, ha véget ér az a 10 perc?"

 • Amikor az ember már azt hitte mindent látott, felbukkan a semmiből egy videó, amitől a cipőtalpánál keresi az állkapcsát. 1966-ban Duke Ellington trió formációval játszik Joan Miró katalán művésznek. A pár perces videó tele van szuper részletekkel, ha nem lenne elég a háttérben elégedetten bazsalygó Mirót bámulni lefagyva. Alapból a jazznek a piano trio az egyik legjobb változata, amióta egyenként levágták a hangszerekről a klasszikus ritmusszekció kötelező frázisainak láncait, nagyban köszönhetően Bill Evans zseniális klasszikus triójának Scott LaFaroval és Paul Motiannal. 

  Elképesztő a dobos Sam Woddyard seprűzése, ami legalább annyira gazdag és elbűvölő, mint Miró vonásai, formái. Ráadásul a lazaságát aláhúzza pirossal háromszor azzal, hogy fog egy pergőt, egy lábdobot, utóbbi tokján a legnagyobb természetességgel trónol. 

  Duke ELLINGTON & Joan MIRO - 1966 from LES INTROUVABLES EN CINÉMA on Vimeo.

  2019-11-18 21 57 12-Duke ELLINGTON & Joan MIRO - 1966 on Vimeo.p
  Fotó: vimeo
 • 100 ember, nők és férfiak együtt álltak ki a Nyitottak vagyunk és ELLE magazin közös kezdeményezésében azért, hogy a nők és a férfiak ugyanolyan esélyeket és lehetőségeket kapjanak a munkahelyükön. A Közös Ügy nevű kampányban cégvezetők arcukkal és nevükkel álltak ki az ügy mellett és tesznek vállalásokat, hogy ez minél több helyen megvalósuljon. További cégek és vezetők csatlakozását várják.

   “Országos kutatások szerint ma még a nők az előléptetések során gyakran szembesülnek hátránnyal, ritkábban jutnak szóhoz a nyilvánosság előtt a szakmájukat érintő kérdésekben, és ugyanolyan munkakörben átlagosan kevesebbet keresnek mint a férfiak.” - így kezdődik az a nyilatkozat, amelyet azok a cégvezetők és cégek fogadtak el, akik vállalták hogy Magyarországon először ötven cégvezetővel együtt, nyilvános kampányban, arcukat és nevüket vállalva állnak ki azért, hogy ez megváltozzon.

  „Pozitív változásokra van szükség, és szerencsére többségben vannak azok, akik erre vágynak. A Nyitottak vagyunkkal szeretnénk segíteni felgyorsítani ezeket a folyamatokat” – mondta Miklós Melinda, a Nyitottak vagyunk ügyvezetője. Az ötven cég között az Index is szerepel.