Aladár, Álmos
0 °C
11 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Hivatalosan is kihaltnak nyilvánították a korallszirti mozaikfarkú patkányt - ez az első emlős, amely az ember okozta klímaváltozás áldozata lett, írja az MTI. Az ausztrál környezetvédelmi minisztérium szerint az 1845-ben felfedezett rágcsálót egy évtizede nem látták már egyetlen élőhelyén, az Észak-Ausztrália külső területein lévő Bramble Cay szigeten. 

  Melomys rubicola
  Melomys rubicola

  A kutatók szerint

  a korallszirti mozaikfarkú patkány a klímaváltozás miatt megemelkedett tengerszintnek esett áldozatául. A korallzátonyon elhelyezkedő szigetet ugyanis az elmúlt évtizedben többször is elárasztotta a víz.

  A kutatók 2009 óta többször jártak a szigeten és kamerákat állítottak fel, de az állatokat nem látták, sem nyomaikat, sem ürüléküket nem találták, holott az IUCN természetvédelmi szervezet adatai szerint 2008-ban még ötven példány élt a szigeten. A hatóságok egyszer megkíséreltek elhozni néhány példányt a szigetről és tenyészteni, a kísérlet azonban kudarcba fulladt. Ráadásul sem állatkertekben, sem tenyészállomásokon nem él egyetlen példány sem.

 • Emlékeznek még a tévéemberre? Ellenbacher Attila különös hobbija, hogy megjavítja a tönkrement tévéket, majd ajándékként - teljesen ingyen, minden hátsó szándék nélkül - kórházaknak és szociális intézményeknek adja. Ha hagyják.

  Untitled-2

  Eztúttal a Bajcsy Kórház-Zsilinszky Kórház egyik részlegének, az úgynevezett Paula utókezelőnek akart segíteni. Itt a tévék rendelkezésre álltak ugyan, de antennahálozat nem volt. Eddig.

  Ellenbacher ugyanis némi jótékony felajánlásból néhány társával közösen maga építette ki a hálózatot a budapesti intézményben. Úgyhogy most már akadálya sem lesz annak, hogy a betegek tévézzenek.

 • Pár napja esett szó az Urbanistán arról, hogy Gyálon hivatalosan is Gorcsev Ivánról neveztek el egy utcát. Hatalmas sikere volt. Tegnap például utolért telefonon egy Piszkos Fred néven bemutatkozó idős úr, hogy megköszönje a hírt. Mint elmondta, annak idején szinte a megjelenés napján vették meg az Albatrosz-sorozatban megjelenő Rejtő-könyveket, sőt az Egyetemi Színpadra egy darabot is készítettek belőlük.

  A nagy térképszolgáltatók oldalain akkor még nem jelent meg az elnevezés, de mint most arra egy kommentelő felhívta a figyelmet, a Google Mapson már ott virít a híres pofonosztó neve.

  A Gorcsev Iván utca Gyál határában
  A Gorcsev Iván utca Gyál határában
  Fotó: Google Maps
 • Egészen sci-fis háttér hatását kelti, ahogy Svájcban lefotózták a közeli teliholdat, vagy másképpen szuperholdat. A kép a Les Jumelles hegy fölött készült Plambuit irányából.